10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDescendenta lui Vladimirescu, ghid de o jumătate de secol

Descendenta lui Vladimirescu, ghid de o jumătate de secol

Angela Vladimirescu, în vârstă de 65 de ani, lucrează de aproape o jumătate de secol ca ghid la Casa Memorială „Tudor Vladimirescu“ din satul gorjean Vladimir. Aceasta este descendenta marelui revoluţionar de la 1821, care a scris pagini întregi în istoria ţării.

S-a angajat de la 17 ani, iar acum se apropie de 50 de ani de activitate. Ar fi trebuit să iasă la pensie, dar nu s-a găsit un înlocuitor pentru ea. Aceasta locuieşte lângă Casa Memorială, iar acest lucru a reprezentat un avantaj, pentru că, ori de câte ori un vizitator bate la poarta monumentului, indiferent de oră, Angela îl aude şi vine să-i deschidă uşa de la casa din lemn în care s-a născut Tudor Vladimirescu. A deschis uşa Casei Memoriale pentru nenumăraţi vizitatori.
„De la vârsta de 17 ani lucrez ca ghid la Casa Memorială. Ar fi trebuit să ies la pensie, dar am continuat activitatea deoarece nu s-a găsit un înlocuitor. Pentru că locuiesc foarte aproape, eu vin şi deschid uşa oricărui turist, indiferent de oră. Alt ghid termină programul la ora 16.00“, ne spune urmaşa lui Tudor Vladimirescu.

Plăteşte biletele nefolosite

Angela Vladimirescu este angajata Muzeului Judeţean de Istorie Gorj. Aceasta primeşte în fiecare lună un anumit număr de bilete de intrare. De multe ori se întâmplă ca turiştii să uite să plătească taxa de intrare, iar Angela este nevoită să suporte din propriul buzunar banii pentru biletele neconsumate. Numărul vizitatorilor creşte odată cu încălzirea vremii.
„Vin mulţi vizitatori de toate categoriile, de la copii până la bătrâni. Le place foarte mult aici. Eu am în fiecare lună un număr de bilete, pe care le plătesc şi pe care trebuie să le tai vizitatorilor. Mulţi uită să plătească, deşi văd că tarifele sunt afişate. Preţul este de un leu pentru copii şi de doi lei pentru adulţi. Nu este mult, dar uită să plătească, iar mie îmi este ruşine să le spun. Biletele pe care nu le-am dat le plătesc din buzunarul meu“.

Legenda urmaşilor lui Tudor Vladimirescu

Legătura de rudenie dintre Angela Vladimirescu şi marele revoluţionar porneşte de la o legendă, pe care ne-o povesteşte chiar aceasta. La puţin timp după uciderea lui Tudor Vladimirescu, a început o prigoană împotriva familiei sale. Forţele eteriste care-l suprimaseră pe Domnul Tudor la Târgovişte, pe 27 mai 1821, au venit în Vladimir, locul de baştină al revoluţionarului, pentru a-i ucide rudele. Fratele şi sora lui Tudor Vladimirescu au fost ucişi. Localnicii au reuşit să o ascundă pe soţia lui Pavel, care era gravidă, în pădurea din apropiere, într-un loc numit „La Bordeie“.
Acolo a trăit o perioadă şi l-a născut pe Ion Vladimirescu, străbunicul Angelei şi nepotul lui Tudor Vladimirescu. Acesta este cel care a construit casa în care Angela şi familia ei îşi duc şi în prezent existenţa. Apoi, Ion a avut un fiu, pe Constantin. La rândul lui, acesta a avut un băiat, pe Tudor, care este tatăl Angelei.

Demnitatea de primar – tradiţie de familie
Urmaşii lui Tudor Vladimirescu, pe această filiaţie, au ocupat funcţia de primar al comunei Vladimir. Astfel, Ion, Constantin şi Tudor au condus destinele localităţii în anumite perioade. Acum, funcţia de primar este ocupată de soţul Angelei, Aurel Băcanu Vladimirescu, care a preluat numele istoric la căsătorie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS