24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPlată dublă pentru apa caldă

Plată dublă pentru apa caldă

Socotelile cu apa rece folosită pentru prepararea apei calde au bulversat zeci de craioveni şi administratori deopotrivă.

 

La prima vedere, calcularea costului apei calde pare destul de alambicată. Cu factura în mână, locatarii cer explicaţii celor de la asociaţii. Oamenii nu înţeleg de ce plătesc lei pe metrul cub când furnizorul percepe lei pe gigajouli, care mai apoi se transformă în gigacalorie. Nu le vine să creadă că „preţul" încălzirii apei suferă atâtea transformări contabile. Nu au răbdare să înţeleagă cum e cu apa caldă şi îşi descarcă frustrarea pe cine pot – administrator, preşedinte de asociaţie… Apa caldă are, ca şi copilul din zicătoare, două moaşe: adică Regia de Termoficare Craiova şi Compania de Apă „Oltenia".

Primul furnizor percepe un cost pe energia termică, consumată în punctele termice, necesară încălzirii apei, care este de 186,26 lei pe gigacalorie. „Pe noi ne interesează numai gigacaloria consumată pentru prepararea apei calde. Consumul total pe un bloc este dat de gigacalorimetrul instalat la fiecare scară. Cantitatea de apă consumată nu ne priveşte pe noi ca distribuitor de agent termic", a declarat Nicolae Degeratu, director tehnic al RATf.

Cel de-al doilea vinde asociaţiilor metrul cub de apă rece cu 2,63 lei. Un preţ fix pentru metrul cub de apă caldă nu există. Factura pentru agentul termic măsurat în gigajouli (1 gigajul=0,23884589 gigacalorii, o gicalorie având preţul de 186,23 lei) vine pe întreaga asociaţie. Aici sunt trecute gigacaloriile consumate pentru încălzirea apei şi costul. Factura este însoţită de o anexă cu consumul pe fiecare bloc. „Se emite factura pe branşament sau asociaţie. Alăturat, într-o anexă, este consumul pe fiecare bloc, cu valorile calculate de RATf. Asociaţia ia valoarea respectivă şi o împarte la metri cubi raportaţi de locatari şi astfel rezultă preţul pe metrul cub de apă caldă raportat. Rezultatul se înmulţeşte cu consumul fiecărui locatar. De exemplu, în luna martie, la blocul H2, Termoficarea ne-a trimis o factură în valoare totală de 355,89 lei. Proprietarii ne-au raportat 61 de metri cubi. Am împărţit preţul la volum şi am obţinut 5,834 lei. Acesta este preţul agentului termic pentru prepararea unui metru cub de apă caldă. Adăugăm preţul unui metru cub de apă rece, adică 2,63 lei, şi obţinem într-un final preţul apei calde. În concluzie, acest preţ nu este dinainte stabilit, el variază în funcţie de volumul raportat de fiecare locatar. Nu există altă metodă. Acolo unde facturile sunt încărcate, pot să fie greşeli pornite de la Regie, poate o citire eronată a indexului vechi", a declarat Marin Sorescu, administratorul Asociaţiei Siloz – Înfrăţirii.

Apă pe proces-verbal

Cu CA „Oltenia", asociaţiile au de ales între două variante. Unele încheie un proces-verbal cu furnizorul în fiecare lună pentru un procent din totalul de apă rece. „La asociaţia noastră am convenit în următorul fel: la sfârşitul fiecărei luni se citesc ceasurile de branşament la apa rece. În primele zile din luna următoare se încheie un proces-verbal cu furnizorul, care cuprinde indexul nou din care se scade indexul vechi, şi se stabileşte consumul în metri cubi. Se totalizează consumul pe toate blocurile din cadrul asociaţiei, din care se scade consumul apartamentelor cu centrale. Rezultatul se înmulţeşte cu 40% pentru a se stabili apa rece folosită pentru prepararea apei calde. Ceea ce înseamnă că noi am convenit cu Compania că, din apa rece, un procent de 40% este folosit pentru apa caldă", a explicat Marin Sorescu.

Alte asociaţii aleg a doua variantă: facturează volumul înregistrat pe gigacalorimetrul de la intrarea în bloc. Această variantă nu prea i-ar avantaja pe locatari atâta timp cât sistemul de tur-retur nu mai există. Şi este cunoscut faptul că oamenii plătesc metri cubi de apă rece la preţ de caldă. Directorul Companiei de Apă „Oltenia" a precizat că, indiferent de varianta aleasă, el vinde apă rece asociaţiilor la preţul cunoscut pe piaţă.

„Dintotdeauna am mers pe varianta cu citirea gigacalorimetrului. Pe baza datelor pe care le luăm se stabileşte energia termică şi volumul de apă. Citirea se transmite către furnizori, care fac facturarea pe asociaţie, dar şi pe fiecare bloc, într-o anexă justificativă la factură", a spus Denisa Stroe, administratoare la Asociaţia 8 Rovine.

Preşedintele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari (UJALP) Dolj, Dan Remus, este de părere că preţul ridicat al preparării apei calde este dat şi de recircularea acesteia. Gigacalorimetrul înregistrează un consum mai mare de energie termică, fiindcă apa circulă, se răceşte mai repede şi trebuie să se consume mai multă căldură pentru menţinerea la aceeaşi temperatură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII