20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUmbra morţii pe Jiu

Umbra morţii pe Jiu

În ciuda avertismentelor şi crucilor de pe malurile Jiului, odată cu venirea verii, sute de oameni se duc la scăldat. Numai în ultima săptămână, cinci persoane au pierit în apele Jiului, iar un copil de şase ani s-a înecat într-un lac din localitatea doljeană Verbicioara.

În fiecare vară aflăm din mass-media sau chiar asistăm, din păcate, la dramele celor care, ignorând orice avertisment, se aventurează la scăldat în apele Jiului. „Înghiţiţi de ape“, „Jiul îşi cere tributul“, „Tragedie în Dolj“ sunt poveştile dramatice ale unor oameni care şi-au pierdut fiinţe dragi în apele învolburate ale Jiului, acestea fiind semnalate de-a lungul timpului în presă. Pentru unii a fost doar un eveniment, însă pentru cei loviţi de soartă, o durere cumplită sau un destin nedrept.
În această vară, numai în ultima săptămână, cinci persoane şi-au găsit sfârşitul în apele Jiului. Un adolescent de 16 ani, din localitatea doljeană Breasta, a plecat la scăldat cu prietenii şi nu s-a mai întors acasă. El s-a înecat în apele Jiului, în zona barajului de la Işalniţa. În acelaşi loc, în altă zi, altă dramă. Un bărbat, de 40 de ani, din Craiova, a mers la plajă la Işalniţa cu prietenii. Ceasul rău l-a îndemnat să se urce înr-un copac şi să plonjeze în apă, acest lucru fiindu-i fatal. Trupul bărbatului a apărut la suprafaţă după minute bune. Altă dramă a avut loc zilele trecute în comuna doljeană Brădeşti. O fetiţă de 13 ani împreună cu mama şi mătuşa ei au murit înecate în Jiu din cauza unor curenţi puternici. Cele două femei nu au ascultat de sfaturile localnicilor, care le-au avertizat că în această zonă sunt curenţi puternici, şi s-au aventurat departe de mal. În zadar au strigat după ajutor, fiindcă apa le-a dus la fund. Un tânăr aflat în zonă a reuşit să salveze doar un băieţel de şapte ani, aflat şi el la scăldat împreună cu cele trei, acesta fiind mai aproape de mal.  

Înecat în lac

Nu numai Jiul este o capcană a morţii. În comuna doljeană Verbiţa, un copil de şase ani s-a înecat într-un lac din satul Verbicioara. Băieţelul, nesupravegheat, se juca pe malul apei cu verişorul său de trei ani. Micuţul a intrat în apă şi s-a înecat. Plajele neamenajate ale râurilor atrag în fiecare an sute de persoane, amatoare de scăldat. Numărul oamenilor care se îneacă creşte în fiecare an din cauza nepăsării celor care ignoră avertismentele, dar şi lipsa unui cadru legal care să îngrădească într-un fel scăldatul în apele unor râuri sau lacuri măreşte numărul celor înecaţi. Totuşi, o simplă plăcuţă pe care scrie „Scăldatul interzis!“ nu este o barieră reală în faţa iresponsabilităţii, care poate duce uneori la pierderea vieţii.

Direcţia Apelor Jiu Craiova nu poate face mare lucru

Direcţia Apelor (DA) Jiu Craiova, proprietarul luciului de apă şi al plajelor, susţine că plăcuţele de avertisment nu sunt luate în seamă, iar fluxul de persoane dornice de o baie în apele râului nu poate fi stăvilit atâta timp cât nu se pot lua măsuri drastice. „Nu există un cadru legal prin care să aplicăm amenzi. Noi punem acele plăcuţe de avertizare, iar în zona barajului de la Işalniţa, angajaţii noştri atrag mereu atenţia celor care se aventurează în apele Jiului. Numai că oamenii înţeleg greşit. Ne reproşează şi chiar devin violenţi dacă încercăm să nu le permitem accesul pe plajă sau în apă. Este şi greu de realizat un control efectiv pe cursul râului şi chiar în zonele frecventate de populaţie. Şi pe noi ne îngrijorează aceste întâmplări tragice. După ultimele evenimente, ne-am mobilizat şi vom amplasa mai multe plăcuţe, prin care să le atragem atenţia oamenilor că nu au voie să se scalde în acele zone. Vom forma nişte echipe care să controleze punctele unde fac plajă şi baie, vom demara o campanie. Totul însă depinde de cetăţeni, dacă vor să înţeleagă şi să acorde o şansă propriei vieţi“, a declarat Marin Tălău, director general la Direcţia Apelor Jiu.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj au precizat că nu au nici un fel de competenţe în acest sens, însă organizează ocazional acţiuni pentru prevenirea înecurilor. Nici pompierii doljeni nu pot aplica sancţiuni celor care ignoră indicatoarele cu „Scăldatul interzis!“. SMURD şi scafandrii intervin numai pentru salvarea persoanelor aflate în pericol de înec sau pentru recuperarea cadavrelor din apă.

Avertizări departe de ţintă

Am verificat, din curiozitate, una dintre plajele neamenajate de pe râul Jiu, în zona comunei Bucovăţ. Deşi cele aproximativ 20 de grade Celsius ale apei nu erau propice scăldatului, vineri se găseau totuşi câţiva amatori. Patru tineri, probabil localnici, se bălăceau. Veniseră la o baie, dar să ia şi o căruţă de balast. La câţiva metri de ei, nişte vaci îşi făceau „siesta“, răcorindu-se în apa curgătoare. Nimic care să-i deranjeze pe amatorii de baie. Am căutat o plăcuţă care să ne avertizeze că aici scăldatul este interzis. Nu am găsit. Pe piciorul podului era inscripţionat cu litere de o şchioapă numele unei formaţii hip-hop, opera vreunui amator de graffiti. Ce bine ar fi fost ca acolo să scrie „Scăldatul interzis!“. Abia undeva, la capătul podului, la intrarea dinspre Bucovăţ într-adevăr există o pancartă care ne spune că trebuie să păstrăm apele curate şi să nu ne scăldăm aici. Parcă prea departe de plajă, unde se poate ajunge prin cu totul alte locuri decât pe stradă, mai ales dacă vii din sens opus, Craiova – Bucovăţ.  

Competenţa DA Jiu 

Spaţiul hidrografic administrat de Direcţia Apelor Jiu are o suprafaţă de 18.975 kmp şi o reţea hidrografică având o lungime totală de 5.884 km, dintre care 4.933, în regim neamenajat, iar 951, în regim amenajat. 

Recomandări ale pompierilor

Reprezentanţii ISU îi sfătuiesc pe doljeni să nu intre în apă în locurile unde este interzis înotul, unde sunt curenţi puternici şi vârtejuri şi să folosească doar spaţiile amenajate pentru înot, unde pot primi şi asistenţă medicală dacă este cazul. Tinerilor, copiilor sau persoanelor care nu înoată foarte bine le este recomandat să nu se aventureze în ape mari, care au curenţi puternici şi un curs rapid. Este de preferat să folosească şi colacul de salvare.   
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII