13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFostul adjunct al IPJ Vâlcea, arestat preventiv

Fostul adjunct al IPJ Vâlcea, arestat preventiv

Comisarul-şef Daniel Munteanu, fost adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, a fost a-restat preventiv pentru 29 de zile, după ce Curtea de Apel Piteşti a emis mandat de arestare sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi trafic de influenţă.

 

Comisarul-şef Daniel Munteanu a fost reţinut marţi -seară de procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Piteşti. Conform DNA, Daniel Munteanu este cercetat cu privire la comiterea infracţiunilor de: luare de mită (trei infracţiuni, dintre care una în formă continuată); abuz în serviciu contra intereselor publice cu scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; instigare la infracţiunea de fals intelectual şi uz de fals în formă continuată în legătură directă cu infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; instigare la infracţiunea de dare de mită; instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial în formă continuată; instigare la infracţiunea de „folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii"; instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Activitatea infracţională

În perioada 2006 – 2008, Daniel Munteanu a cerut şi a primit de la doi oameni de afaceri din judeţul Vâlcea bani şi foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 73.914 lei, pentru ca, în schimb, uzând de funcţia sa în cadrul IPJ Vâlcea, să le protejeze acestora activitatea ilicită. În plus, în luna septembrie 2008, fostul comisar-şef i-a solicitat altui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere din cadrul IPJ Argeş să facă demersuri pentru a afla dacă instituţiile abilitate desfăşoară activităţi care ar putea avea ca obiect supravegherea sa informativă. De asemenea, în anul 2008, le-a cerut unor comisari ai Gărzii Financiare să favorizeze, prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, mai mulţi agenţi economici din Vâlcea.

Procurorii au mai reţinut faptul că, în 2008, Daniel Munteanu le-a cerut unor agenţi de poliţie rutieră din cadrul IPJ Vâlcea să favorizeze mai mulţi conducători auto care au fost depistaţi în trafic cu abateri la legislaţia referitoare la circulaţia pe drumurile publice şi l-a determinat pe unul dintre şoferi să comunice date eronate cu privire la identitatea conducătorului auto pentru a nu fi sancţionat contravenţional.

În vârstă de 42 de ani, Daniel Munteanu s-a pensionat pe 29 aprilie pe caz de boală. Fostul adjunct al şefului IPJ Vâlcea a fost între 1992 şi 1994 ofiţer al Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Olt, după care, până în 2005, a fost ofiţer specialist în Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Vâlcea, iar din 2005 până în 2008 a fost şeful acestui serviciu. În această calitate, Daniel Munteanu a dispus efectuarea cercetărilor prealabile în dosarul finalizat de DNA Piteşti împotriva primarului Mircia Gutău, care urmează să intre pe rolul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin. Din aprilie 2008, Daniel Munteanu a îndeplinit funcţia de adjunct al şefului IPJ Vâlcea.

Surse judiciare au declarat că în dosarul lui Daniel Munteanu ar fi cercetaţi şi alţi poliţişti vâlceni, dar şi angajaţi ai Gărzii Financiare Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS