12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMunca la negru ia amploare

Munca la negru ia amploare

Pe fondul creşterii şomajului în judeţ, în ultimele două luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul persoanelor depistate că sunt angajate fără forme legale a crescut cu peste 50%.

În ultima perioadă, se observă o accentuare a fenomenului muncii la negru. „Din cauza situaţiei economice la nivel global şi a existenţei unui excedent de forţă de muncă, în ultimele două luni, de când s-a accentuat activitatea în domeniul construcţiilor şi în cel agricol, ne confruntăm cu un val ascendent de muncă fără forme legale“, a declarat Cătălin Tiberius Mohora, directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. În urma controalelor efectuate de inspectorii ITM Dolj în lunile aprilie şi mai, la agenţii economici din judeţ au fost depistate aproape 40 de persoane fără forme legale de muncă.
În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se observă o creştere cu 56% a numărului de persoane angajate la negru. Fenomenul s-a accentuat, mai ales în rândul bărbaţilor. Dacă în 2008 au fost depistate cu 50% mai multe femei angajate fără forme legale decât bărbaţi, anul acesta, numărul angajaţilor din cele două categorii este egal.

Nereguli depistate la angajatori

Angajarea fără forme legale nu este singura abatere constatată în urma controalelor efectuate la angajatorii doljeni. „S-a observat că angajatorii nu întocmesc forme legale sau încearcă să nu respecte legislaţia din punct de vedere al timpului de lucru – încheie contracte cu timp parţial de muncă de două sau patru ore, iar oamenii lucrează opt sau peste opt ore“, a explicat Cătălin Tiberius Mohora. Altă problemă pe piaţa forţei de muncă este  aceea că există persoane care beneficiază de ajutoare financiare (indemnizaţie de şomaj, ajutor social) şi care sunt angajate (şi preferă această variantă) fără să semneze un contract.
„Pentru a stopa acest lucru se vor accentua controalele pentru depistarea muncii fără forme legale şi pentru a se constata dacă se respectă clauzele contractuale cu privire la timpul de lucru şi salariu (cele mai frecvente abateri)“, a adăugat directorul coordonator al ITM Dolj, care a precizat că vor fi urmărite cu atenţie şi firmele care disponibilizează angajaţi, pentru a se depista dacă persoanele respective lucrează în continuare la acele firme. În plus, în această perioadă se va pune accent pe verificarea muncii de noapte (magazine nonstop, terase, unităţi de panificaţie etc.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII