14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBănia, sub arşiţa verii

Bănia, sub arşiţa verii

Nici nu a început bine vara că temperaturile au trecut de 35 de grade Celsius. Căldura toropitoare creează disconfort craiovenilor, care încearcă să se răcorească în parc, la o terasă, la ştrand sau în casă.

În Bănie, meteorologii anunţă temperaturi ridicate, de 35 de grade Celsius la umbră, la nivelul solului, mercurul din termometru urcând vertiginos spre 40 de grade Celsius.
La mare căutare în această perioadă, când aerul devine irespirabil, sunt parcurile, dar numai dimineaţa, fiindcă după ora 13.00 căldura devine năucitoare. În parcuri întâlneşti persoane de vârsta treia şi copii. „Vin zilnic cu nepoţelul să luăm o gură de aer, dar cu căldurile ne-am schimbat programul. Ieşim mai de dimineaţă. Este ora 11.00 şi este foarte cald. Noi ne-am dotat cu pălării, ne-am îmbrăcat cât mai subţire, avem apă la noi. Cu căldura nu te joci!“,  spune craioveanul Teodor Vladu.
Tinerii sunt amatori de terase, dotate cu sistem de răcire prin vapori de apă. Este locul ideal unde să-ţi tragi sufletul şi să bei un suc, o apă minerală sau să mănânci o îngheţată. „Suntem mai liberi, vine vacanţa. Ca să scăpăm de căldură, am ieşit la terasă cu colegii. Ne sufocăm în apartament! Bem ceva rece şi ne mai revenim pentru că e o căldură arzătoare“, afirmă Ionuţ, un liceean scăpat de grijile şcolii şi care se relaxează la o terasă de pe strada Unirii. La fântânile din parcuri se formează cozi pentru o gură de apă rece. Sucurile şi îngheţata se cumpără în cantităţi mult mai mari în această perioadă caniculară.

Căldurile lui Dumnezeu

„Vin căldurile lui Dumnezeu“, spune un craiovean în treacăt. Din păcate, omul nu prea are vreme să-şi tragă sufletul la umbră. Mai rău este pentru cei care muncesc sub arşiţă, aşa cum este cazul muncitorilor care amenajează trotuarele de pe strada Madona Dudu şi din spatele magazinului Mercur. Mixtura de bitum are şi ea o temperatură destul de ridicată.
Căldurile din ultimele zile le-au dat bătăi de cap mai ales persoanelor bolnave, cardiacilor sau diabeticilor. Din spusele dr. Cristian Gângioveanu, manager al Serviciului de Ambulanţă Dolj, temperaturile ridicate din ultima vreme au dus la o uşoară creştere a cererilor de intervenţie a ambulanţei, mai ales din partea bolnavilor cronic.
Pentru perioadele caniculare, specialiştii au o serie de recomandări. „În anotimpul cald, când temperaturile trec de 30 de grade Celsius, este indicat să bem cât mai multe lichide, cel puţin 2,5 litri. Să nu ne expunem la soare după ora 12.00, iar atunci când o facem, să avem ceva pe cap, de preferat pălării dintr-un material uşor şi răcoros. Nu se face exces de alcool, cafea şi grăsimi. Indicat ar fi să fie excluse. Persoanele care au probleme cardiace, neurologice, diabeticii trebuie să fie foarte atenţi. Bătrânii şi copiii nu trebuie să se expună razelor solare o perioadă prea îndelungată şi mai ales la orele după-amiezei“, a declarat Aurora Bârţan, medic primar.  

Lună capricioasă

De la Centrul Meteorologic Regional Craiova aflăm că perioada de caniculă nici nu a început. În lunile următoare se vor atinge temperaturi foarte ridicate, cele 35 de grade de acum fiind o nimica toată.
„Nu am atins punctul culminant. Abia după 15 iunie putem vorbi de o încălzire accentuată a vremii. Luna iunie este foarte capricioasă, cu schimbări bruşte de temperatură. Diferenţele pot fi şi de zece grade Celsius de la o zi la alta. În intervalul următor, vremea se va răci şi vom avea vijelii, ploi şi grindină“, a declarat Mietta Colan de la Centrul Meteorologic Regional Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII