20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZiua Mondială a Câinilor de Salvare

Ziua Mondială a Câinilor de Salvare

Ai fost călcat de hoţi, atacat de câţiva indivizi cu ceafa lată sau ai fost prins într-un incendiu, fără multe şanse de a te salva singur. În oricare dintre situaţii, un câine antrenat pentru astfel de situaţii este cu siguranţă salvatorul.

Hoţul a ţâşnit pe lângă clădire. Trebuia să scape de urmăritori. Cu ochi de profesionist, a cercetat fiecare colţ, căutând o cale de intrare. A dat ocol construcţiei, măsurând din priviri ferestrele şi uşile dublate de gratii. Nu merge, şi-a zis nervos, şi a traversat curtea acoperită cu iarbă înaltă şi deasă. În cele din urmă, a rânjit satisfăcut. Dosind în buzunar prada, s-a îndreptat spre o anexă greu de dibuit şi s-a ascuns în spatele zidului, convins de izbândă… În mai puţin de două minute, Max a fost pe urmele lui. I-a simţit mirosul încă de la gard, pe care l-a sărit cu agilitatea specifică rasei, de Ciobănesc german. Pas cu pas, câinele a urmat traseul infractorului, oprindu-se la fereastră, uşă, tufiş, amuşinând fiecare centimetru de curte şi scrutând cu privirea împrejurimile. Fără să se grăbească, animalul s-a apropiat pe nesimţite de hoţ. Când a ştiut că e la o aruncătură de băţ, s-a oprit o clipă să calculeze timpul de mişcare, apoi l-a înşfăcat pe individ, imobilizându-l, dar fără să-i lase măcar o zgârietură.

24 de câini salvatori în Craiova

Aplauze furtunoase, felicitări înflăcărate, puşti agitându-se admirativ pe lângă Max, încercând să-l mângâie pe cap, pe-o ureche. De pe podiumul instalat în curtea Gruplui Şcolar Agricol Malu Mare, partener la organizarea acestei activităţi alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, preşedintele Centrului de Educare Canină Craiova (CEdC), Liviu Ionescu, a anunţat încheierea primei demonstraţii, din cadrul acţiunii organizate ieri cu ocazia Zilei Mondiale a Câinilor de Salvare. În careu, ceilalţi participanţi s-au aliniat lângă stăpâni, aşteptând calmi şi cu simţurile treze comenzile acestora. Dintre cei 24 de câini înscrişi până astăzi în CEdC (dintre care doi sunt comunitari), la demonstraţia de ieri au participat şase câini de salvare din Craiova, bine antrenaţi pentru situaţii deosebite: de salvare de sub dărâmături, din teren accidentat, de salvare montană, marină, din medii toxice şi incendii. Alături de Max „cel mare“, specialistul numărul unu în acţiuni „de urmă“, au fost prezentaţi pe rând publicului toţi concurenţii: Puf, un splendid Golden retriever, Tora, un Labrador auriu campion, cu multe acţiuni de salvare în palmares, Max, din rasa Rottweiler, folosit adesea în poliţie, în acţiuni de pază şi apărare, dar, în acelaşi timp, un câine iubit de copii şi ideal pentru protejarea acestora, Zaris, un Ciobănesc caucazian care, deşi pui, impresionează prin statură şi îndemânare, Skip, un Cocker spaniel, deopotrivă de drăgălaş şi experimentat salvator, şi Max „mezinul“, tot un Ciobănesc german, cel mai indicat pentru acţiunile de căutare, de salvare, de apărare, dar şi pentru însoţirea persoanelor nevăzătoare şi cu dizabilităţi.      

Din 2010, progam naţional canin

Spre încântarea numeroşilor elevi veniţi din tot judeţul pentru a participa activ la acţiunile de ieri, programul a continuat cu alte câteva demonstraţii – scenarii de salvare puse în practică de vajnicile patrupede şi stăpânii lor, membri ai CEdC. Izolaţi la etajul unei clădiri mistuite de flăcări, neînfricaţii pompieri şi câinii lor au fost nevoiţi să se salveze unii pe alţii, coborând cu corzile zidul incendiat. Alături, cei doi Max – rottweilerul şi ciobănescul – şi-au arătat iscusinţa în a ţine piept atacatorilor agresivi.
În cea de-a doua parte a zilei, s-au organizat concursuri: cel mai frumos desen cu tema „Copilul şi câinele“, cel mai tânăr salvator şi cea mai frumoasă poezie cu titlul „Prietenul meu, câinele“. A urmat o paradă a modei canine şi, desigur, ziua s-a încheiat cu premierea câştigătorilor.
Aşa cum a declarat preşedintele CEdC, Liviu Ionescu, manifestarea de ieri a fost un program-pilot, urmând ca, din 2010, acest gen de acţiuni să se desfăşoare în toate oraşele României, în care există centre de educare canină.  
„Acţiunea de astăzi (ieri – n.r.) a fost organizată cu şi pentru copii, deoarece, din punctul nostru de vedere, este mult mai interesant un program interactiv cu aceştia, decât o simplă defilare în parc“, a declarat Liviu Ionescu. „În acest fel se înţelege mult mai bine mesajul pe care vrem să îl transmitem: conştientizarea de către tineri a faptului că aportul câinilor în diferite situaţii de urgenţă sau în programe de terapie este net superior programelor medicale. Craiova este singurul oraş din ţară care derulează acest program în şcoli, licee, grădiniţe. Centrul nostru va trimite înregistrările Organizaţiei Mondiale a Câinilor de Salvare – IRO -, care va selecţiona din cele peste 70 de ţări participante cele mai bune programe, urmând ca acestea să fie mediatizate internaţional. Dacă ne vom număra printre câştigători, de anul viitor vom găzdui aici euroobservatori“, a mai spus Liviu Ionescu.

Educaţi-vă patrupedele să vă salveze!

Nu există nici o condiţie în a-ţi înscrie câinele în programe de salvare. Se acceptă orice rasă, chiar şi câini comunitari. Important este ca animalul dumneavoastră să treacă nişte teste psiho-canine. Apoi, într-un interval cuprins între şase luni şi un an, el va deveni cel mai sigur companion, un apărător îndrăzneţ şi un salvator iscusit. Nu aveţi altceva de făcut decât să îl înscrieţi la Centrul de Educare Canină Craiova. Relaţii: www.sardog.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII