11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCondamnat să nu-şi găsească serviciu

Condamnat să nu-şi găsească serviciu

Un tânăr din Târgu Jiu, aflat în scaunul cu rotile, nu îşi poate găsi un loc de muncă din cauza lipsei rampelor de acces. Bogdan Negomireanu, de 32 de ani, este foarte bine pregătit profesional, fiind absolvent al unei facultăţi şi al unui master, dar, cu toate acestea, nu a reuşit să se angajeze.

Bogdan Negomireanu a terminat Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu şi masterul în Dreptul afacerilor la Universitatea de Vest din Timişoara. A făcut eforturi foarte mari pentru a-şi finaliza studiile pentru că se deplasează foarte greu, cu ajutorul unui scaun cu rotile.
Membrii familiei şi prietenii i-au fost mereu aproape şi l-au ajutat să meargă la cursuri. În plus, Bogdan a învăţat să lucreze foarte bine pe calculator şi s-a specializat în domeniul informaticii. Cu toate că este foarte bine pregătit profesional, Bogdan nu a reuşit să-şi găsească un loc de muncă. Principalele probleme cu care s-a confruntat şi de care se loveşte în continuare sunt lipsa rampelor de acces în clădiri şi instituţii publice, dar şi prejudecăţile agenţilor economici. Clădirile nu sunt, de obicei, dotate cu rampe, iar multe dintre cele existente au fost construite doar pentru a respecta o prevedere legală, dar, în realitate, nu pot fi folosite. De asemenea, mulţi administratori de societăţi au o mentalitate greşită în privinţa persoanelor cu handicap.
Bogdan a constatat pe propria piele că atitudinea agenţilor economici se schimba imediat cum aflau că este o persoană cu handicap.
„M-am lovit de tot felul de prejudecăţi. Am încercat de mai multe ori să mă angajez, dar nu am reuşit. Principala problemă cu care m-am confruntat a fost lipsa de accesibilităţi, dar şi prejudecăţile oamenilor de afaceri“, a declarat Bogdan.

A lucrat la domiciliu

Singurul loc de muncă pe care l-a avut a fost în domeniul informaticii, în cadrul unei societăţi cu sediul în Bucureşti. Lucra acasă şi îi convenea programul, care era foarte flexibil. Bogdan a mai fost angajat la o firmă din Târgu Jiu, tot în domeniul informaticii. Numai că locul unde trebuia să-şi desfăşoare activitatea era la etajul trei al unei clădiri şi a fost nevoit să renunţe după o săptămână. „Am lucrat la o firmă din Târgu Jiu în domeniul informaticii, dar trebuia să ajung la etajul trei şi, după o săptămână, fratele meu nu a mai putut să mă urce în braţe, astfel încât am fost nevoit să renunţ. Singurul serviciu pe care l-am avut a fost la o firmă din Bucureşti. Am lucrat cu carte de muncă, timp de opt luni. Îmi desfăşuram activitatea de acasă. Mă ocupam cu administrarea sau construirea site-urilor. Am fost nevoit să renunţ pentru că s-a schimbat legislaţia şi trebuia să mă prezint la locul de muncă“, a spus Bogdan.

Boala s-a declanşat de la un vaccin

Bogdan suferă de la patru luni. Atunci, un vaccin administrat incorect i-a transmis virusul poliomielitei şi a făcut să se declanşeze boala. Toţi muşchii au devenit inerţi şi nu a mai putut să-şi mişte nici o parte a corpului. Cu toate acestea, el nu s-a considerat niciodată mai prejos faţă de ceilalţi oameni. L-a ajutat mult firea lui comunicativă şi prietenoasă, aşa încât a fost mai tot timpul înconjurat de prieteni.
„Am făcut 14 ani de recuperare la un centru de la Băile Felix, atât pe probleme fizice, cât şi psihice. Am fost învăţat să privesc lumea în mod normal, aşa că nu am avut niciodată frustrări sau complexe. Colegii pe care i-am avut la şcoală au fost extraordinari. M-au ajutat tot timpul şi întotdeauna mi-au luat apărarea când un alt elev mi-a vorbit urât“, a povestit Bogdan Negomireanu.

Rampele de acces, obligatorii

Clara Şerbănoaică, directoare executivă adjunctă a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, a spus că toate construcţiile noi trebuie să fie dotate cu rampe şi facilităţi pentru accesul persoanelor cu handicap: „Legea prevedea ca toate clădirile noi să fie dotate cu rampe de acces şi alte facilităţi, cum ar fi holuri mai largi şi uşi de dimensiuni mai mari. Nu suntem noi îndreptăţiţi să facem verificări pe această linie. Gradul de înclinare a rampelor trebuie să fie între 8 şi 12%“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII