5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFalsuri şi evaziune la DGFP Olt

Falsuri şi evaziune la DGFP Olt

Doi funcţionari ai fiscului din Olt au fost deferiţi justiţiei de procurorii DNA pentru că, prin fals şi abuz în serviciu, au contribuit la o evaziune fiscală de peste două milioane de euro, produsă de trei afacerişti băcăuani.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus ieri trimiterea în judecată a cinci persoane: trei afacerişti din Bacău şi doi finanţişti din Olt. Este vorba despre Adrian Nicolae Alistar, administrator de fapt al SC SAND CONSTRUCT SRL şi asociat la SC CITY CONSTRUCT SRL, ambele din Bacău, Vasile Sorin Bardaşu, asociat la SC SAND CONSTRUCT SRL, şi Liviu Agăleanu, asociat şi administrator la SC SAND CONSTRUCT SRL şi SC CITY CONSTRUCT SRL, acuzaţi pentru evaziune fiscală şi uz de fals, respectiv Marin Buşcu şi Vasile Viorel Cincă, reprezentanţi fiscali ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Olt, în sarcina cărora s-au reţinut mai multe infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi complicitate la evaziune fiscală.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au descris în amănunt o afacere cu produse petroliere, din care bugetul de stat a ieşit în pierdere, iar afaceriştii şi finanţiştii au profitat.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2005-2006, Alistar, Agăleanu şi Bardaşu, folosindu-se de societăţi comerciale de tip fantomă, au achiziţionat de la rafinării, fără plata accizelor, diverse produse petroliere.
Ulterior, au schimbat destinaţia produselor, folosindu-le la fabricarea artizanală a carburanţilor auto, pe care, în final, i-au comercializat fără plata contribuţiilor datorate statului (accize, impozit pe profit şi TVA), producând bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 7.211.363 de lei (aproximativ 2.019.989 de euro, la un curs mediu aferent perioadei 2005-2006).

Afaceri cu produse petroliere neaccizabile

Concret, după cum se menţionează în rechizitoriu, Adrian Nicolae Alistar, în calitate de administrator de fapt al SC SAND CONSTRUCT SRL şi asociat la SC CITY CONSTRUCT SRL, s-a implicat activ în crearea documentaţiei fictive de fabricaţie a unor aşa-zise produse neaccizabile, în cumpărarea, redirecţionarea şi vânzarea produselor petroliere achiziţionate prin firme-fantomă ridicând, în întregime şi personal, sumele încasate. De asemenea, în calitate de asociat şi administrator la SC BUSSINES SRL, în scopul sustragerii de la verificările financiare, a stabilit sediul acestei societăţi la o adresă fictivă şi a achiziţionat produse petroliere de la alte firme-fantomă, comercializând motorină auto fără plata contribuţiilor datorate statului.
De asemenea, Liviu Agăleanu, în calitate de  asociat şi administrator la SC SAND CONSTRUCT SRL şi SC CITY CONSTRUCT SRL, a declarat date fictive cu privire la sediile şi punctele de lucru ale acestor firme, a folosit la rafinării, cu ocazia achiziţionării de motorină auto, documente fiscale falsificate (declaraţii de utilizator final, document administrativ de însoţire a mărfii) şi a revândut acest produs petrolier fără plata contribuţiilor datorate statului.
Documentele administrative de însoţire a mărfii au fost falsificate de Vasile Viorel Cincă şi Marin Buşcu, cei doi angajaţi de la DGFP Olt care intraseră în cârdăşie cu afaceriştii băcăuani. Cei doi finanţişti au certificat în mod fals că produsul petrolier a ajuns la destinaţie, se precizează într-un comunicat al DNA.
La rândul său, Vasile Sorin Bardaşu, în calitate de asociat la SC SAND CONSTRUCT SRL, a achiziţionat de la mai multe rafinării, în regim suspensiv de accize, produse petroliere pe care le-a revândut ca şi carburant auto, fără plata contribuţiilor datorate statului.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bacău. În cauză, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma de 7.211.363 de lei. În vederea recuperării pagubei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale celor doi angajaţi de la Finanţe, întrucât afaceriştii băcăuani figurau ca săraci lipiţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII