12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalModernizarea centrului municipiului Târgu Jiu, la jumătate

Modernizarea centrului municipiului Târgu Jiu, la jumătate

Proiectul de mo-dernizare a zonei centrale a municipiului Târgu Jiu a ajuns la jumătate de drum. Autorităţile nu mai ştiu dacă vor avea fonduri suficiente pentru fina-lizarea lucrărilor.

Jumătate din lucrările de modernizare a zonei centrale a municipiului Târgu Jiu au fost realizate, susţin autorităţile locale. Potrivit lui Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu, suprafaţa totală prevăzută în proiectul de înfrumuseţare este de 26.690 de mp, din care s-au finalizat lucrările pe 13.617 mp. „Mai este pregătită o suprafaţă de 5.000-6.000 de metri, pe care urmează să se toarne beton amprentat. S-a înlocuit reţeaua electrică pe o lungime de 2.810 metri, din totalul de 4.800 de metri. Au fost montaţi 54 de stâlpi ornamentali din cei 91 prevăzuţi în proiect. S-au realizat nouă fântâni arteziene din cele 13 câte sunt prevăzute pe toată zona centrală. Cinci fântâni au fost puse în funcţiune, urmând ca alte patru să fie inaugurate până la Zilele Oraşului, care se vor desfăşura la sfârşitul lunii mai. Suprafaţa totală a luciului de apă este de 270 mp. Lungimea reţelei de canalizare din zona centrală este de 1.200 de metri, iar până acum s-a înlocuit pe 750 de metri. De asemenea, lungimea reţelei de apă prevăzută în proiect pentru a fi înnoită este de peste 2.000 de metri, din care au fost înlocuiţimai mult de 1.000 de metri", a prezentat Marius Ionescu situaţia lucrărilor.

Finalizarea proiectului, în ceaţă

Valoarea totală a proiectului de modernizare se ridică la 15,3 milioane de lei. Până în prezent, Primăria Târgu Jiu a achitat constructorului 6,4 milioane de lei. „În 2008, s-a achitat suma de 4,9 milioane de lei, iar pentru prima parte a acestui an s-au alocat două milioane de lei, din care s-a plătit până acum 1,2 milioane de lei. Se vor aloca fondurile necesare, până la sfârşitul anului, pentru finalizarea proiectului până la intersecţia cu Calea Eroilor", a precizat Marius Ionescu.

Proiectul de modernizare a zonei centrale a municipiului Târgu Jiu cuprinde trei etape, iar lucrările sunt prevăzute să se desfăşoare pe o perioadă de trei ani şi să se încheie anul viitor. Marius Ionescu a precizat însă că nu se ştie dacă se vor mai găsi fondurile necesare pentru finalizarea proiectului: „Vom vedea, în funcţie de fondurile din bugetul local, dacă şi cea de-a treia etapă a proiectului va fi finalizată. Pe această porţiune, lucrările nu mai sunt aşa de complexe". Ultima etapă a proiectului cuprinde zona dintre intersecţia cu Calea Eroilor şi complexul comercial Romarta.

Betonul nu a f ost de calitate

Arhitectul Dumitru Florescu, autorul proiectului de amenajare, spune că a fost nemulţumit de calitatea betonului întrebuinţat la executarea lucrărilor: „Betonul care a fost folosit în anumite zone nu a avut parametrii corespunzători. Din acest motiv au părut fisuri şi a fost nevoie să intervenim. Mă gândesc cu groază la ce se va întâmpla dacă acest beton nu a fost de calitate, pentru că pot să apară crăpături. Sunt două zone unde au apărut astfel de probleme. Nu ştiu cine este de vină. Materialul a venit de la Staţia de betoane, iar constructorul l-a folosit". Arhitectul nu este foarte încântat nici de culorile alese pentru fântânile arteziene, care au fost vopsite în cărămiziu şi albastru: „Sunt culori care nu bat una cu alta. La fântânile arteziene din locurile publice se recomandă folosirea aceleiaşi culori, dar în nuanţe diferite".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS