14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrima Casă devine Noua Casă

Prima Casă devine Noua Casă

Acum vă puteţi cumpăra nu doar o locuinţă terminată, ci şi una „la roşu“ sau chiar o casă care este doar în stadiul de proiect. Constructorii cred că, astfel, se vor debloca tranzacţiile imobiliare, dar nu va fi stimulată şi construcţia de locuinţe noi.

Executivul a completat cadrul legal privind Programul „Prima Casă“, astfel încât persoanele care doresc să beneficieze de acesta să-şi poată cumpăra o locuinţă finalizată, înscrisă în Cartea Funciară, sau una aflată în faza de construcţie sau care urmează să fie ridicată, a anunţat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de guvern. „Prin aceste completări, putem spune că actul normativ şi-a atins cele trei obiective: oferim românilor şansa de a avea acces în condiţii mai bune de achiziţie a locuinţei, dezgheţăm creditarea în România şi contribuim la stimularea activităţii economice din domeniul construcţiilor şi sectoarelor conexe“, a declarat primul-ministru Emil Boc. Normele de aplicare a programului au fost modificate şi completate în şedinţa de miercuri a guvernului. În plus, şeful executivului a precizat că rămân neschimbate condiţiile stabilite pentru beneficiari: să nu deţină în proprietate o locuinţă până la 4 iunie, să achiziţioneze o casă în una dintre cele trei forme menţionate şi să dispună de un avans minim de 5% din valoarea acesteia.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a afirmat că mecanismul Programului „Prima Casă“ se va baza pe mobilizarea capitalului băncilor şi introducerea constructorilor în acest sistem. „Beneficiarul care achiziţionează prin acest program o locuinţă care urmează să fie construită sau una «la roşu» va depune la bancă o cerere de finanţare însoţită de un antecontract de vânzare-cumpărare a locuinţei sau prezintă, în cazul construcţiei, contractul de construcţie cu o societate din domeniu“, a declarat Gheorghe Pogea.
„În urma constatării încadrării solicitantului în criteriile de eligibilitate ale programului, banca va emite o promisiune unilaterală de creditare, sub condiţia obţinerii unei promisiuni de garantare. În acest moment intervine Fondul de Garantare, care emite promisiunea de garantare, îndeplinindu-se astfel două condiţii majore pe care le aşteaptă, pe de o parte, finanţatorii – băncile -, iar pe de altă parte, beneficiarii“, a mai declarat ministrul finanţelor.
În plus, promisiunile de creditare şi de garantare sunt valabile pe o perioadă de 18 luni, timp în care locuinţele să fie finalizate. În momentul în care acestea sunt terminate, promisiunile de creditare şi de garantare se transformă într-un contract de garantare. Prin urmare, beneficiarul intră în posesia banilor pentru a putea plăti constructorului locuinţa, iar aceasta devine ipotecă de gradul I în favoarea Ministerului Finanţelor.

Constructorii vor investiţii clare

Ministrul Gheorghe Pogea a apreciat că prin acordarea posibilităţii de a achiziţiona în cadrul Programului „Prima Casă“ o locuinţă care urmează să fie construită sau una „la roşu“, va fi satisfăcută, pe de o parte, dorinţa persoanelor fizice de a-şi ridica o locuinţă sau de a achiziţiona una „la roşu“, iar pe de altă parte, va fi stimulată construcţia de locuinţe. Întrebat dacă în acest program pot fi construite locuinţe şi în regie proprie, ministrul a răspuns negativ.
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) este de părere că această completare a cadrului legal al Programului „Prima Casă“ nu va stimula construcţia de locuinţe noi, ci ajută doar la deblocarea tranzacţiilor. „Iniţial, prin acest program se voia deblocarea tranzacţiilor imobiliare, iar ce face primul-ministru acum confirmă acest lucru. Doar că, din perspectiva construcţiilor de locuinţe noi, nu se face absolut nimic. Programul va debloca tranzacţiile imobiliare, dar nu va stimula şi lucrările de locuinţe noi. Aşteptăm investiţii clare şi majore din acest punct de vedere, pentru că doar aşa am putea relansa sectorul construcţiilor“, a declarat pentru Curierul Naţional Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.
Dobânzile – o piedică majoră

În ceea ce priveşte costurile de creditare, primul-ministru a reafirmat că, pentru creditele în euro, acestea vor fi stabilite la valoarea EURIBOR la trei luni plus maximum 4%, iar pentru creditele în lei, costurile de creditare vor fi stabilite la valoarea ROBOR la trei luni plus 2,5%. „În termen de şapte zile, băncile vor transmite Fondului de Garantare şi Ministerului Finanţelor nivelul total al costurilor pentru cele care s-au calificat, precum şi valoarea estimată a finanţărilor care urmează să fie garantate şi a promisiunilor de garantare pentru anul 2009. În cazul în care valoarea totală a finanţărilor care a fost solicitată de bănci depăşeşte plafonul de un miliard de lei, atunci Fondul este autorizat, cu acordul prealabil al Ministerului de Finanţe, să efectueze alocări prorata în cadrul acestuia, adică să stimuleze băncile care vin cu cea mai bună ofertă“, a spus şi ministrul finanţelor.
Emil Boc a prezentat următorul exemplu: „Dacă o persoană doreşte să ia un credit de 50.000 de euro, pe o perioadă de 25 de ani, rata lunară pe care o plăteşte dacă va beneficia de Programul «Prima Casă» va fi de 297 de euro, comparativ cu 448 de euro, cât ar plăti în situaţia în care nu ar beneficia de acest program“. Diminuarea ratelor lunare derivă din diminuarea costurilor de creditare, a explicat primul-ministru.

Cresc şi metodele de fraudare

În altă ordine de idei, Laurenţiu Plosceanu susţine că demersul Programului „Prima Casă“ ar putea fi îngreunat de instituţiile financiare. „Degeaba încearcă guvernul să majoreze cadrul programului dacă băncile nu scad dobânzile. Acestea sunt mult prea mari, cu toate că băncile au multe garanţii din partea statului“, a subliniat Plosceanu.
Totodată, Dragoş Cabat, preşedintele CFA România, crede că această completare a cadrului legal privind „Prima Casă“ are şi o parte pozitivă, şi una negativă. „Singurul lucru pozitiv este că acum îţi poţi achiziţiona şi o locuinţă veche. Dar dezavantajul este că acum s-au mărit metodele de fraudare. Nu cred că acest program va avea efectele dorite deoarece se vor ivi alte aspecte care vor pune piedici majore“, a declarat Dragoş Cabat.
Procedurile de executare a persoanelor care au contractat credite pentru achiziţionarea locuinţei, dar care nu mai pot achita ratele vor fi suspendate temporar, în cazul unor situaţii care pot avea consecinţe sociale deosebite, conform noilor norme ale Programului „Prima Casă“. Potrivit documentului, plata garanţiei se va face în condiţiile şi în termenii prevăzuţi în convenţia de implementare a programului, convenţia şi contractul de garantare, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data primirii de către Fond a cererii de plată, fără însă a se depăşi 90 de zile calendaristice restante la plată de către beneficiar.
Sumele garantate de Fond se plătesc finanţatorului de către Ministerul Finanţelor, din bugetul de stat, şi se recuperează prin executare silită de organele ANAF de la beneficiarii finanţării garantate, persoane fizice. În cazul în care popririle înfiinţate de organul de executare generează consecinţe sociale deosebite, organul fiscal poate dispune, la cererea debitorului şi ţinând seama de motivele invocate de acesta, fie suspendarea temporară totală, fie parţială a executării silite prin poprire, se arată în document.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII