24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEuropa de Est întoarce spatele alegerilor europarlamentare

Europa de Est întoarce spatele alegerilor europarlamentare

Interesul pentru apro­piatele alegeri eroparlamentare este foarte scăzut în multe dintre statele membre ale Uni­unii Europene. Potrivit sondajelor, doar 34 la sută din cele peste 375 de milioane de cetăţeni cu drept de vot au de gând să se prezinte la urne.

Cu toate că la nivelul întregii Uniuni s-a constatat un dezinteres crescut pentru apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, specialiştii se aşteaptă ca prezenţa cea mai scăzută la vot să se înregistreze în ţările est-europene. În România, de exemplu, doar unul din trei alegători şi-a exprimat intenţia de a se prezenta la vot. De altfel, potrivit site-ului Focus online, nici politicienii români care şi-au depus candidatura pentru un loc în Parlamentul European nu şi-au bătut prea mult capul cu campania, obişnuitele afişe electorale lipsind aproape cu desăvârşire. „Este criză. Nu am vrut să aruncăm banii pe geam“, a explicat consilierul prezidenţial Cristian Preda, care ocupă locul trei pe lista PD-L pentru europarlamentare. Românii nu sunt însă singurii europeni dezinteresaţi de scrutinul de pe 7 iunie. În Polonia, de exemplu, doar 13 la sută din electori şi-au anunţat intenţia de a se prezenta la urne. În opinia lui Ireneusz Krzeminski, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Varşovia, acest dezinteres pentru alegeri este o „moştenire a comunismului“. „Astăzi, oamenii nu mai sunt obligaţi să se prezinte la vot, aşa că nu îşi exercită de bună voie acest drept“, a explicat acesta. Ministrul polonez al afacerilor externe, Mikolaj Dowgielewicz, este de părere că majoritatea concetăţenilor nu sunt conştienţi de faptul că multe decizii adoptate în Parlamentul European le pot influenţa concret viaţa, cum ar fi, de exemplu, preţul biletelor de avion sau al convorbirilor telefonice.

Estimări pesimiste

În Slovacia, estimările sunt la fel de pesimiste. Dacă, în 2004, aici a fost atins recordul negativ de prezenţă, doar 17 la sută din electori prezentându-se la vor, în acest an, lucrurile stau şi mai rău. Doar 14 la sută din cetăţenii cu drept de vot şi-au manifestat dorinţa de a-şi exprima opţiunea pe 7 iunie. La fel ca şi în România, nici aici viitorii europarlamentari nu şi-au dat prea mult interesul în campania electorală, invocând drept principal motiv criza financiară. Cu toate acestea, în Ungaria, una dintre ţările afectate de mult-invocata criză, specialiştii estimează o prezenţă la vot de 38 la sută, la fel ca în 2004. De profitat vor avea mai ales reprezentanţii opoziţiei, care speră să obţină 16 din cele 22 de mandate „puse la bătaie pentru politicienii maghiari“. Singura ţară unde se speră că prezenţa la vot va fi ceva mai numeroasă este Letonia, unde în aceeaşi zi vor avea loc şi alegerile locale. O prezenţă considerabilă la vot este aşteptată şi în Cehia, unde, potrivit specialiştilor, se vor prezenta la urne aproximativ 46 la sută din alegători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU