14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Zoo e pe ducă

Reconstrucţia Grădinii Zoologice din Craiova nu poate începe din cauză că Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional nu şi-a dat avizul. Casa animalelor din Parcul „Nicolae Romanescu“ funcţionează fără autorizaţie de mediu, primăria având termen anul 2009 pentru reorganizarea acesteia, conform reglementărilor în domeniu.

Ministerul Culturii a blocat reorganizarea Grădinii Zoologice din Craiova, refuzând să-şi dea avizul, necesar conform legii, fiindcă grădina se află în incinta unui monument istoric de categoria A – Parcul „Nicolae Romanescu“. După primele negocieri se pare că aparatul guvernamental nici nu are de gând să-şi schimbe poziţia, ceea ce ar însemna dispariţia Zoo: dacă până în 2009 nu este reconstruit după normele de mediu, ţarcul trebuie desfiinţat.
„Grădina Zoologică nu este nominalizată între monumentele istorice clasate din Parcul «Romanescu», cod LMI-2004 DJ-II-a-A-07924, acesta (probabil aceasta, grădina – n.r.) fiind o realizare recentă, inadecvată concepţiei originare, de «parc romantic» (lipsă virgulă – n.r.) a arhitectului Fr. Redont (noi ştim de E. Redont – n.r.)“, se arată în adresa 2.168 din 1 iunie 2009 a Ministerului Culturii. „Având în vedere suprafaţa insuficientă de teren, improprie funcţionării corespunzătoare a unei grădini zoologice, recomandăm strămutarea acesteia pe alt amplasament (strămutare înseamnă mutare pe alt amplasament – n.r.), adecvat acestei funcţiuni“, îşi mai dau arhitecţii Culturii cu părerea. „Le-am explicat celor de la Cultură că suprafaţa este aceeaşi, nimic nu se modifică în privinţa regimului juridic al terenului, însă acesta este răspunsul. Noi suntem condiţionaţi de normele de mediu. Dacă nu le respectăm, nu vom primi autorizaţia de mediu, iar fără autorizaţie în 2009 grădina dispare“, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu. Acesta a mai afirmat că nu s-a găsit alt loc pentru construirea Zoo, ministerul nefiind de acord nici cu mutarea grădinii în Lunca Jiului, nici în marginea Parcului „Romanescu“. Autorităţile din Craiova susţin că reconstrucţia grădinii înseamnă amenajarea habitatului pentru fiecare specie după regulile europene, atât ca suprafaţă, cât şi ca arhitectură. Directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public, Ion Petre, spune că, în cazul reamenajării, vor fi păstrate aproape toate speciile, nu însă şi ca număr de exemplare. „Conform studiului de fezabilitate, reactualizat anul trecut, pot fi păstrate exemplare din toate speciile care există la Zoo, dar nu toate exemplarele fiindcă nu este loc“, a afirmat Petre. Lucrarea este evaluată la 2,5 milioane de lei, din care 75% ar putea fi suportat de guvern.

Jivinele, culturalizate sau îngrijite?

Clasificarea Zoo şi spaţiul insuficient alocat acesteia nu sunt însă singurele nemulţumiri ale arhitecţilor de la Cultură. Aceştia mai arată în adresa 2.168 din 1 iunie că documentaţia trimisă de primărie, respectiv studiul de fezabilitate, în 11 mai 2009 nu este completă. Lipsesc marcarea amplasamentului grădinii zoologice şi a monumentelor clasate pe planul de situaţie al parcului; planul de situaţie al grădinii şi desfăşurări/secţiuni caracteristice, în relaţie cu monumentele istorice existente; prezentarea propunerilor de amenajare, referatul de specialitate al unui arhitect expert atestat MCCPN în specialitatea urbanism/parcuri-grădini, conform legii; punctul de vedere al Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor.
„Din câte ştiu, studiul a fost întocmit conform cerinţelor de mediu, nu de cultură, fiindcă a fost una dintre condiţii. Ce treabă are laboratorul de analize, de pildă, cu monumentul istoric. Or, fără laborator, nu vom obţine niciodată autorizaţia de mediu“, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu. Acesta a mai arătat că primăria se străduieşte totuşi să facă pe placul Ministerului Culturii, în încercarea de a obţine totuşi avizul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII