20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSăracii doljeni, lăsaţi fără analize

Săracii doljeni, lăsaţi fără analize

Bolnavii care se adresează policlinicii Spitalului de Urgenţă Craiova pentru analize medicale şi alte investigaţii paraclinice trebuie să scoată bani din buzunar. Decizia a fost luată fără remuşcări de condu­cerea unităţii sanitare şi s-a aplicat chiar din prima zi a lunii iunie.

Ieri, pe fiecare uşă din policlinica Spitalului de Urgenţă Craiova erau afişe care avertizau pacienţii că trebuie să plătească dacă au nevoie de analize medicale, radiografii, ecografii, examene anatomo-patologice şi alte investigaţii paraclinice. Anunţul nu a produs o reacţie vizibilă pe feţele numeroşilor bolnavi din tot judeţul care aşteptau să intre la consultaţii. Obişnuiţi să scoată bani din buzunar ori de câte ori de izbesc de problemele sistemului sanitar, oamenii dădeau din umeri cu amărăciune după ce aflau că, după consultaţie, trebuia să se orienteze spre policlinici sau laboratoare particulare ca să-şi facă analizele gratuit. „Asta este situaţia. Dai un ban la sănătate şi devii asigurat cu numele. Când vine vremea să beneficiezi, nu mai sunt bani, iar tu trebuie să bagi din nou adânc mâna în buzunar. O să merg la particular; e început de lună şi s-ar putea să mai aibă plafon“, a spus blazat Petrişor Slavu, de profesie analist programator, aflat în prezent în concediu pe caz de boală.
În timp ce tinerii mai găsesc resurse fizice ca, după ce stau la coadă pentru consultaţii, să mai facă un drum până la cel mai apropiat particular pentru analize, persoanele în vârstă sunt derutate. „Păcatele mele, dacă ştiam că sunt analizele pe bani nu mai veneam până la Craiova! De unde să plătesc, când eu şi bărbatu-meu trăim din pensia mea de trei milioane? Am ajuns la bătrâneţe să-mi iau de la gură ca să nu mă lase doctorii să mor!“, se plângea Marioara Chioralia, de 74 de ani, din comuna doljeană Perişor.

Calangiu: Avem alocaţi 3.000 de lei pe lună

Managerul spitalului, Cristina Calangiu, a dat vina pentru această încălcare a drepturilor asiguraţilor pe fondurile prea mici primite de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. „Avem alocaţi 3.000 de lei pe lună pentru investigaţii paraclinice în ambulatoriu, în condiţiile în care doar într-o zi realizăm astfel de servicii în valoare de 5.800 de lei“, a declarat Calangiu.
Managerul a mai spus că această subfinanţare ar putea avea repercusiuni mult mai grave asupra spitalului, care s-ar putea trezi cu o avalanşă de internări. „Se va face presiune pe internări şi se va ajunge iar în situaţia ca pacienţii să se interneze doar pentru a li se face analize medicale“, a precizat Calangiu.
În ciuda faptului că nu există garanţii că spitalul va beneficia de vreo suplimentare de fonduri, policlinica efectuează în continuare investigaţii paraclinice gratuite copiilor sub 18 ani.

CAS: Spitalul are alocaţi prin contract 489.392,80 lei

Şi în timp ce Cristina Calangiu face pe martira, aruncând vina asupra Casei de Asigurări de Sănătate, care i-ar fi tocat fondurile, instituţia care se ocupă cu finanţarea spitalului susţine contrariul. Preşedinta directoare generală a CAS Dolj, Elena Alina Tănăsescu, spune că Spitalul de Urgenţă Craiova are alocaţi prin contract în medie 40.782 de lei pe lună, nicidecum 3.000 de lei, cum susţine conducerea unităţii medicale. „Spitalului de Urgenţă îi revin prin contract 489.392,80 lei pentru investigaţii paraclinice în ambulatoriu, din suma de 885.051,60 lei alocată întregului judeţ în 2009“, a declarat Elena Alina Tănăsescu.
Reprezentanţii CAS Dolj susţin că este posibil ca spitalul să fi consumat în primele patru luni suma contractată pentru tot anul. Aceştia au mai spus că este posibil ca spitalul să obţină o suplimentare de fonduri în baza unei fundamentări serioase din partea conducerii spitalului.
Indiferent care dintre cele două instituţii ar avea dreptate, un lucru este cert. Singurii care au de suferit sunt bolnavii, ce ar trebui să beneficieze prin lege de investigaţii paraclinice gratuite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII