10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Otravă de izvor

Apa de izvor este un pericol pentru sănătatea oamenilor, este concluzia la care a ajuns Direcţia de Sănătate Publică Dolj, după ce a analizat apa din cele 14 fântâni publice din Craiova.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj trage un semnal de alarmă privind calitatea apei din fântânile publice. Potrivit ultimelor analize efectuate de laboratorul instituţiei, doar două dintre cele 14 fântâni publice din Craiova au apă bună de băut şi asta deoarece sunt alimentate de la reţeaua de apă a oraşului.
„În urmă cu câteva zile am făcut o verificare a tuturor cişmelelor pentru a vedea condiţiile igienico-sanitare şi a preleva probe pentru efectuarea analizelor microbiologice şi chimice. În urma efectuării analizelor, s-a constatat că au apă potabilă doar două cişmele, una situată la intersecţia de la Piaţa Chiriac, iar cealaltă – la Piaţa Veche, care sunt alimentate cu apă de la reţea“, a declarat dr. Ofelia Manole, şefa Serviciului Evaluare Risc Factori de Mediu din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
Inspectorii sanitari au găsit apă contaminată cu nitraţi şi microorganisme inclusiv în Cişmeaua „Gheorghe Doja“, de la fosta casă de modă, cu toate că aceasta este alimentată cu apă din… reţeaua oraşului. Ofelia Manole trage un semnal de alarmă chiar şi asupra potabilităţii apei de la reţea în anumite zone ale oraşului.

Izvoarele sunt pline de nitraţi şi săruri de amoniu

Reprezentanţii DSP Dolj susţin că depăşirea parametrilor microbiologici la apa potabilă nu este permanentă la anumite izvoare. „Sunt izvoare la care astfel de situaţii sunt tranzitorii, iar rezultatul analizei arată o apă microbiologic pură după ce cu câteva săptămâni înainte se recoltaseră probe care conţineau culturi bacteriene“, a precizat Ofelia Manole.
Lucrurile stau altfel atunci când vine vorba de poluarea chimică. Prezenţa unor substanţe chimice, cum ar fi nitraţii sau sărurile de amoniu, compromite definitiv calitatea apei. Un astfel de exemplu este cişmeaua din incinta Pieţei Chiriac, unde ultimele măsurători au arătat o concentraţie de nitraţi de 116 mg/l, mai mult decât dublul concentraţiei maxime admise, de 50 mg/l.
Craiovenii care consumă apă din aceste surse contaminate îşi riscă sănătatea, avertizează reprezentanţii DSP Dolj. Primii care se îmbolnăvesc de obicei sunt copiii care au sistemul imunitar insuficient dezvoltat. Printre microorganismele periculoase care se înmulţesc cu uşurinţă în apa contaminată se află giardia, escherichia coli, proteus vulgaris, salmonella, virusul hepatitei sau bacteria care produce boala numită leptospiroză.

Vor fi montate plăcuţe de avertizare

Contaminarea chimică este la rândul ei periculoasă, mai ales pentru efectele pe termen lung pe care le poate avea asupra sănătăţii. Cel mai adesea, apa conţine în concentraţii mari săruri de amoniu sau nitraţi (surse de nitriţi). Nitraţii pot să ducă la apariţia în timp a cancerului, iar pe termen scurt afectează ireversibil sănătatea copiilor. „Sunt binecunoscute prin gravitatea lor intoxicaţiile cu nitriţi la nou-născuţi. În multe cazuri, acestea pot duce chiar la deces“, a susţinut dr. Ofelia Manole.
Reprezentanţii DSP Dolj vor anunţa zilele acestea şi Primăria Craiova în vederea montării sau înlocuirii, unde e cazul, a plăcuţelor de avertizare la 12 dintre cele 14 fântâni publice, pentru ca populaţia să nu mai consume apă din aceste surse.

Fântâni contaminate
Lista fântânilor publice cu apă contaminată din municipiul Craiova, potrivit DSP Dolj:
1. Cişmeaua Casa Ştiinţei (apă de izvor) – neconformă chimic (nitraţi);
2. Cişmeaua Peco1 (apă de izvor) – neconformă microbiologic şi chimic (nitraţi);
3. Cişmeaua Peco2 (apă de izvor) – neconformă microbiologic şi chimic (nitraţi);
4. Cişmeaua Zeus (apă de izvor) – neconformă microbiologic;
5. Cişmeaua Grădina Botanică (apă de izvor) – neconformă microbiologic şi chimic (nitraţi);
6. Cişmeaua Şimnicu de Jos (apă de izvor) – neconformă microbiologic;
7. Cişmeaua „Gheorghe Doja“ (apă de reţea) de la fosta casă de modă – neconformă microbiologic şi chimic (nitraţi);
8. Cişmeaua din incinta Pieţei Chiriac (apă de izvor) – neconformă microbiologic şi chimic (nitraţi);
9. Cişmeaua Valea Fetii din Parcul „Romanescu“ (apă de izvor) – neconformă microbiologic;
10. Cişmeaua de la Podul din Parcul „Romanescu“ (apă de izvor) – neconformă microbiologic;
11. Cişmeaua Independenţa (apă de izvor) – neconformă microbiologic şi chimic (nitraţi), plasată într-un perimetru insalubru;
12. Cişmeaua Lunca Jiului (apă de izvor) – neconformă microbiologic şi chimic (săruri de amoniu);

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII