20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlegeri cu ţuica-n nas

Alegeri cu ţuica-n nas

În ziua alegerilor europarlamentare, ţăranii doljeni au mers la urne ca să-l voteze pe… primar. Numărul celor interesaţi de vot a fost extrem de mic, oamenii fiind mai degrabă ocupaţi cu treburile gospodăreşti şi cu sărbătoarea Rusaliilor.

Locuitorii din comuna Brădeşti s-au trezit devreme ieri. Dar nu mânaţi de dorinţa de a merge la vot, ci de a-şi rezolva treburile gospodăreşti. „Din experienţa anilor trecuţi, în zilele de votare oamenii se trezesc devreme, duc mai întâi animalele la păscut, îşi fac treburile prin gospodărie, iau masa şi abia pe la ora 11.00 încep să vină la secţie. După care urmează o pauză între 11.00 şi 15.00, când scade iar prezenţa la vot, pentru ca mai pe seară să crească“, spune „analistul“ Ion Alexandru. Astfel se explică de ce în primele trei ore de la deschiderea Secţiei nr. 257, se prezentaseră la vot doar 22 de persoane.
Lider de partid la el în comună, nu spunem ce partid, deşi îl dădea de gol culoarea roşie a cămăşii, Ion Alexandru oferea consultanţă pe teme de legislaţie alegătorilor deranjaţi de afişarea listelor pe pereţii secţiei, dar şi de bannerul aflat la 100 de metri. „Se pot pune însemnele de partid şi pe gard, dar să nu fie în interiorul sau pe pereţii clădirii în care este secţia de votare“, a explicat sigur pe el.

„Ne facem de râs în Europa“

La Secţia de votare nr. 209 din Filiaşi erau înscrise 1.236 de persoane cu drept de vot, dar se prezentaseră doar 60 până la ora 10.00. Dintre acestea, şapte erau din judeţul Bihor şi lucrau în Filiaşi. Preşedinta secţiei, amabilă la început, a devenit dintr-o dată ostilă cu ziariştii văzând că aceştia îşi prelungesc vizita: „Ajunge cu atâtea poze! Aţi stat suficient“.
Aceeaşi prezenţă scăzută şi la Secţia nr. 207. Din 1.526 de persoane înscrise, doar 68 votaseră, 14 dintre acestea fiind din alte localităţi. Printre puţinii alegători conştiincioşi s-a numărat şi Alexandru Mihăilă. De când a împlinit vârsta majoratului, tânărul de 19 ani a participat la toate alegerile. Ce l-a îndemnat să meargă la vot? Nu ştim exact, dar tânărul susţine că „patriotismul şi speranţa de a avea un trai decent“. Imediat aflăm şi motivul optimismului debordant de care dă dovadă. „Sunt membru de partid, iar fratele meu a candidat la deputaţi. Poate că pe viitor voi ajunge şi eu să candidez la primărie“, a explicat Alexandru.
Pe drumul dintre Filiaşi şi Melineşti dăm nas în nas cu subprefectul Eugen Georgescu. Aflat într-un tur de verificare a secţiilor de votare, subprefectul a rămas consternat de lipsa de interes a votanţilor. „Dacă vor merge în continuare aşa lucrurile până diseară în toată ţara, nu cred că o să avem mai mult de 10 la sută prezenţă la vot. O să ne facem de râs în Europa“.

Cetăţeanul turmentat, în varianta rurală

Cetăţeanul turmentat locuieşte la ţară, într-un sat al comunei Melineşti. Are în jur de 70 de ani şi este femeie. Tanti Leana a plecat de acasă doar cu buletinul în buzunar, dar şi-a făcut mai întâi „plinul“ cu ţuică de prună, pentru curaj, apoi, ca să nu fie depistată, a mestecat o felie de ceapă.
„Plecai de acasă ca o proastă. De unde să ştiu eu, mânca-ţi-aş sufletul, ce se votează?! Alegem întâi primar, pe care o fi mai frumos, şi apoi om vedea noi!“. După ce şi-a exercitat dreptul de vot, fără să ştie însă ce votează, femeia a răsuflat uşurată: „Pe anul ăsta gata, am terminat! Eu pe altul nu-l mai votez“, spune hotărâtă femeia.
„Ba mai votezi o dată, la toamnă“, o lămureşte unul din reprezentanţii secţiei de votare. După plecarea femeii, reprezentanţii secţiei de votare fac bilanţul: şase alegători până la ora 12.00 din 234 de persoane cu drept de vot aflate pe liste. Acestora urma să li se adauge Emilia Bălan. Bătrâna a promis că va merge să voteze, deşi cei care conduc ţara nu prea merită deranjul: „Eu n-aş prea vota că mi-au tăiat pensia de colectiv. Din 318 lei, mi-au făcut-o luna asta de 160 de lei. Nu mi-au dat nici o explicaţie, doar mi-au luat banii“.

Fortăreaţa medico-socială de la Melineşti

Cele câteva sute de persoane internate în Centrul Medico-Social de la Melineşti – cazuri sociale şi bolnavi cronic – au avut posibilitatea să voteze la cea mai apropiată secţie. Dacă bolnavii au solicitat sau nu urnă mobilă, nu am putut afla, pentru că portarul nu ne-a permis accesul în curtea instituţiei, motivând că „nu este nimeni în unitate – nici doctori, nici asistente – cu care să staţi de vorbă“.
Ne-a explicat totuşi, din spatele porţii ferecate, că bolnavii care au vrut să voteze au avut voie să plece din unitate până la cea mai apropiată secţie de votare. În interiorul fortăreţei, bolnavii stăteau înşiraţi pe bancă la soare, desprinşi parcă de realitatea cotidiană.

Spirit civic de Sadova

Până la ora 10.00, în majoritatea localităţilor numai câţiva alegători trecuseră pragul secţiilor de votare. La Secţia nr. 386 din comuna Malu Mare, până la ora 9.30, se prezentaseră doar 30 de persoane din cele peste 1.700 înscrise pe liste.
La Secţia nr. 487 din localitatea Teasc, până la ora 10.00 reuşiseră să voteze 40 de persoane, din cele 1.455 înscrise pe liste. Preşedintele secţiei de votare din Teasc, Vasile Anghel, a precizat că prezenţa la vot a fost extrem de slabă, însă spera ca până spre seară lucrurile să se mai îndrepte.
„Este slabă prezenţa la vot, însă cred că stăm bine faţă de alte secţii, unde am auzit că s-au prezentat numai doi la sută. Să sperăm că până la închiderea urnelor va mai veni lumea la votare“, a spus Anghel.
În satul Bădoşi, tot până la ora 10.00, votaseră 25 de persoane dintre cele 730 înscrise pe liste. Nici la Bratovoieşti, Rojişte sau Dobreşti situaţia nu era diferită, numai câteva persoane punând ştampila pe buletinele de vot până la ora 10.00. Spiritul civic parcă a fost mai dezvoltat la Sadova unde, până la ora 11.00, votaseră 157 de persoane din 1.133 înscrise pe liste.

Dăbuleniul, fruntea

În localitatea Bechet, la Secţia de votare nr. 195, până la ora 10.00 votaseră 142 de persoane din cele aproape 1.200 înscrise pe liste. Dintre cei 142 de alegători, 37 votaseră pe listele suplimentare.
La Dăbuleni, în jurul orei 12.00, prezenţa la vot era un pic mai bună, numărul alegătorilor prezenţi la urne fiind de ordinul sutelor. La Secţia nr. 203, până la prânz au votat 300 de oameni din cei 1.400 înscrişi pe liste, din care 28 pe liste suplimentare. La Secţia nr. 204 se prezentaseră 250 de persoane din 1.365 înscrise pe liste, iar la Secţia nr. 202 se prezentaseră 200 de oameni din 1.255 câţi erau înscrişi pe liste. La Secţia nr. 198, tot din oraşul Dăbuleni, ajunseseră până la ora 12.00 aproximativ 260 de persoane, la această secţie fiind înscrişi pe liste 1.800 de oameni.
În Dăbuleni, dar şi în restul localităţilor, persoanele care au votat pe listele suplimentare au fost fie în trecere, fie din localităţile respective, dar cu domiciliul din actul de identitate în altă localitate. De asemenea, au mai fost cazuri când unele persoane nu s-au regăsit pe liste şi au votat pe cele suplimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII