7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGripa porcină bagă autorităţile în şedinţă

Gripa porcină bagă autorităţile în şedinţă

Autorităţile judeţului Mehedinţi au intrat în alertă din cauza apariţiei virusului de pestă porcină şi s-au reunit în cadrul unei videoconferinţe pentru a dezbate această problemă.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a fost convocat ieri, într-o videoconferinţă cu ministrul administraţiei şi internelor, Dan Nica, şi cu Ion Bazac, ministrul sănătăţii publice. Cei doi membri ai guvernului au dorit să comunice măsurile care vor fi luate pentru prevenirea apariţiei cazurilor de gripă porcină.
În acest sens, vor fi monitorizate toate persoanele care prezintă simptomatologia specifică acestei afecţiuni. S-a insistat în mod deosebit asupra măsurilor de igienă, mai ales în cazul colectivităţilor (şcoli, grădiniţe, spitale). În toate punctele de trecere a frontierei vor exista informaţii cu privire la zonele de risc. De asemenea, va exista personal medical care va evalua cetăţenii care se vor întoarce din aceste zone şi prezintă simptome ale gripei.
Informarea corectă a populaţiei este alt aspect discutat, iar ministrul administraţiei şi internelor, Dan Nica, a precizat că în prezent consumul de carne de porc din producţia internă nu prezintă nici un risc.
Şi ministrul sănătăţii a făcut o serie de precizări.
„Gripa cu tulpină porcină nu se transmite prin consumul de carne de porc preparată termic. Simptomele gripei umane cu tulpină porcină sunt similare cu cele întâlnite în cazul gripei obişnuite“, a spus Ion Bazac, în cadrul videoconferinţei.

Simptome

Virusul identificat drept A/H1N1 face ravagii în Mexic. Potrivit Ministerului Sănătăţii, simptomele sunt similare gripei umane: tuse, febră bruscă, dureri de cap şi dureri musculare. Perioada de incubare la oameni este între două şi cinci zile.
„Sperăm că nu ne va afecta atât de tare încât să se ajungă la decese“, a spus Elena Georgescu, o femeie din mediul rural.
Alte persoane consideră că este periculoasă doar carnea comercializată în magazine.
„Nu am cumpărat niciodată carne de pe piaţă sau din magazine pentru că nu ştii ce mănânci. Am un porc de aproape 80 de kilograme şi am avut grijă să îl vaccinez“, a spus nea Nicu Olaru, din satul Cerneţi.
În prezent, în România nu există nici un caz de gri­pă porcină.
Ministerul recomandă per­soa­ne­lor care prezintă semne de gripă şi care au călătorit în ultima pe­rioadă în zonele afectate (SUA – California, Texas, Kansas, On­tario – şi Mexic) să se prezinte la medic.

Plan de măsuri

În toate marile centre u­ni­ver­sitare din ţară, unităţile de pri­mire urgenţe vor fi pregătite cu saloane speciale şi vaccinuri an­tivirale pentru tratarea unor eventuale cazuri de gripă por­ci­nă.
„Împreună cu Ministerul de Externe şi Ministerul Să­nă­tă­ţii a fost adoptat un plan de mă­suri în legătură cu circulaţia ce­tăţenilor români în zonele presupus endemice. Nu avem date că noi importăm din Me­xic porci vii. Vom lua măsurile ne­cesare ca gripa să nu ajungă şi la noi“, a precizat ministrul de interne Dan Nica. La nivel naţional, începând de ieri, a fost demarată o campa­nie de informare cu privire la această boală.
Medicii ve­te­ri­nari recomandă oamenilor să fie atenţi la simptomele pe ca­re le produce acest virus. „Am în­ceput o campanie de in­for­ma­re pentru crescătorii de porci, ca aceştia să-şi ia măsuri de biosecuritate şi să facă vac­ci­nurile necesare.
Campania de prevenţie trebuie fă­cu­tă cu mult timp înainte, con­form normelor europene, pen­tru a nu ne confrunta cu un astfel de virus în România“, a precizat doctorul Sorin Ji­a­nu, directorul Direcţiei Sanitar- Veterinare din Mehedinţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU