Acasă Local Dolj Licitaţie cu cântec la Ambulanţă

Licitaţie cu cântec la Ambulanţă

„Preţ dublu, dar punctaj mai bun“ pare să fie deviza după care s-a ghidat Serviciul de Ambulanţă Dolj în desemnarea companiei care să încheie asigurări CASCO tuturor maşinilor din parcul auto.

Nu întotdeauna oferta cu preţul cel mai mic câştigă licitaţia publică. Un astfel de exemplu ar fi recenta selecţie de oferte organizată de Serviciul de Ambulanţă Dolj pentru desemnarea companiei care să încheie asigurări CASCO tuturor maşinilor din parcul auto al instituţiei. Câştigătoare a fost desemnată în acest caz compania care solicitase Ambulanţei doljene un preţ aproape dublu faţă de următoarea clasată la acest capitol.

Şapte pentru un contract

Totul a început în momentul în care Serviciul de Ambulanţă Dolj a postat pe internet – prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice – un anunţ de achiziţie publică prin cerere de ofertă având drept obiect asigurarea facultativă tip CASCO pentru toate ambulanţele din judeţ, pe o perioadă de 12 luni, cu posibilitate de prelungire.
Pe 15 mai au fost deschise ofertele celor şapte companii înscrise – UNIQA, ASTRA, EUROINS, ARDAF, ASIROM, BCR ASIGURĂRI şi CARPATICA -, iar după deliberări s-a decis câştigătorul. Acesta este ASIROM, firma de asigurări la care Ambulanţa Dolj încheiase asigurările CASCO şi în ultimii patru-cinci ani. Astăzi, instituţia sanitară care se ocupă de transportul bolnavilor urmează să încheie cu compania de asigurări contractul pentru poliţele CASCO ale celor 54 de autosanitare din parcul auto.

Doljul nu-i ca Gorjul

Elementul esenţial pentru determinarea câştigătorului a fost o „chichiţă“ din caietul de sarcini – postat şi el pe internet – şi care se referea la punctajul în baza căruia se face evaluarea ofertei economice. Dintr-un total de 100 de puncte, 50 erau alocate pentru suma asigurată, 30 pentru prima de asigurare, zece pentru volumul despăgubirilor achitate în anul anterior, respectiv câte cinci puncte pentru numărul de unităţi service colaboratoare şi pentru acoperirea despăgubirilor.
Acest sistem de evaluare a ridicat semne de întrebare pentru ofertanţi, mai ales după ce aceştia au aflat criteriile din alte judeţe. Caietul de sarcini al licitaţiei similare organizate de Ambulanţa Gorj prevedea, dintr-un total de 100 de puncte, o pondere de 40% pentru suma asigurată şi de 60% pentru prima de asigurare. Criteriul principal era deci preţul, suma plătită de instituţia publică gorjeană pentru serviciul achiziţionat. În Dolj însă, prima de asigurare avea o pondere mult mai mică, răsturnând clasamentul primelor de asigurare.

Dublu sau nimic

ASIROM venise cu o ofertă de primă de asigurare destul de consistentă, în cuantum de 299.175 de lei, aproape dublă faţă de oferta BCR ASIGURĂRI, de 158.285 de lei. Şi totuşi, Ambulanţa a preferat firma ASIROM, întrucât aceasta propusese o sumă asigurată impresionantă, de 12.413.905 lei, plusând tocmai la cel mai bine punctat criteriu al licitaţiei şi înlăturând fără drept de apel oferta BCR, cifrată la doar 7.783.505 lei.
A fost tendenţios conceput caietul de sarcini, în sensul acordării unei importanţe mult prea mici primei de asigurare? Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Dolj susţin că n-a fost vorba de aşa ceva. „Pur şi simplu, acestea au fost criteriile pe care comisia de licitaţii le-a considerat necesare pentru alegerea ofertei benefice pentru instituţia noastră. Am încercat să prindem astfel o firmă mare de asigurări, pentru că nu putem să ne complicăm cu firme mici. E normal, pentru că nu vrem ca maşinile noastre să stea nereparate prin service-uri, ci trebuie să fie repuse cât mai repede în funcţiune. Plătim mai mult, dar şi maşinile sunt asigurate la o valoare mai mare, iar cine a făcut oferta răspunde de legalitatea ei“, a explicat directorul tehnic al Serviciului de Ambulanţă Dolj, ing. Radu Popa, nimeni altul decât preşedintele comisiei de licitaţie pentru asigurările CASCO.
Aşa se face că ambulanţa doljeană va încheia contractul cu ASIROM, chiar dacă va plăti cu circa 140.000 de lei mai mult pentru CASCO.
Deşi se consideră marele învins, având cea mai bună ofertă financiară privind prima de asigurare, BCR ASIGURĂRI nu va contesta licitaţia. Reprezentanţii acestei companii se gândesc însă să sesizeze forurile superioare ale Ambulanţei doljene, sperând că există cineva care ar putea face un control, în urma căruia să lămurească de ce prevederile din caietul de sarcini de la Dolj au fost atât de diferite faţă de cele din alte judeţe.

Bani publici la secret

Redactorii GdS i-au solicitat atât managerului Serviciului de Ambulanţă Dolj, dr. Cristian Gângioveanu, cât şi directorului tehnic al instituţiei (şi preşedinte al comisiei de licitaţii), ing. Radu Popa, să facă publice sumele achitate companiei ASIROM pentru asigurările Casco de anul trecut, dar şi sumele cu care aceeaşi companie a câştigat în acest an licitaţia pentru asigurările CASCO. Ambii directori au refuzat, deşi era vorba de o informaţie publică, având în vedere că se referea la cheltuirea unor bani publici.

Exit mobile version