20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSupraveghetorii ameninţă că vor lipsi de la bacalaureat

Supraveghetorii ameninţă că vor lipsi de la bacalaureat

Profesorii nu vor să ia parte la examenul de bacalaureat din acest an şi chiar se retrag de pe listele de suprave-ghetori, refuzând să muncească voluntar timp de trei săptămâni.

Examenul de bacalaureat, programat să înceapă luni, 22 iunie, cu proba orală la limba română, riscă să rămână fără profesori supraveghetori sau evaluatori. Nici până la această dată, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) nu a trimis ordinele de plată pentru membrii comisiilor care asistă cei peste 7.500 de elevi de clasa a XII-a din judeţul Dolj şi nu a stabilit cum îi va recompensa pe dascăli pentru munca depusă. La nivel naţional, peste 150 de cadre didactice s-au retras de pe listele de supraveghetori. „Ministerul de Finanţe nu a specificat care sunt resursele financiare pe care le poate disponibiliza. În aceste condiţii, nu putem vorbi de plata cadrelor didactice în cele trei săptămâni de muncă depusă pentru examenul de bacalaureat. La nivel naţional, ar fi necesară suma de aproximativ 58 de milioane de lei pentru plata celor care supraveghează elevii, le corectează lucrările, dar şi pentru preşedinţii şi vicepreşedinţii de comisii“, a menţionat Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Dolj, afiliat la Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret“.

Răsplata supraveghetorilor

Aproximativ 2.000 de cadre didactice din Dolj şi-au exprimat dorinţa de a participa la examenul de bacalaureat.
Un preşedinte de comisie de bacalaureat din centrele de examen şi din centrele zonale de evaluare, care are până la 300 de candidaţi, ar trebui să câştige în jur de 1.150 de lei, iar supraveghetorii – cam 60 de lei pentru fiecare probă. La o comisie de peste 300 de candidaţi, preşedintele ar trebui răsplătit cu 1.150 de lei, plus 2,3 lei pentru fiecare candidat în plus peste cei 300. Vicepreşedintele comisiei de supraveghere şi evaluare a bacalaureatului ar trebui să primească 750 de lei, în cazul în care are mai puţin de 300 de candidaţi şi 750 de lei plus 2,3 pentru fiecare candidat peste cei 300. Un profesor evaluator ar trebui să primească pentru fiecare lucrare corectată 7,5 lei, iar membrii comisiilor – 605 lei. „Pentru a participa ca şi supraveghetor sau evaluator la examenul de bacalaureat, profesorii s-au înscris încă din luna martie. Rămâne de văzut câţi dintre ei se vor prezenta propriu-zis ca membri ai comisiei de supraveghere deoarece şi în anii trecuţi am avut surpriza neplăcută să constatăm că au optat să participe la bacalaureat, însă nu s-au prezentat. Avem 153 de profesori de limba română, 135 de matematică, 801 supraveghetori, 183 de membri, 88 de vicepreşedinţi“, a precizat Laura Mărunţelu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Reprezentanţii SIP Dolj au precizat că nu este primul an în care ne confruntăm cu această incertitudine privind plata salariilor, ordinul de plată pentru supraveghetorii la bacalaureatul de anul trecut fiind semnat chiar în ziua primei probe de examen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII