Acasă Local Dolj „Nu ştiu ce se votează, că nu am ieşit din curte“

„Nu ştiu ce se votează, că nu am ieşit din curte“

http:http://www.youtube.com/watch?v=nUbuZKUgL_k

Ce politică, ce alegeri europarlamentare! Pensiile şi munca la câmp sunt lucrurile care îi interesează pe locuitorii de la sate. Viaţa la ţară are cursul ei aparte, departe de certurile, scandalurile şi injuriile care fac deliciul orăşenilor. Cu faţa arsă de soare şi mâinile zbârcite de sapă, ţăranii discută politică doar la o sticlă de bere, la barul din comună. Acolo iau naştere cele mai aprige discuţii.

 
Reporterii GdS au luat ieri pulsul alegătorilor din comunele doljene, cu două săptămâni înainte de scrutinul pentru europarlamentare. Aşa cum ne aşteptam, puţini ştiau că pe 7 iunie sunt aşteptaţi la vot. Pentru ei, Europa este un cuvânt abstract. La fel şi numele candidaţilor înscrişi pe liste. Nici Europa, nici distinşii candidaţi nu le dau laptele pe care să-l pună dimineaţa pe masă, nici brânza şi mămăliga cu care să-şi potolească foamea după muncile câmpului. Obişnuiţi cu sloganurile din campaniile anterioare pentru alegerile parlamentare de la noi, unii dintre ţăranii cu care am stat de vorbă răspundeau mecanic că votează cu PSD sau cu Geoană. Asta era tot ce ştiau.

Europarlamentarele
nu intră în curte

Pe Georgeta Mişcu am găsit-o în vizită la nişte rude din Dobreşti. Am întrebat-o dacă a auzit de alegerile pentru Parlamentul European. Ne-a măsurat din cap până-n picioare şi, după câteva clipe, a răspuns simplu. „Nu ştiu că nu sunt de aici, din comună. Eu sunt din Valea Stanciului. Am auzit că se votează, dar nu ştiu ce, că nu am ieşit afară din curte ca să aflu şi nu a venit nimeni să ne spună“, a recunoscut ea. Aceeaşi întrebare i-am pus-o şi lui nea Ion din Dobreşti. „Am auzit de europarlamentare. Aaa, nu pot să vă dau detalii. Europarlamentarii? Să stiţi că s-ar putea să fie diferiţi de ăştia, de aici. Nu ştiu nici un candidat, dar n-ar trebui să votăm pe nimeni, că nu se ţin de cuvânt“, a răspuns puţin iritat Ion Delcioiu.

Blonda rece din politică

La Teasc, în faţa unei cârciumi, la umbră, mai mulţi săteni savurau tăcuţi câte o bericioaică rece. Când au auzit de politică, au început să comenteze vehement. I-am întrebat ce aşteptări au de la candidaţi. „Pensii mai mari şi un trai mai bun“, a venit prompt răspunsul. Doar că nu prea cred în asta. De aceea, dacă ar putea, i-ar pune pe parlamentari la munca de jos, să vadă şi ei cât de greu e. „Parlamentarii să meargă cu calul la plug, nu la prăşitoare, că acolo se ţin! Să stea o zi în soare, să le mai pui şi un pumn de sare în gură, că şi aşa nu fac nimic. Dorm şi se înjură unii pe alţii ca porcii“, s-au completat oamenii între ei. Poate că nu ştiu ei exact când sunt alegerile şi pe cine votează, dar se vor duce la vot. Nu neapărat din convingere, ci şi dintr-un sentiment de teamă faţă de primar, amestecat cu conştiinţa sănătoasă a omului simplu de la ţară. „Ne ducem că nu avem încotro. Obligatoriu nu e, dar măcar să zici că ţi-ai făcut datoria faţă de patrie, nu ca ei (parlamentarii – n.r.)“, a zis cu obidă unul dintre oameni.
Din categoria „nu ştiu, nu mă interesează“, în comuna Rojişte am găsit un sătean supărat rău pe viaţă. „De 11 ani ne păcăleşte că ne dă grupa întâi de pensie. Nu mai garantez că votez. Nu am auzit că sunt alegeri. Nu ştiu ce e un europarlamentar… nu ştiu nimic“, a spus el senin. La Rojişte sunt însă şi oameni informaţi. În felul lor. „Da, pe 7, alegeri europene. Am auzit la radio, mai citesc şi ziarul. Ce fac europarlamentarii? Se interesează şi ei despre ce e nevoie în ţara asta“. Cam asta este părerea unui om informat din comună.

Nu ştiu de europarlamentare că nu sunt de aici, din comună. Eu sunt din Valea Stanciului. Am auzit că se votează, dar nu ştiu ce, că nu am ieşit afară din curte ca să aflu şi nu a venit nimeni să ne spună“.
Georgeta Mişcu, din Valea Stanciului

Parlamentarii să meargă cu calul la plug, nu la prăşitoare, că acolo se ţin! Să stea o zi în soare, să le mai pui şi un pumn de sare în gură, că şi aşa nu fac nimic. Dorm şi se înjură unii pe alţii ca porcii“.
 „Analiştii“ politici din Teasc

Exit mobile version