5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPastile de slăbit cu droguri, la Craiova

Pastile de slăbit cu droguri, la Craiova

Inspectorii sanitari doljeni au găsit în ultimele săptămâni pe rafturile farmaciilor şi plafarelor din Craiova pastile de slăbit care se presupune că ar conţine droguri. Produsele au fost retrase de la vânzare.

Şapte cutii cu produse naturiste pentru slăbit, suspectate că ar conţine un derivat al amfetaminei, au fost retrase de la vânzare în urma controalelor efectuate de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj în ultimele săptămâni în unităţi de distribuire a produselor naturiste din Craiova.
Totul a început pe 29 mai, când inspectorii sanitari au primit prin sistemul de alertă rapidă al Ministerului Sănătăţii informaţia că pe piaţă s-ar afla două produse naturiste pentru slăbit – Capsula de slăbit şi Super Slim fabricată în China – care ar conţine sibutramină, un derivat al amfetaminei. Erau specificate în mod deosebit trei loturi, în care fusese dovedită prezenţa substanţei stupefiante în urma analizelor de laborator: Capsula de slăbit din loturile 081028 şi 071202 şi Super Slim din lotul 081003.

O singură cutie distrusă

În urma controalelor efectuate până acum în farmacii, plafare şi depozite a mai fost găsită o singură cutie la Farmacia Al Shefa, din lotul 081003. „Pentru produsele din aceste loturi s-au dispus retragerea de pe piaţă şi distrugerea produselor“, a precizat dr. Jan Pîrgaru, director coordonator adjunct pentru control în sănătate publică în cadrul DSP Dolj. În consecinţă, cutia de Super Slim a fost sigilată şi ridicată de firma distribuitoare intermediară (SC Radix SRL din Bucureşti) pentru a fi distrusă.
Alte cinci cutii au fost oprite de la comercializare la Farmacia CAMPUS UPB de pe strada Caracal, iar una la Farmacia DONA de pe Calea Unirii. În aceste două cazuri însă, inspectorii sanitari nu au dispus distrugerea cutiilor, ci doar retragerea lor de la comercializare, fiind vorba de produse de slăbit dintr-un lot (090403) pentru care nu s-au primit încă rezultatele de laborator care să confirme prezenţa substanţei stupefiante. „Sibutramina este o substanţă medicamentoasă derivată din amfetamină, care poate produce efecte secundare asemănătoare amfetaminei: dureri de cap, ameţeli, leşin, disconfort. Pe ambalajul produselor de slăbit nu era trecută această substanţă“, a mai spus Jan Pîrgaru.
DSP Dolj va continua controalele şi în perioada următoare, chiar dacă este posibil ca o bună parte din produsele din loturile contaminate să fi fost folosite deja de populaţie.
Specialiştii susţin că marele pericol atunci când sunt consumate substanţe stupefiante este, de fapt, dependenţa. „Sibutramina, fiind un derivat al amfetaminei, poate provoca dependenţă. Problema este cu atât mai gravă cu cât compusul respectiv nu era trecut pe eticheta produsului“, susţine Vanda Dogaru, biolog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII