11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeţinut cu talente de artist

Deţinut cu talente de artist

Un deţinut de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din municipiul Drobeta Turnu Severin, care a fost condamnat în 1996 la 24 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, face furori în lumea artei cu icoanele pe care le realizează chiar în spatele gratiilor. Mihai Panduru a participat cu 20 de icoane la o expoziţie organizată recent la Bucureşti. Icoanele realizate de deţinut au fost cele mai apreciate, dar şi cele mai cumpărate din cadrul expoziţiei.

„Icoanele semnate de Mihai Panduru au fost foarte apreciate de publicul vizitator. Din cele 20 de lucrări, jumătate au fost cumpărate pe loc la Bucureşti, iar celelalte icoane şi-au găsit clienţi în cadrul expoziţiei cu vânzare organizate la sediul Penitenciarului Drobeta Turnu Severin. Chiar directorul penitenciarului, Gheorghe Săvescu, a cumpărat o icoană realizată de Mihai Panduru, pentru care a plătit 150 de lei", a spus ofiţerul care l-a însoţit la expoziţia din Bucureşti.

Lucrările deţinutului au fost expertizate de specialişti din Bucureşti, aceştia fiind şi cei care au stabilit preţurile icoanelor.

„Înainte de a fi expuse, lucrările deţinutului au fost expertizate de o comisie de specialişti de la Bucureşti, care au stabilit preţurile cu care să fie vândute, între zece şi 150 de lei. Banii rezultaţi în urma vânzării icoanelor i-au revenit lui Mihai Panduru. Apreciem munca depusă de deţinut şi din acest motiv îi punem la dispoziţie materialele de care are nevoie", a spus purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin, Cristian Zaharia.

Pe lângă icoane, Mihai Panduru mai construieşte şi biserici în miniatură, corăbii, mănăstiri şi altele.

„Iniţial, am stat închis la Penitenciarul Timişoara, apoi la Gherla şi acolo am început să învăţ tainele meşteşugului în lemn. La Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin am fost transferat în 2003. Până voi scăpa de puşcărie, voi petrece cea mai mare parte a timpului în acest atelier. Am realizat corăbii, mănăstiri, case în miniatură şi îmi place să sculptez şi icoane", a spus Mihai Panduru.

Peste un an şi jumătate, deţinutul are toate şansele să fie pus în libertate, după ce cazul lui va fi analizat de o comisie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU