13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMarile magazine iau clienţii comercianţilor din pieţe

Marile magazine iau clienţii comercianţilor din pieţe

Deşi preţurile din pieţe sunt de multe ori mai mici decât în magazine, clienţii sunt puţini, chiar şi în sezonul zarzavaturilor. Motivul principal pentru care craiovenii ocolesc piaţa este că, deşi găsesc marfă ca şi în supermarketuri, nu pot să şi-o aleagă.

Presiunea exercitată de marile lanţuri de magazine asupra micilor comercianţi din pieţe este din ce în ce mai mare. Aceştia se plâng de faptul că tot mai mulţi craioveni preferă produsele de la supermarket decât pe cele de pe tarabele din piaţă. „Supermarketurile ne fac concurenţă mare. Acolo pot fi şi preţuri ca la angro, pentru că ei cumpără cantităţi mari. Aici depindem de preţurile din angro şi, chiar dacă nu punem decât câte 0,5 lei la kilogram (să ne asigurăm că vindem), când ei cresc preţurile, trebuie să o facem şi noi“, a declarat un comerciant din Piaţa Centrală din Craiova.
Ideea a fost confirmată şi de alţi vânzători. „Foarte mulţi craioveni au început să se ducă la marile magazine“, a declarat alt comerciant, care, chiar dacă a dat din umeri la întrebarea „De ce?“, a repezit primul client care a încercat să-şi aleagă nişte mere: „Vă pun eu! Nu umblaţi dumneavoastră prin marfă!“.

„Nu pot să-mi aleg produsele pe care le vreau“

Faptul că nu-şi pot alege marfa este unul dintre motivele cele mai deranjante pentru cumpărători: „Dacă tot dau un ban, vreau să cumpăr ceva de calitate. În supermarketuri pot să-mi aleg şi nici nu zice nimeni nimic dacă vreau doar două portocale sau două roşii, pentru că atât îmi permit. La piaţă, de cele mai multe ori îmi pun ei ce vor în piaţă“, a spus Rosalia Marinescu, o pensionară din Craiova.
Afirmaţia a fost confirmată şi de alţi craioveni. „Nu-mi place faptul că nu pot să-mi aleg produsele pe care le vreau. E destul de neplăcut să ajungi acasă şi să-ţi dai seama că unele produse sunt lovite sau stricate sau mai ştiu eu cum, după ce le-ai plătit ca şi cum ar fi fost bune“, a precizat Elena S., altă craioveancă.
În timp ce marile magazine au în permanenţă clienţi la standurile de fructe şi legume, la tarabele din pieţe sunt tot mai puţini craioveni dornici să scoată bani din buzunar pentru această marfă. Cumpărătorii susţin că alt motiv este faptul că la magazine pot plăti cu bonuri.
Şi lipsa de timp îi determină să nu mai „facă piaţa“, ci să se aprovizioneze de la marile magazine, indiferent că este vorba de supermarketuri, hipermarketuri sau cele de tip cash&carry. „Foarte rar mai ajung la piaţă. Prefer să merg la supermarketuri, deoarece pot să-mi iau tot ceea ce am nevoie dintr-un singur loc“, a spus Alin Ion, de 37 de ani.

Zarzavaturile fac diferenţa

Chiar dacă se observă o tendinţă de scădere a numărului celor care se aprovizionează din pieţe, în această perioadă, în care au apărut zarzavaturile de grădină, destul de multe gospodine sunt dispuse să le dea o şansă producătorilor. „Acum vin pentru că pot să iau direct de la cei care produc ceapă verde, ridichi, salată. Acestea, pe lângă faptul că sunt proaspete, sunt mai ieftine decât cele din marile magazine“, a spus o craioveancă.
În plus, gustul produselor româneşti nu poate fi comparat cu al celor importate. „Sunt mai gustoase. Nu sunt la fel de aspectuoase precum cele importate, dar au un gust extraordinar de bun. Nici nu se compară pătrunjelul din supermarket cu cel de aici, chiar dacă acesta din urmă este mai «prăpădit»“, a spus Maria Drăgan, de 55 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII