10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApă cu porţia la Poboru

Apă cu porţia la Poboru

2.000 de suflete din localitatea Poboru, judeţul Olt, sunt „condamnate“ să trăiască fără apă curentă. Vechiul sistem de alimentare nu mai este funcţional de ani buni, iar apa se găseşte la adâncimi de peste 200 de metri.

Într-o Românie ţară membră UE, încă există sate în care utilităţile nu au ajuns şi oameni care suferă de sete. De ani buni, sătenii din comuna Poboru, judeţul Olt, sunt „condamnaţi“ să trăiască fără apă curentă. Problema cu care se confruntă cei peste 2.000 de oameni – atât cât numără satele Albeşti Deal, Albeşti Vale, Cornăţelu, Poboru şi Seaca – din comuna Poboru s-a acutizat în ultimul timp. În localitate au rămas vârstnicii. Vechiul sistem de alimentare nu mai funcţionează de ani buni, iar cine se încumetă să foreze o fântână trebuie să aibă mult curaj, pentru că apa se găseşte la peste 200 de metri adâncime.  „Este foarte greu fără apă. Nu ştiu cum ne vom descurca. Suntem prea bătrâni ca să mergem până la izvor în partea din vale a comunei, să luăm apă. Ne mai aduc copiii la sfârşit de săptămână în bidoane, dar ce să facem? Ne trebuie apă pentru mâncare, pentru igienă, pentru curăţenie în casă. Şi apoi, mai avem şi noi prin curte păsări, animale… Fără apă-i tare greu“, s-au plâns oamenii.

„Nu cred că mai trăiesc să văd apă“

Cel mai greu o duc sătenii din zona de deal a comunei. Ei sunt nevoiţi să meargă şi trei kilometri pentru a face rost de apă, de la un izvor care este situat în partea din vale a localităţii. Unii consideră că ar fi un miracol să mai vadă apă curgând la robinet. „De şapte-opt ani ne tot chinuim fără apă. Este strigător la cer. Alţii sunt săraci de nu au după ce bea apă, dar aici la noi este şi mai rău: nici apă nu ai să bei! Au încercat nişte vecini să foreze o fântână. Au săpat, dar nu au dat de apă. Noi, de la câteva case, ne ducem în satul vecin, Mieşti-Cungrea. Mai greu e de ceilalţi! De foarte mulţi ani întâmpinăm aceleaşi greutăţi. Pe timp de vară, aceeaşi poveste. Nu cred că mai trăiesc să văd apă la robinet“, şi-a spus oful nea Costică, un localnic de 74 de ani din satul Albeşti Deal.
Bătrânele satului se plâng că trebuie să plătească de fiecare dată copiii din sat pentru a le aduce câte un bidon cu apă. „Eu nu pot să mă duc după apă. Sunt bătrână, cocoşată şi nu mai pot merge. Dau bani pe fiecare bidon cu apă. Merg nişte copii în vale şi mai aduc la nişte femei. Iau şi eu de la ei. E multă cheltuială cu apa!“, spunea Maria P., de 86 de ani.
Alţi săteni sunt nemulţumiţi de modul în care administraţia locală gestionează această situaţie. „Au băgat pe drum o ţeavă, dar apă, sufletu'! Când o da de sus, avem, când nu, ne uităm la bidoane. Suntem vai de mama noastră! Apa indică nivelul de trai. Primarul a zis că o să dea drumul la apă până la sfârşitul mandatului“, au spus alţi săteni.

Investiţii

Problema apei potabile nu este deloc străină primarului Iulian Bărăscu. Acesta susţine însă că are angajat la primărie un om care stă câteva ore la pompele din Albeşti şi Poboru pentru ca oamenii să vină să ia apă. „Avem un om angajat care în fiecare zi merge la cele două pompe pentru ca oamenii să poată lua apă. Stă între orele 8.00-12.00 la Albeşti şi între 16.00-20.00 la Poboru“, a explicat primarul.
Acesta a mai arătat că, deocamdată, aceasta este singura soluţie. Bărăscu a mai spus că investiţia pentru crearea unei noi reţele de alimentare cu apă curentă a fost stopată din lipsă de fonduri, dar speră ca ea să fie dată în folosinţă anul acesta. „Avem în lucru o reţea de alimentare cu apă, începută în 2007. Proiectul se derulează cu bani accesaţi de la guvern. Investiţia totală se ridică la suma de 3,2 milioane de lei. În proporţie de 80% este gata. Conducta a fost introdusă în toate satele pe o distanţă de 20 de kilometri. A fost forat puţul, a fost adus şi un bazin. Lucrările au fost stopate pentru că nu am primit toţi banii. Mai avem nevoie de 700.000 de lei. Aşteptăm încă 200.000 de lei, iar dacă lucrurile merg bine, la sfârşitul anului, va fi gata. Aşteptăm ca guvernanţii noştri să se decidă şi să ne aloce şi nouă suma restantă“, a declarat primarul localităţii Poboru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS