17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOMS declară pandemie de gripă porcină

OMS declară pandemie de gripă porcină

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care şi-a reunit ieri comitetul de experţi pentru a analiza situaţia gripei porcine, a ridicat nivelul de alertă pandemică la 6, relatează AFP.
OMS a vrut ca, înainte să facă anunţul, să se asigure că toate cele 193 de ţări membre sunt bine pregătite pentru a evita o panică generalizată, care ar fi, potrivit organizaţiei, nejustificată. „Nu vrem ca oamenii să intre în panică“, a explicat Keiji Fukuda, argumentând că „trecerea la nivelul 6 înseamnă că propagarea virusului continuă, dar nu că a crescut gravitatea bolii“.
Această problemă a gravităţii afecţiunii a generat dezbateri în organizaţie. Sistemul său de alertă pandemică, gândit pentru formele de gripă cele mai ucigătoare din secolul trecut, s-a dovedit nepotrivit în cazul acestui virus, care este nou, dar destul de puţin virulent. Virusul are o rată a mortalităţii aproape echivalentă cu cea a gripei sezoniere – 0,1%, în afară de Mexic, unde 0,4% dintre pacienţi au decedat.
La presiunea membrilor săi, OMS a încercat să integreze în sistemul său criteriul gravităţii, dar pare să fi renunţat în cele din urmă. „Este foarte dificil de făcut un anunţ global cu privire la severitatea virusului“, în condiţiile în care impactul său este diferit de la o ţară la alta, a explicat ieri un purtător de cuvânt al organizaţiei, adăugând că „este posibil ca experţii să nu se pronunţe în privinţa gravităţii pentru moment“.
În schimb, dacă virusul ar suferi mutaţii şi s-ar combina cu o tulpină mai puternică, aşa cum se teme OMS, organizaţia ar putea fi nevoită să îşi reevalueze poziţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII