6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSă vină DNA-ul la prefectură!

Să vină DNA-ul la prefectură!

Gazeta de Sud a avut dreptate. Comisia Judeţeană de Aplicare a Legilor fondului funciar de la Prefectura Dolj a făcut harcea-parcea legea atunci când a decis să ia cu japca aproape o mie de hectare de teren de la Staţiunea Şimnic pentru a le retroceda.

 

Condusă de fostul prefect Silviu Dumitru şi de actualul şef al juriştilor din Prefectura Dolj, Eugen Marinescu, respectiva comisie a făcut ravagii pe terenul Staţiunii de la Şimnic, aflat în domeniul public al statului. Mânaţi de interese cel puţin obscure, dar pretinzând că legea este biblia lor, cei doi s-au împotrivit tuturor avertismentelor. Unul dintre motive a fost acela că la staţiune cercetarea a murit şi că oamenii aşteaptă înfriguraţi să fie repuşi în drepturi pe pământurile confiscate de comunişti. GdS a demonstrat că, în realitate, terenul a ajuns nu numai la cei îndreptăţiţi, ci şi la rude ale primăriţei. Degeaba a strigat conducerea Staţiunii Şimnic că se încalcă legea, degeaba au scris ziarele, inclusiv GdS, care a arătat că o parte din pământuri s-au dat cu dedicaţie. Ei au ţinut-o gaia-maţu că pământul trebuie retrocedat. Şi, până la urmă, au fost puşi cu botul pe labe. Definitiv şi irevocabil, aşa cum este şi sentinţa pronunţată vineri de Tribunalul Dolj. Neregulile din procesul de retrocedare au fost amendate mai întâi de Judecătoria Craiova. Conducerea Staţiunii a dat în judecată Comisia Judeţeană pentru anularea a două puncte din hotărârile prin care aproape o mie de hectare de teren au fost transferate din domeniul public al statului şi administrarea Staţiunii în domeniul privat al comunelor Şimnicu de Sus şi Gherceşti.

Băieţii deştepţi, reduşi la tăcere

Prima hotărâre aberantă a Comisiei Judeţene a fost pe 6 august 2008. Atunci, aceasta a decis trecerea suprafeţei de 565,86 hectare de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare, din domeniul public al statului în domeniul privat al localităţii Şimnicu de Sus. Conducerea Staţiunii a dat comisia în judecată şi, aşa cum era de aşteptat, a câştigat. „Instanţa admite în parte plângerea precizată. Anulează art. 4 (referitor la suprafaţa de 565 ha – n.r.) şi art. 5 din Hotărârea Comisiei Judeţene de Fond Funciar – Dolj nr. 1.262/6.08.2008 în măsura în care nu au fost delimitate terenurile agricole indispensabile cercetării", a decis atunci Judecătoria Craiova. Justiţia a anulat şi cealaltă hotărâre controversată a comisiei judeţene, din septembrie anul trecut. Prin aceasta, alte 390 de hectare aparţinând Staţiunii au fost date comisiei locale din Gherceşti tot pentru retrocedări. Judecătoria Craiova a anulat hotărârea, considerând că o comisie de fond funciar, fie ea şi judeţeană, nu poate juca rolul guvernului, adică să transfere bunuri din domeniul public al statului în cel privat. „Hotărârea contestată nu a respectat dispoziţiile imperative ale articolului 9, alin. 1 din Legea nr. 213/2005, care stabilesc competenţa exclusivă a guvernului de a dispune trecerea din domeniul public în cel privat al unităţii administrative a terenului administrat de Staţiunea petentă – Şimnic – n.r.)", se arată în motivarea instanţei. Ambele hotărâri puteau fi atacate cu recurs, lucru pe care Prefectura Dolj l-a şi făcut. Primul război l-a pierdut definitiv şi irevocabil. Tribunalul Dolj a hotărât anularea celor două puncte din hotărârea referitoare la transferul celor 565 de hectare către Şimnicul de Sus. „Au fost respinse recursurile, au fost anulate articolele 4 şi 5 şi hotărârea Comisiei Judeţene nr. 1.262 din 6 august 2008", a venit răspunsul de la prim-grefierul Tribunalului.

Glumeţ, dar nu e gluma lui

Decizia instanţei le-a luat o piatră de pe inimă celor de la Staţiune. „Vă spun sincer, îmi era frică. S-a tot amânat luarea unei decizii, astfel încât am crezut că se fac presiuni la instanţă pentru o anumită hotărâre. După decizia de astăzi (vineri – n.r.), terenul rămâne în domeniul public al statului", a declarat directorul Staţiunii, profesorul Constantin Găvan. Ceilalţi actori implicaţi în povestea cu pământuri nu au recunoscut că au greşit, susţinând în continuare că ei au respectat legea. „Comisia a respectat legea", a spus sec fostul prefect Silviu Dumitru. Întrebat dacă Tribunalul a greşit în această situaţie, Dumitru a dat-o la întors: „Nu am spus asta". Acesta le sugera reporterilor GdS să lase glumele deoparte, atunci când aceştia l-au informat despre decizia Judecătoriei Craiova din urmă cu ceva vreme. „Lăsaţi-mă cu glumele astea! Să văd mai întâi hotărârile", spunea Dumitru. Acum le poate studia în linişte. Poate învaţă ceva din ele. Celălalt personaj din poveste, Eugen Marinescu, a recunoscut decizia Tribunalului. „Aşa ar însemna, că Tribunalul a avut dreptate, şi nu Comisia. Situaţia este mai complicată. Cei care au primit titluri acolo vor putea merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Pentru ca terenul să se întoarcă în domeniul public, trebuie hotărâri de instanţă separate, care să anuleze titlurile de proprietate", a declarat Marinescu. Şeful juriştilor a precizat că nu renunţă la dreptul de a da în judecată reporterii GdS, aşa cum ameninţă de la începutul procesului.

Prefectul de Dolj, Florin Stancu, în stilul său molatec, a evitat să declare ceva concret, deşi la începutul mandatului său spunea că aşteaptă o sentinţă definitivă pentru a lua măsuri şi că este hotărât să respecte legea până la capăt.. „Nu pot spune decât că aştept să văd hotărârea", a spus Stancu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII