16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalProces rapid pentru mărirea salariilor magistraţilor

Proces rapid pentru mărirea salariilor magistraţilor

Magistraţii de la Curtea de Apel Craiova au dat o nouă dimensiune noţiunii de celeritate în justiţie. În doar trei zile de la sesizarea instanţei, ei au judecat un proces, ba au şi pus în aplicare decizia pe care au luat-o. Explicaţia rapidităţii e simplă: prin această decizie şi-au mărit salariile cu 50% pentru viitor.

Cine spune că justiţia craioveană nu judecă procesele cu celeritate se înşeală. Cel mai bun exemplu în acest sens a fost dat chiar în această lună de Curtea de Apel Craiova, care, în doar trei zile de la sesizarea instanţei, a reuşit să preschimbe termenul de judecată dat de calculator într-un proces (devansându-l cu mai mult de trei luni), a judecat cauza şi chiar a pus în aplicare hotărârea. Secretul acestei rapidităţi neaşteptate este că dosarul se referea la acordarea de către Ministerul Justiţiei a unui spor salarial de 50% chiar pentru judecătorii acestei instanţe.

Istoria sporului de stres

Povestea acestui dosar începe, de fapt, pe 28 septembrie 2007, când un grup de magistraţi de la Curtea de Apel Craiova, în frunte cu preşedintele acestei instanţe, judecătorul Costel Drăguţ, a depus la Tribunalul Dolj o cerere prin care solicita obligarea Ministerului Justiţiei la plata sporului de 50% pentru suprasolicitare neuropsihică, atât pentru trecut, cât şi pentru viitor. Pe 6 iunie 2008, tribunalul a admis în parte acţiunea, în sensul că a respins cererea judecătorilor deja pensionaţi, dar a obligat Ministerul Justiţiei să plătească acest spor de stres din trecut, pe anumite perioade de timp în care nu s-a acordat. Sentinţa Tribunalului Dolj viza însă acordarea acestui spor doar pentru trecut, nu şi pentru viitor, întrucât preşedintele de atunci al completului, Dumitru Stanciu (fostul vicepreşedinte al Tribunalului Dolj, revocat din funcţie în urma scandalului Gorbunov), a considerat că nu se poate aventura să dispună plata sporului şi în continuare. Situaţia era chiar amuzantă, în sensul că judecătorul Stanciu le-a acordat sporul de stres doar pentru trecut magistraţilor de la Curtea de Apel, deşi colegii săi judecători îi acordaseră lui Stanciu sporul de stres atât pentru trecut, cât şi pentru viitor.

Dosar cu dus-întors

Pe 27 iunie 2008, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au formulat la Tribunalul Dolj o nouă cerere, solicitând completarea dispozitivului hotărârii emise de Stanciu, în sensul că acest spor de stres de 50% din salariu nu doar să fie trecut în cărţile de muncă, ci să fie achitat şi pentru viitor. Pe 4 iulie 2008, Tribunalul Dolj a admis în parte noua acţiune, adică a dispus înscrierea acestui spor în cărţile de muncă, dar nu a fost de acord cu acordarea lui şi pentru viitor.
Judecătorii de la Curte au declarat recurs, dosarul înaintându-se pe 10 septembrie 2008 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care era competentă la acea dată. În urma unei schimbări de competenţă (provocată de declararea ca neconstituţională a unei prevederi legale referitoare la judecarea cererilor formulate de magistraţi), instanţa supremă şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel Craiova. Astfel, cererea formulată de judecătorii Curţii de Apel Craiova a ajuns să fie judecată de magistraţii aceleiaşi instanţe.

Vineri înregistrat, luni programat

Procesul sporului pentru judecători a ajuns la Curtea de Apel Craiova într-o vineri, pe 10 aprilie 2009, şi a primit termen, iniţial, pe 18 iunie 2009. Aşa a decis computerul Curţii de Apel Craiova. Judecătorilor nu le-a picat însă tocmai bine acest termen. Aveau şi motiv: Ministerul Justiţiei virase banii de salarii având în vedere şi sporul de stres de 50% pentru toţi judecătorii, însă doar unii aveau hotărâri judecătoreşti ce menţionau plata sporului şi pentru viitor, nu doar pentru trecut. Pe 4 martie 2009, ministrul justiţiei dăduse ordinul nr. 768, prin care toţi judecătorii puteau beneficia de acest spor, pentru ca ministrul Cătălin Predoiu să revină pe 9 aprilie 2009 cu alt ordin, nr. 1165, prin care dispunea achitarea sporului de stres doar pentru magistraţii care câştigaseră acest drept şi „pentru viitor“ sau „în continuare“.
Având bani în cont pentru a-şi încasa acest spor, judecătorii au recurs la o „şmecherie avocăţească“: au solicitat preschimbarea termenului pentru următoarea zi lucrătoare, adică luni 13 aprilie. „Este o procedură legală, iar solicitarea de preschimbare a termenului a fost acceptată, în condiţiile în care nici Ministerul Justiţiei – cealaltă parte din proces – nu s-a opus“, a explicat judecătorul Aurel Ilie, purtătorul de cuvânt al acestei instanţe.

Judecată între colegi

Aşa se face că, pe 13 aprilie, completul de judecată a dat dreptate colegilor judecători de la Curtea de Apel Craiova, prin decizia instanţei dispunându-se completarea dispozitivului hotărârii date de Tribunalul Dolj, în sensul că s-a recunoscut acordarea sporului de 50% şi pentru viitor. Imediat, un certificat conţinând dispoziţiile de pe minuta (decizia) judecătorilor a fost trimis de completul de judecată Compartimentului Contabilitate de la aceeaşi instanţă, care a purces la recalcularea drepturilor salariale, astfel că, în aceeaşi săptămână, cei peste 40 de judecători vizaţi – inclusiv preşedintele instanţei, magistratul Costel Drăguţ – şi-au primit diferenţa de bani rezultată din acordarea unui spor de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică. Şi nu era vorba de o sumă micuţă, ci de aproximativ 2.500 de lei (net) pentru fiecare judecător. Suma se va adăuga lunar la salariul fiecărui magistrat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU