20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA reînceput sezonul de PETscuit!

A reînceput sezonul de PETscuit!

Aproximativ 25 de tone de deşeuri au strâns ieri voluntarii Direcţiei Apelor (DA) Jiu într-o acţiune de ecologizare derulată pe malurile apelor din Dolj.

Indiferent că este vorba de moloz, resturi menajere, PET-uri, sticle, haine uzate, acestea ajung pe malul apelor care traversează unele localităţi din mediul rural. Pentru a conştientiza populaţia cu privire la importanţa menţinerii apelor curate, aproximativ 150 de voluntari din cadrul DA Jiu au participat la o acţiune de ecologizare derulată pe malurile râului Jiu (priza cu baraj Işalniţa, zona pod Răcari, zona Beharca – Tatomireşti) şi ale pâraielor Valea Albă (zona Bucovăţ), Teslui (zona Pieleşti), Brabova şi Răchita (zona Brabova), Brabova şi Urdiniţa (zona Pietroaia), Terpeziţa (zona Terpeziţa), Desnăţui (zona Bârca), Balasan (zona Băileşti).
În urma acestei acţiuni, care se desfăşoară sub deviza „A reînceput sezonul de PETscuit!“, au fost strânse aproximativ 25 de tone de deşeuri.

„Vă obosiţi degeaba să le adunaţi. Mâine sunt la loc!“

În zona localităţii Bucovăţ, pe pârâul Valea Albă şi pe râul Jiu, sectorul Bucovăţ-Podari, au fost strânse trei tone de deşeuri. „Acţiunea a fost organizată în cadrul «Săptămânii Mediului Tău». Aceasta nu va da însă rezultate dacă oamenii şi celelalte structuri nu se vor implica“, a spus Iliodor Plăstoi, director tehnic în cadrul DA Jiu. Acesta a explicat că, de regulă, oamenii aruncă gunoiul în zona cursurilor de apă pentru că localităţile nu au amenajate spaţii de depozitare. „Vă obosiţi degeaba să le adunaţi. Mâine sunt la loc“, le-a strigat voluntarilor o femeie de vreo 40 de ani din Bucovăţ, care s-a mulţumit să privească vreme de câteva minute zecile de oameni preocupaţi cu strângerea PET-urilor. Afirmaţia a fost confirmată şi de oficialii DA Jiu. „O acţiune asemănătoare am întreprins şi acum o lună, când am sancţionat primăria cu avertisment. Trebuie să acţionăm pentru schimbarea mentalităţii“, a declarat Costică Păunescu, director tehnic în cadrul DA Jiu.

Acţiuni de ecologizare în tot bazinul hidrografic

La nivelul bazinului hidrografic Jiu, asemenea acţiuni de ecologizare au avut loc şi în judeţele Mehedinţi, Gorj şi Hunedoara. Sistemul Hidrotehnic Petroşani (Direcţia Apelor Jiu) a organizat, împreună cu elevii de la Şcoala Generală „Carmen Sylva“, acţiuni în zonele: Acumularea Valea de Peşti – Câmpu lui Neag şi pe sectorul de râu Maleia-Petroşani. Aceste acţiuni au rol atât pedagogic, cât şi practic, destinat dezvoltării atitudinii pozitive a elevilor din clasele I-VIII faţă de mediul înconjurător.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj a decis ca zona de ecologizare să fie Tismana, pe râul Jiu şi în regiunea Defileu, punct Vişina – Polatişte.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi a ecologizat cursul de apă al pârâului Jidoştiţa, în localitatea Gura Văii, pe un tronson de 1,5 km.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU