27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMai puţini bani pentru compensate

Mai puţini bani pentru compensate

Bolnavii vor avea acces mult mai greu la medicamente gratuite şi compensate din cauza noilor contracte semnate de farmacii cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Potrivit acestora, fondurile alocate au scăzut cu mai mult de 50%. În timp ce în luna aprilie suma medie alocată unei farmacii pentru medicamente compensate şi gratuite a fost de 3.901,33 lei, în luna mai a scăzut la 1.691,54 lei. Acest lucru înseamnă că mulţi dintre bolnavi nu vor mai avea acces la medicamente compensate şi gratuite şi va trebui să scoată bani din buzunar ca să le cumpere la preţ întreg.  
În timp ce pacienţii se tem că vor rămâne, din această cauză, fără medicamente, farmaciştii nu îşi fac prea mari probleme. Aceştia susţin că luna mai este doar „de probă“, fondurile urmând să fie suplimentate în funcţie de cerere. „Medicamentele se eliberează în funcţie de denumirea comună internaţională. Aceasta înseamnă că medicii nu vor mai prescrie, iar farmaciile nu vor mai elibera medicamente scumpe din import, ci medicamente mai ieftine, româneşti. Din această cauză este posibil ca fondurile să fie suficiente. Dacă se va dovedi însă că sunt prea mici, vom cere suplimentarea lor“, a declarat farmacista Ana Safta de la Colegiul Farmaciştilor Dolj.

CAS Dolj va cere suplimentarea fondurilor

Nici CAS Dolj nu este îngrijorată de reducerea fondurilor pentru medicamente compensate şi gratuite. Reprezentanţii instituţiei susţin că fondurile sunt mici pe ultimele opt luni pentru că s-au cheltuit sume mari în primele patru luni.
„Bugetul în 2008 a fost de 89.741.714 lei, iar în 2009, de 76.716.000 de lei. Conform Contractului Cadru şi normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru, la încheierea contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate s-a scăzut fondul de rezervă de 15% şi consumul de medicamente pe primele patru luni, iar suma rămasă a fost împărţită la ultimele opt luni“, a explicat Daniela Gheorghe, purtătoarea de cuvânt a CAS Dolj.
Reprezentanţii CAS Dolj susţin că, dacă va fi necesar, vor cere Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate suplimentarea fondurilor, pentru ca pacienţii să nu aibă de suferit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS