10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLipsa banilor ţine criminalii în libertate

Lipsa banilor ţine criminalii în libertate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt nu are bani să plătească expertizele dispuse în dosarele pe care le are în lucru. Potrivit procurorului Eugen Iacobescu, acesta este şi motivul pentru care anchetele bat pasul pe loc. 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt este subfinanţat. Procurorul Eugen Iacobescu susţine că, deşi cheltuielile lunare ale instituţiei sunt de aproximativ 80.000 de lei, Parchetul deţine o finanţare de numai 26 la sută. „Parchetul nu îşi poate face treaba din lipsă de fonduri. Pentru luna mai avem 11.000 de lei, bani care ar trebui să acopere cheltuielile pentru personal, benzină, utilităţi, consumabile şi expertize. Fondurile aproape s-au epuizat. Nu mai avem bani nici de benzină. Dacă se întâmplă o crimă, nu avem cu ce să ne deplasăm la locul faptei. Singura soluţie este să luăm taxi sau să mergem cu maşinile personale“, a spus Iacobescu.

Expertize neplătite de Parchet

Iacobescu adaugă că tot din cauza lipsei banilor timpul scurs între încheierea urmăririi penale şi momentul arestării criminalilor este foarte mare. „Rezolvarea cazurilor nu depinde numai de noi. În cazul criminalului de la Grojdibodu, de exemplu, întârzierea a fost cauzată de lipsa banilor. În urmă cu şapte luni, am dispus în acest caz o expertiză genetică. Aceasta costa 11.000 de lei. Primisem răspuns de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) «Mina Minovici» în urmă cu cinci luni. Ştiam cine este criminalul, însă nu am putut să dispunem arestarea pentru că nu plătiserăm expertiza. Abia am făcut rost de bani şi am achitat jumătate din sumă. În schimbul banilor am primit o copie după expertiză. Marţi am şi arestat criminalul. Autorul crimei a fost prezentat astăzi (miercuri – n.r.) Tribunalului cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Zilele acestea, Parchetul General a plătit INML încă 2.500 de lei, însă mai este nevoie de bani“, a dezvăluit procurorul.
Iacobescu a mai spus că acest caz nu este singular. „Aşa s-a întâmplat şi în cazul de la Sprâncenata, când cei doi soţi care şi-au omorât copiii au fost arestaţi la un an după începerea cercetărilor. În această speţă am dispus o expertiză genetică şi antropologică, dar nici pentru aceasta nu am avut fonduri. Abia la un an după începerea cercetărilor am reuşit să achităm suma“. Alt caz este cel de la Strejeşti, produs în urmă cu câteva luni, în care o tânără şi-a ucis soacra. „Noi am terminat urmărirea penală, însă aşteptăm raportul de la Serviciul de Medicină Legală Olt. Aceştia nu au bani pentru a plăti o expertiză pe care au solicitat-o Institutului din Craiova“, a mai spus Iacobescu.

„De ce aţi întârziat aşa de mult?“

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a mai subliniat că subfinanţarea sistemului judiciar poate fi una dintre cauzele care ar putea determina opinia publică să nu mai aibă încredere în justiţie. „Crime se produc mereu. Noi cerem expertize, dar nu avem bani să le plătim. Oamenii îşi pierd încrederea în justiţie sau, cel mai grav, aceşti criminali, aflaţi în libertate, pot comite alte crime sau pot fugi peste graniţe. Marţi, soţia victimei de la Grojdibodu m-a întrebat: «De ce aţi întârziat aşa de mult?»“, a mai declarat Iacobescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII