20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalManagerii din Sănătate, decapitaţi

Managerii din Sănătate, decapitaţi

Managerii de spital din Dolj vor fi schimbaţi din funcţii pentru ne-realizarea indicatorilor de performanţă. În timp ce majoritatea nu vor contesta decizia, unii vor da în judecată Mi-nisterul Sănătăţii.

Opt dintre cei nouă manageri de spitale din subordinea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj care au picat la evaluare aşteaptă dintr-o clipă în alta decizia de încetare a contractului de management.
Pe site-ul Ministerului Sănătăţii au fost publicate ieri rezultatele finale ale evaluării desfăşurate în urmă cu mai mult de o lună. Conform acestora, vor primi decizie de încetare a contractului de management managerii Spitalului de Urgenţă Craiova, Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova, Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna, Spitalului Calafat, Spitalului Segarcea, Spitalului Dăbuleni şi Spitalului Băileşti. Managerii au obţinut rezultate slabe la unul, doi sau trei dintre indicatorii economico-financiari care au stat la baza evaluării. Cei mai mulţi, printre care managerii de la Spitalul de Urgenţă Craiova, Spitalul Filantropia Craiova, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova, Spitalul Leamna, Spitalul Dăbuleni şi Spitalul Băileşti, au avut depăşiri la indicatorul C 7- costul mediu pe zi de spitalizare. Managerul Spitalului „Filantropia“ a avut depăşiri şi la alţi doi indicatori: execuţia bugetară mai mare faţă de bugetul de cheltuieli aprobat şi un procent mai mare al cheltuielilor cu medicamentele din totalul cheltuielilor spitalului faţă de cel propus.

Numărul de morţi schimbă directorii

Vestea că vor fi demişi a fost primită diferit de manageri. În timp ce dr. Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova, şi Mihai Coman au dat în judecată Ministerul Sănătăţii, acuzând modul în care Şcoala Naţională de Management Sanitar a făcut calculul indicatorilor de performanţă, „astfel încât managerii să plece cu tinicheaua de coadă“, alţi manageri se gândesc să lase lucrurile aşa. Maria Boabă, managerul Spitalului Băileşti, nu va contesta înlocuirea sa din funcţie deşi susţine că ar avea ce să conteste. Maria Boabă spune că a avut mai multe decese în spital decât îşi planificase şi un număr mai mic de zile de spitalizare, dar din motive obiective.
„În spital au murit doi bolnavi. Şcoala de Management Sanitar avea însă înregistraţi mai mulţi, pentru că a luat datele de la Centrul de Statistică, unde erau înregistraţi şi alţi morţi care au fost aduşi la morga Spitalului Băileşti din accidente sau alte evenimente, dar care nu au murit practic în spital“, a explicat Maria Boabă. În privinţa numărului zilelor de spitalizare, mai mic cu 4.370, Maria Boabă susţine că Şcoala Naţională nu a luat în calcul şi zilele de spitalizare ale mamelor care au fost internate împreună cu copiii.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova, dr. Valentina Ionescu, va fi singurul manager care a fost demis înainte de a se afla rezultatul evaluării, pentru nereguli în administrarea unităţii sanitare care au dus totodată şi la deschiderea unui dosar de cercetare penală. Singurul manager care a scăpat de evaluare, fiind interimar, este cel al Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova. Singurul manager care a trecut cu bine evaluarea, realizând toţi indicatorii propuşi, este managerul Spitalului Filiaşi, dr. Ioana Dumitru.
Până ieri nici unul dintre manageri nu primise ordinul de încetare a contractului de management. Ministrul sănătăţii, Ion Bazac, aşteaptă acum propunerile direcţiilor de sănătate publică pentru numirea unor manageri interimari. Cel puţin aşa susţine într-un comunicat de presă în care ministrul sănătăţii a ţinut să precizeze totodată că decizia de încetare a contractelor de management nu este politică.

Privilegiaţii

Printre privilegiaţii care îşi vor păstra scaunele se află şi managerii spitalelor aflate în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii. Este vorba de dr. Dumitru Ivanţu de la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare şi managerul Centrului de Cardiologie Craiova, Luminiţa Mitroi, care au obţinut punctaj bun la evaluare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII