10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj20 la sută din suprafaţa agricolă a Doljului, necultivată

20 la sută din suprafaţa agricolă a Doljului, necultivată

Cele 90.000 de hectare sunt fărâmiţate în gospodării individuale şi nu sunt cultivate din lipsă de resurse. Cu toate că are printre cele mai mari suprafeţe agricole, Doljul nu produce după potenţial şi în acest an este ameninţat de secetă.
Cu toate că dispune de una dintre cele mai mari suprafeţe agricole din România, judeţul Dolj va avea anul acesta circa 90.000 de hectare de teren necultivate.
„Această suprafaţă aparţine gospodăriilor individuale şi nu este cultivată din cauza forţei de muncă îmbătrânite şi a lipsei de resurse financiare. Pe de altă parte, în zonă nici nu există multe societăţi agricole care ar putea concesiona aceste suprafeţe. Noi îi sfătuim pe cei care nu cultivă acest pământ fie să se asocieze pentru a-l lucra, fie să-l concesioneze. În ambele cazuri profiturile sunt mai mari“, a spus Constantin Cucu, directorul general al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj.
Suprafaţa totală arabilă a judeţului în acest an este de 488.000 de hectare, ceea ce înseamnă că suprafeţe rămase necultivate însumează aproape 20%. Potrivit lui Constantin Cucu, 180.000 de hectare din suprafeţele cultivate aparţin societăţilor sau asociaţiilor agricole, ceea ce înseamnă foarte puţin în opinia sa. „Este vorba de exploataţii agricole care au mărimea medie de 1,8 hectare. Vă daţi seama ce tehnologie poţi să ai la aceste suprafeţe“, mai spune Cucu. Acesta a explicat şi de ce agricultura pe suprafeţe mari este avantajoasă: „În primul rând, se respectă tehnologia specifică fiecărei culturi, apoi resursele financiare mai mari garantează lucrări agricole de calitate: fertilizări conforme cu cartograma agrochimică, seminţe certificate de calitate superioară, lucrări de erbicidare şi întreţinere. De asemenea, asociaţiile sau societăţile pot negocia şi obţine preţuri mai scăzute pentru erbicide, seminţe, îngrăşăminte şi preţuri mai bune la valorificarea produselor. Profitul pe unitatea de suprafaţă este şi el mai mare“.
Asociaţiile agricole trebuie însă să ceară consilierea unor specialişti în domeniu pentru a obţine rezultatele scontate.

Seceta ameninţă culturile

O problemă la ordinea zilei este seceta anunţată în acest an.
„Dacă în următoarele două săptămâni nu plouă, va fi rău. Primele afectate vor fi zonele de nisip din sudul judeţului, Teasc, Dăbuleni, Ciuperceni, Calafat şi Desa“. Cea mai afectată este zona din sudul judeţului, a nisipurilor. Este vorba de zonele Teasc, Dăbuleni, Ciuperceni, Calafat şi Desa. Problema este că o foarte mare parte a suprafeţelor nu va fi irigată, fie pentru că nu este pregătită, fie pentru că agricultorii nu au bani să încheie contracte de irigaţii.
„Anul acesta, 80.000 de hectare sunt pregătite pentru irigat. Din această suprafaţă, s-au încheiat contracte doar pentru 24-25.000 de hectare. Suprafaţa irigată înainte de 1990 era de 350.000 de hectare în sistem centralizat, iar 50.000 de hectare erau irigate cu motopompe“, a concluzionat Constantin Cucu. Agricultorii care nu au încheiat contracte pentru irigaţii nici nu şi-au asigurat culturile, în condiţiile în care 2009 se anunţă cel mai secetos din ultimii 13 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU