Acasă Local Dolj Agricultorii, pârjoliţi de secetă

Agricultorii, pârjoliţi de secetă

Agricultorii doljeni riscă să rămână fără despăgubiri în 2009 din cauză că nu şi-au asigurat culturile agricole, deşi anul acesta se anunţă secetos. Legea asigurărilor agricole a fost adoptată în 2002, cu scopul de a stimula producătorii agricoli să-şi asigure culturile. Societăţile de asigurări suportă daunele provocate de riscurile generale (furtună, grindină, îngheţ timpuriu, prăbuşire sau surpare de teren), iar statul intervine şi plăteşte despăgubiri în caz de calamităţi (secetă excesivă, inundaţii sau îngheţ puternic). Statul îi despăgubeşte pe ţăranii care şi-au pierdut culturile sau animalele, dar numai pe cei care au încheiat o poliţă de asigurare cu o societate agreată de Ministerul Agriculturii, deşi respectiva poliţă nu acoperă riscul de calamităţi. Cu toate că se voia un sprijin pentru agricultori, aceştia nu se înghesuie să-şi asigure culturile. „Comparativ cu alţi ani, suprafeţele asigurate sunt mai mici. Vârful asigurărilor a fost atins în anul agricol 2008 – 2009. Atunci statul a condiţionat acordarea subvenţiilor agricole de încheierea unor poliţe de asigurare. Probabil că acum este lipsă mare de bani, pentru că sumele sunt chiar modice: 15-25 lei/ha. Se bazează doar pe subvenţii“, a spus Sorin Plimbăţoiu, directorul FATA Asigurări Agricole, sucursala Dolj. „Sunt foarte puţini cei care au încheiat poliţe, în comparaţie cu anii precedenţi. Faţă de acum doi ani, când acestea erau obligatorii pentru acordarea de subvenţii, numărul asiguraţilor a scăzut considerabil. Se vede că la români, dacă nu este obligatoriu, nu se fac asigurări, cu toate că sumele sunt foarte mici, aproape modice. Ce înseamnă 25 lei/ha? Majoritatea nici nu au suprafeţe mari, aşa că 100 de lei pentru patru hectare nu ar fi prea mult. În general, cei care apelează la asiguratori sunt firmele care fac agricultură pe suprafeţe întinse. Ei nu riscă să stea fără asigurare în condiţiile în care anul se anunţă secetos“, a spus alt asigurator.

Primele calamităţi
în Dolj

Seceta a început deja să-şi facă simţită prezenţa în Dolj, chiar dacă suntem abia la sfârşitul lunii mai. Potrivit Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, s-ar putea să fie cel mai secetos an agricol din ultimii 13 ani. „În 2009 avem cultivate peste 400.000 de hectare de teren agricol în Dolj, iar seceta a început deja să fie simţită. Există în prezent culturi calamitate între 30% şi 50%, lucrăm la o situaţie centralizată. Avem culturi calamitate 50% la Castranova, Cârcea, Gighera, Gângiova, Sadova etc. Abia de joi sunt anunţate ploi în unele regiuni. S-ar putea să fie cel mai secetos an din 1996-1997“, a spus Aurel Călin, directorul DADR Dolj. Potrivit acestuia, suprafeţele cultivate pentru irigaţii în 2009 sunt de aproximativ 64.000 de hectare, judeţul ocupând din acest punct de vedere locul doi pe ţară. În aceste condiţii, 84% din suprafaţa cultivată a judeţului depinde de precipitaţii. Trebuie spus că agricultorii îşi mai pot asigura culturile până pe 31 mai, caz în care pot beneficia şi de despăgubiri în caz de calamităţi acordate de guvern.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version