16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaxă la întreţinere pentru pisică şi căţel

Taxă la întreţinere pentru pisică şi căţel

Persoanele care au animale de companie ar putea să plătească la asociaţia de proprietari o taxă în contul cheltuielilor de întreţinere.

Plata unei taxe pentru câinele sau pisica pe care proprietarul o ţine în apartament rămâne la latitudinea administratorului sau a Adunării Generale a Locatarilor. În cadrul unei şedinţe cu locatarii, poate fi stabilită o sumă fixă pe care proprietarii animalelor de companie să o plătească lunar în contul cheltuielilor de întreţinere. Conform Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, taxa pentru animalele de companie intră la „repartizarea cheltuielilor pe beneficiari“, care reprezintă „cheltuielile de care beneficiază în mod individual proprietarii, toţi sau în parte, gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari“.
Preşedintele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari (UJALP), Dan Remus, susţine că acest lucru trebuie să se decidă la nivelul fiecărei asociaţii. „Fiind şi preşedinte la o asociaţie de proprietari, am primit propuneri din partea unor locatari, ca să se stabilească o taxă pentru cei care ţin căţei în apartament. Părerile au fost împărţite. Ştiu că există localităţi în ţară în care animalele de companie sunt trecute la întreţinere. De exemplu, la Iaşi există o hotărâre a consiliului local. În Craiova, decizia este lăsată la latitudinea asociaţiei. Poate ar trebui să se facă o dezbatere publică“, este de părere Remus.

Şi căţelul pe factură

Părerile cu trecerea animalului de companie la întreţinere sunt contradictorii. Unii locatari susţin că ar fi o nedreptate şi o ilegalitate. Alţii, care iubesc mai puţin patrupedele, susţin ideea contribuţiei proprietarului cu o sumă modică. Asociaţia de proprietari poate include o taxă pentru animalele de companie alături de cele privind citirea, calculul şi gestiunea consumurilor individuale de apă rece, apă caldă, căldură, gaze, energie electrică, gunoi menajer, servicii cu privire la repartitoarele de costuri, chirii boxe, casa scării, holuri, spaţiu ghenă, terasă. Noile taxe pot fi adoptate sau respinse doar dacă sunt aprobate de 50% plus 1 din locatari. În cazul în care nu este îndeplinit acest criteriu, se face o reconvocare unde decizia se ia pe baza voturilor a 50% plus 1 din numărul celor prezenţi. Din aceste motive, orice proprietar de animale de casă se poate trezi cu factura încărcată pentru că pisica, papagalul sau câinele consumă.
Preşedinta Asociaţiei nr. 26 Brazda lui Novac, Mihaela Vasilescu, a spus: „În Craiova, există Hotărârea Consiliului Local nr. 241/2006, care permite ca asociaţiile să perceapă o taxă pentru animalele crescute în apartament. Dar şi aceasta, ca şi legea, este permisivă, dar nu imperativă, chiar ambiguă. Şi la noi în asociaţie s-a luat cu ceva timp în urmă o asemenea decizie, dar nu cred că s-a pus în practică. Eu cred că ar fi necesară pentru că există proprietari care au chiar doi câini în apartament. Şi nu putem spune că aceştia nu fac mizerie în spaţiile comune ale unui bloc“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

40 COMENTARII