12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicamentele de slăbit pot afecta sănătatea

Medicamentele de slăbit pot afecta sănătatea

Produsele farmaceutice de slăbit au devenit o alternativă simplă şi comodă la diete şi exerciţii fizice pentru persoanele supraponderale şi obeze din România. Nutriţioniştii avertizează că efectele secundare ale acestora pot provoca probleme cardiace, hepatice şi ale tranzitului intestinal. Orbiţi de promisiunile unui slogan publicitar, românii, în special adolescenţii, tind să se compare cu persoanele supraponderale precum cele din Statele Unite, unde rata obezităţii este mult peste cea din din ţara noastră, şi cumpără produsele de acest fel fără a consulta în prealabil prospectul sau condiţiile de administrare.
„Medicamentele de slăbit sunt destinate persoanelor care suferă de obezitate şi care ajung într-un moment în care dieta pe care o urmează nu mai funcţionează. Atunci, în funcţie de afecţiunile pacientului, se pot recomanda medicamente care ajută la pierderea kilogramelor. Însă, administrarea lor trebuie făcută sub supraveghere medicală, pentru a evita problemele de sănătate“, a precizat medicul nutriţionist Marius Preda.
Majoritatea reacţiilor adverse ale medicamentelor de slăbit sunt ignorate, la început, de persoanele care apelează la aceste produse. Pulsul mărit, tranzitul intestinal accelerat, greaţa şi insomniile sunt câteva dintre efectele adverse care nu îi îngrijorează pe pacienţi, dar care pot duce la afecţiuni grave gastrointestinale, cardiace şi la deficit de vitamine.

Medicamente de slăbit „lucrează la nivelul creierului“

De asemenea, nici efectele psihologice nu sunt de neglijat, întrucât unele medicamente de slăbit „lucrează la nivelul creierului, iar persoanele predispuse la depresie se pot confrunta cu serioase probleme psihice“, susţine dr. Preda.
Deşi unele medicamente de slăbit se pot elibera şi fără prescripţia medicului, ele se pot dovedi nocive organismului. „Este o greşeală faptul că există medicamente pentru slăbit care se vând în farmacii fără reţetă. Orice medicament trebuie administrat la sfatul medicului, chiar dacă substanţele pe care le conţine, orlistat sau sibutramină, după caz, au fost aprobate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii“, a mai spus medicul.
Totodată, este important de reţinut că nici unul dintre medicamentele de slăbit de pe piaţă nu poate înlocui o dietă echilibrată în grăsimi şi dulciuri, dar bogată în fructe, legume şi produse din făină integrală, aşa cum recomandă specialiştii în nutriţie.
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a identificat, la sfârşitul anului 2008, peste 12 produse de slăbit ce conţin substanţe care pot afecta grav sănătatea consumatorilor şi a iniţiat o acţiune de retragere de pe piaţă a acestora.
25% dintre români suferă de obezitate, potrivit preşedintelui Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. dr. Nicolae Hâncu, iar jumătate sunt supraponderali.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel mondial se înregistrează un miliard de adulţi supraponderali, cel puţin 300 de milioane dintre aceştia fiind obezi clinic. Numărul de copii înregistraţi ca supraponderali sau obezi a depăşit 22 de milioane până la sfârşitul anului 2008, de la 14 milioane în 2005, potrivit statisticilor Comisiei Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS