13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnimalele fără stăpân nu sunt urgenţe

Animalele fără stăpân nu sunt urgenţe

Aproximativ 150 de iubitori de animale au pichetat marţi sediul parlamentului. Înarmaţi cu fluiere, animale de pluş şi bannere, oamenii s-au adunat în Piaţa Constituţiei în încercarea de a atrage atenţia celor de la putere, dar şi opiniei publice. Scopul manifestării l-a reprezentat urgentarea adoptării proiectului legislativ de modificare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, ce prevede obligativitatea construirii de adăposturi, sterilizarea şi returnarea animalelor fără stăpân şi identificarea, înregistrarea, sterilizarea celor cu stăpân. Proiectul legislativ a fost adoptat în unanimitate de Senatul României în decembrie 2007, însă de atunci este blocat la Comisia de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor din cauza altor urgenţe.

Autorităţile, indiferente

Manifestarea i-a lăsat însă indiferenţi pe membrii parlamentului. Printre manifestanţi au fost Marius Marinescu, iniţiatorul legii, şi Mircea Giurgiu. „Mai degrabă am fost susţinuţi de cetăţeni decât de politicieni. Ni s-au alăturat chiar şi persoanele care au avut de suferit din cauza animalelor fiindcă oamenii doresc să se rezolve această situaţie cât mai repede. Din păcate, parlamentarii nu ne-au luat în seamă“, a declarat Aurelia Loacă, vicepreşedintă a Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor.
Oamenii susţin că vor organiza astfel de manifestări în toate marile oraşe în speranţa că parlamentarii vor fi sensibilizaţi, în cele din urmă. „Dacă proiectul de lege nu va fi adoptat într-un anumit termen, acesta pică. Dacă se va ajunge în această situaţie, vom acţiona comisia în justiţie. Populaţia trebuie să înţeleagă că toţi suntem vinovaţi de faptul că animalele fără stăpân se găsesc la tot pasul. Iar acesta este rezultatul nepăsării noastre şi mai ales a guvernanţilor“, a adăugat Loacă.
Din statisticile Serviciului Public de Salubritate Craiova, în oraş sunt peste 2.000 de câini fără stăpân. „Modificarea actualei legi ar fi benefică pentru controlul acestor animale, care sunt lăsate în stradă. Cei care deţin aceste patrupede trebuie să răspundă de ele. Să nu se mai întâmple ca în prezent, când asociaţiile vin la stabilimentul de la Făcăi, iau animalele, după care le lasă la voia întâmplării în oraş“, a afirmat Dan Petre, director tehic la SP Salubritate Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII