7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSezonul concediilor, bucuria hoţilor

Sezonul concediilor, bucuria hoţilor

Odată cu sezonul estival, când oamenii sunt plecaţi în concedii, devin mai activi şi spărgătorii de locuinţe sau „şpringarii“, aşa cum sunt ei denumiţi în argoul hoţilor.

Vara, mulţi oameni pleacă în concediu, iar locuinţele lor rămân nesupravegheate. Acesta este momentul pe care îl aşteaptă cei mai mulţi spărgători de apartamente. Cunoscând cum acţionează aceştia, cetăţenii pot evita asemenea „vizite“ neplăcute în lipsa lor.
 
Aerul condiţionat, semn de bogăţie
 
Spărgătorii de locuinţe sau „şpringarii“ acţionează aproape întotdeauna după un studiu prealabil al apartamentului sau casei pe care o vizează. Acest studiu poate să dureze şi o lună, atunci când ştiu că merită efortul. Urmăresc cu atenţie programul celor din casă, pentru a stabili când pleacă adulţii la serviciu, când se duc copiii la şcoală, care este ora de întoarcere acasă a celor din familia respectivă.
De cele mai multe ori, spărgătorii de apartamente acţionează „la pont“, pe baza unor informaţii primite de la alţi infractori, care cunosc situaţia materială a celor vizaţi. Majoritatea ponturilor sunt luate de şpringari în timpul petrecut în penitenciare.
În exteriorul blocurilor, hoţii se orientează de cele mai multe ori după termopanele de la ferestre şi mai ales după instalaţiile de aer condiţionat, pentru a depista locuinţele celor cu oarecare potenţă materială.
 
Strategii pentru orice uşă

Spărgătorii de apartamente au metode foarte variate pentru a intra în apartamente. Unii intră pur şi simplu pe geam, mai ales la parter şi primul etaj. Aceştia vizează în special geamurile termopan, care se deschid destul de uşor din exterior, mai ales în cazul ferestrelor cu închidere oscilobatantă. Nici măcar gratiile nu îi sperie, acestea putând fi uşor tăiate cu un cleşte tip „gură de lup“. Alţii se folosesc de forţa brută, forţând uşa de la intrare cu o rangă sau un levier.
Există însă şi infractori specializaţi, care utilizează chei potrivite sau „pontoarca“ (dispozitiv puţin mai mare decât o brichetă, cuprinzând un mănunchi de lamele metalice care, introduse în broască, iau forma cheii, permiţând deschiderea uşii). Şpringarii au leac şi pentru uşile metalice. Unii folosesc un dispozitiv cu care prind şi rup butucul yalei. Alţii utilizează o unealtă asemănătoare cricului, cu care îndepărtează lateralele tocului. „Astfel de dispozitive sunt procurate pe bani mulţi, din străinătate, hoţii considerându-le însă un soi de investiţii, care îşi vor scoate înzecit banii“, susţine comisarul-şef Ion Constantin, şeful Biroului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Craiova.

Furtul „prin împrietenire“

Spargerile de locuinţe par să fi scăzut numeric în ultima perioadă. „În cursul acestui an, fenomenul n-a mai avut amploarea din anii anteriori. Un singur caz mai deosebit s-a înregistrat cu două luni în urmă, când doi tineri care spărgeau apartamente cu chei potrivite au fost prinşi în cartierul Brazda lui Novac“, a menţionat comisarul-şef Constantin.
Cei doi şpringari – Daniel Golfiţă, de 23 de ani, şi Narcis Camen, de 31 de ani, ambii din localitate – au fost prinşi având asupra lor trei telefoane mobile, suma de 831 de lei, dar şi un mănunchi cu… 138 de chei tip yală, plus o pereche de mănuşi. Între timp, ei au fost deferiţi justiţiei pentru vreo opt furturi cu chei potrivite, dintr-un total de 11 de acest gen, înregistrate pe raza municipiului.
Oamenii legii atrag atenţia asupra altui tip de furt, numit de ei „prin împrietenire“. Este vorba despre fapte săvârşite de tineri sau mai ales tinere, eleve de generală sau liceu, care, vizitându-şi colegi sau prieteni, observă (chiar fotografiază uneori) locurile în care familiile respective ţin bunurile de valoare, apoi fură cheia sau o copiază şi revin în lipsa proprietarului, şterpelind ce apucă. „În contextul actualei crize, nu este exclus ca, din toamnă, să asistăm la o înmulţire a spărgătorilor de apartamente. Noi suntem însă pregătiţi“, susţine comisarul-şef Constantin.

Sfaturi utile
– Dotaţi-vă uşa de acces în locuinţă cu două încuietori, având sisteme de chei diferite, şi cu lanţ de siguranţă;
– Întăriţi-vă tocul uşii în zona încuietorilor cu o armătură metalică;
– Evitaţi să lăsaţi bilete în uşă atunci când nu sunteţi acasă;
– Manifestaţi prudenţă faţă de comercianţii care sună la uşă, oricât de tentante le sunt ofertele, şi în nici un caz nu le permiteţi accesul în casă;
– În cazul schimbului de locuinţă sau dacă aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat sistemul de închidere;
– Asiguraţi un iluminat corespunzător în jurul locuinţei, deosebit de utilă fiind montarea unui interfon;
– Educaţi copiii să nu deschidă persoanelor necunoscute, chiar dacă spun că sunt trimise de dumneavoastră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII