24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNouă copii rabdă de foame

Nouă copii rabdă de foame

Nouă copii din Piatra Olt duc o viaţă grea. Ei au rămas în grija unei bunici bolnave, după ce mama lor a fost arestată pentru furt. Din spatele gratiilor, femeia cere îndurare de la preşedintele Traian Băsescu.

O mamă îi cere preşedintelui Traian Băsescu să o graţieze, pentru a se întoarce acasă să îşi crească copiii. Este povestea unei tinere din Piatra Olt. Dalia Stoica are 35 de ani şi se află în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova. Femeia a fost încarcerată în luna februarie, după ce în urmă cu nouă ani a furat fier vechi, pe care l-a vândut pentru 17 lei. A fost condamnată la trei ani şi şase luni de închisoare în anul 2000, însă, pentru a scăpa de pedeapsă, a făcut cinci copii în această perioadă. Acum regretă că a furat şi cere îndurare preşedintelui ţării.
„Îmi pare rău pentru ce am făcut, da' numai aşa puteam să îmi câştig existenţa şi să aduc mâncare copiilor. Nu ştiu carte şi nu aveam unde să mă angajez. Când am furat, aveam patru copii, apoi am făcut alţi cinci ca să scap de pedeapsă. Nu m-au mai iertat şi m-au închis“, a mărturisit Dalia.

„Cumpăr mâncare pentru o lună“

Cei nouă copii se află în grija bunicii lor din partea tatălui, Geta Stoica. În vârstă şi bolnavă, femeia reuşeşte cu greu să le asigure hrana copiilor. Cu lacrimi în ochi, ea spune că nu de puţine ori s-a întâmplat să rabde de foame ca să le ajungă mâncarea nepoţilor sau chiar să nu aibă ce să le pună pe masă.
„Am probleme cu inima şi trebuia să mă duc la doctor, dar nu am bani. Nu am pensie, singurul nostru venit e alocaţia copiilor. Când iau alocaţia, cumpăr mâncare pentru o lună. Dacă aş fi în putere, aş merge să muncesc cu ziua, să mai câştig un ban, dar nu pot. Tatăl copiilor e plecat în Italia. La câteva luni mai trimite 40-50 de euro. Sunt zile în care nu avem ce mânca“, a povestit femeia.

„Se bagă sub pat când văd poliţia“

Bunica se plânge că nepoţii săi au rămas traumatizaţi de când poliţia a venit acasă, ca să o aresteze pe mama lor: „Când au venit poliţiştii să o ia pe noră-mea, copiii erau acasă. Au speriat copiii (poliţiştii – n.r.). Plâng şi se bagă sub pat când văd poliţia că trece pe drum“. Fiica femeii, Elena Larisa, cumnata Daliei, o mai ajută din când în când, aducând mâncare pentru copii. Cele două femei se tem că reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt, care au deschis o anchetă în acest caz, îi vor lua pe unii dintre copii pentru a-i da în plasament.
„Ne-au spus că ar putea să îi ia pe cei mici, să îi dea în plasament. Noi nu lăsăm copiii să plece de aici. Chiar dacă rabdă de foame, nu îi dau pe copii de lângă mine“, a spus bunica.
Şefa DGASPC Olt, Luminiţa Tudora, consideră că este posibil ca toţi cei nouă fraţi să fie daţi în plasament bunicii, pentru a nu fi despărţiţi.
„Dacă bunica doreşte ca minorii să rămână în familie, atunci îi vom da în plasament familial acesteia. Cred că ar putea să se ocupe de ei. Au cât de cât condiţii, iar cu un ajutor material de la noi şi de la primăria din localitate, pe care îl vom acorda familiei pentru creşterea copiilor, chiar dacă rudele nu îl solicită, cred că s-ar descurca“, a spus Luminiţa Tudora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII