24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlarmă falsă cu bancnota de 10 lei

Alarmă falsă cu bancnota de 10 lei

Mai multe persoane din Dolj au reclamat în ultima vreme faptul că au fost păcălite cu bancnote false, cu valoarea de 10 lei. Ofiţerii BCCO Craiova au stabilit că toate au fost numai alarme false, fiind vorba de o bancnotă de 10 lei cu mici modificări, emisă în decembrie 2008, care circulă în paralel cu cea veche.

 

Poliţiştii din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova au primit de la începutul acestui an mai multe sesizări că, în judeţul Dolj, circulă bancnote false de 10 lei. Potrivit reprezentanţilor BCCO Craiova, mai multe astfel de bancnote au fost primite de la poliţiştii de la posturile din Dolj, care aveau suspiciuni că sunt false. În urma verificărilor, ofiţerii din cadrul BCCO Craiova au stabilit că în toate cazurile sesizările au fost neîntemeiate, fiind vorba de o nouă bancnotă emisă de Banca Naţională pe 1 decembrie 2008, cu mici diferenţe faţă de precedenta, despre care nu a aflat toată lumea. „Multe astfel de bancnote au fost trimise de la posturile de poliţie pentru verificări. S-a stabilit că în toate cazurile a fost vorba de bancnote de 10 lei, emise de BNR pe 1 decembrie 2008, care sunt diferite faţă de cele anterioare", a explicat comisar Silviu Văcaru, înlocuitor la comanda BCCO Craiova. Pentru a evita astfel de sesizări, ofiţerii BCCO au informat toţi poliţiştii din judeţ despre diferenţele dintre cele două bancnote.

Bancnota de 10 lei, reproiectată

Banca Naţională a României (BNR) a comunicat la sfârşitul lunii noiembrie 2008 că, începând cu 1 decembrie, va fi lansată o nouă bancnotă cu valoarea nominală de 10 lei, reproiectată. Noua bancnotă de 10 lei are aceleaşi caracteristici cu cea de 10 lei din emisiunea 2005, adică aceleaşi dimensiuni, culoare predominantă şi aceleaşi elemente grafice. Singurele deosebiri apar în cazul elementelor de siguranţă şi constau în faptul că s-a renunţat la imprimarea în relief de pe ambele feţe ale bancnotei şi la imaginea latentă ce conţinea iniţialele „BNR" de pe aversul bancnotei, fiind utilizată doar tehnica de imprimare plană. De asemenea, a fost restilizată fereastra transparentă, astfel că în locul valorii nominale „10" au fost imprimate două pensule aurii, vizibile pe ambele părţi ale bancnotei. Celelalte elemente de siguranţă destinate publicului – filigranul, elementul auriu, banda iridescentă, elementul de suprapunere avers – revers şi firul de siguranţă au rămas neschimbate. Reprezentanţii BNR au specificat că noile bancnote de 10 lei, reproiectate, vor circula în paralel cu cele din emisiunea 2005, care vor fi retrase de pe piaţă, treptat, pe măsură ce se uzează şi devin improprii circulaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS