6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFemeile care vindecă

Femeile care vindecă

În comunităţile de romi din judeţul Gorj activează zece mediatoare sanitare, care sunt cunoscute drept „femei care vindecă“. Acestea se îngrijesc şi de sufletele, nu numai de trupurile celor de-un neam cu ele.

În prezent, în Gorj există zece mediatori sanitari şi zece asistenţi comunitari, numărul lor urmând să crească. Toate persoanele care ocupă aceste funcţii sunt tinere femei de etnie romă, care au învăţat carte şi care sunt pasionate de ceea ce fac. „Avem o colaborare foarte bună cu ei. Ne ajută la derularea unor campanii“, a declarat doctorul Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.
Cireşica Negrea are 37 de ani şi este mediator sanitar din 2006. A reuşit să aducă la medicul de familie sute de mame de etnie romă: „Nu este uşor, însă este foarte important că sunt de aceeaşi etnie. Ne înţelegem şi ne respectăm, le vorbesc în limba romanes, ceea ce înseamnă mult pentru ele. Ca să ajung mediator sanitar, am învăţat carte şi îi sfătuiesc şi pe copiii mei să facă la fel. Am studiat asistenţa medicală şi socială şi îmi place foarte mult ceea ce fac“, a spus femeia, mamă a doi copii şi una dintre femeile învăţate din etnia romă gorjeană. Cireşica Negrea se ocupă de cei 900 de romi din zona centrală a municipiului Târgu Jiu: le ştie problemele, îi ajută să şi le rezolve, îi învaţă despre importanţa îngrijirii sănătăţii şi multe altele. Pentru mamele care nu ştiu foarte bine ce înseamnă igiena personală, ajutorul şi vorbele mediatoarei sanitare sunt de mare folos: „A venit doamna Cireşica şi ne-a dat nişte pliante cu reguli. De atunci, am mai mare grijă de curăţenia corpului“, a spus Lorena, o membră a comunităţii de romi din Târgu Jiu.

Femeile rome învaţă carte

Mediatorul sanitar este reprezentantul comunităţii care are rolul să înlesnească comunicarea între aceasta şi cadrele sanitare, să transmită informaţiile necesare membrilor comunităţii, referitor la funcţionarea sistemului sanitar şi a sistemului asigurărilor de sănătate, să cultive încrederea reciprocă între persoane din două lumi diferite, îndeplinind rolul de „punte“ în relaţiile interculturale. Pentru a ajunge mediator sanitar, fetele şi femeile trebuie să înveţe carte: „Puţine fete din cartierul Obreja merg la şcoală, dar numărul lor creşte de la an la an. Fetele şi femeile măritate au înţeles că trebuie să înveţe pentru a putea lucra undeva, pentru a-şi câştiga şi ele banii lor, pentru familia lor. Mentalitatea s-a mai schimbat. Se ţin de şcoală, învaţă, pentru că vor să aibă un viitor. Aşa s-a întâmplat şi cu cele care au devenit mediatoare sanitare“, a spus Daniela Văduva, asistent medical la Cabinetul Medical Speranţa, din apropierea cartierului Obreja. Aceasta este prima femeie de origine romă din Gorj care a absolvit o facultate (Dreptul) şi cursurile unei şcoli postliceale de asistenţă medicală, devenind apoi mediator sanitar. Exemplul său a fost urmat şi de alte tinere femei din comunităţile de romi din Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU