22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria vrea parc industrial la Segarcea

Primăria vrea parc industrial la Segarcea

Autorităţile locale vor să aducă investitorii în oraş, prin înfiinţarea unui parc industrial la periferie. Locaţia are acces la liniile CFR şi, posibil, la stradă, însă şi o mare problemă: nu are gaze. Calafatul a vrut să înfiinţeze două parcuri industriale, dar fără succes.

 

Autorităţile locale din Segarcea – Dolj intenţionează să dezvolte un parc industrial pentru a aduce investitori în oraş, a anunţat primarul Nicolae Popa. Potrivit primarului, locaţia se pretează dezvoltării unui proiect de acest gen. „Facem studiul de fezabilitate pentru un parc în fosta zonă industrială a oraşului, pentru că există spaţii disponibile. Aici a funcţionat fabrica de furfurol, un depozit de combustibili lichizi, fosta fabrică de băuturi alcoolice (vinalcool), precum şi fostele depozite de legume-fructe. Suprafaţa pe care o avem la dispoziţie este de zece hectare", a spus Popa. Viceprimarul Nicolae Tutunaru spune că şi posibilităţile de transport sunt de luat în calcul: „Pe lângă locaţie trece calea ferată Craiova – Calafat. În condiţiile construirii podului Calafat – Vidin, linia va fi electrificată şi va oferi conexiuni CFR atât spre ţară, cât şi spre Bulgaria. În plus, se pare că prin zonă ar urma să treacă derivaţia Craiova – Calafat a Autostrăzii Sudului Bucureşti – Craiova. Drumul actual spre Craiova a fost şi el modernizat în totalitate şi oferă posibilităţi de transport". Singurul impediment al investitorilor ar fi lipsa gazelor, dar şi această problemă pare să aibă rezolvare, în condiţiile în care Transgaz a anunţat că până în 2013 va construi magistrala de gaze Craiova – Calafat, ce va alimenta sudul judeţului. Şi la Calafat, autorităţile locale au avut ideea dezvoltării a două parcuri industriale, iniţiativă care a rămas însă la stadiul de idee. Investitorii din Germania, Spania, Canada, Italia şi Cehia au făcut cale întoarsă după ce au prospectat piaţa. Motivul: Calafatul se află la circa 90 de kilometri de cel mai apropiat oraş mare (Craiova), forţa de muncă este redusă, cel mai apropiat centru de afaceri este la Craiova, iar investiţiile ar trebui să fie tip „greenfield" – adică „de la zero". Poate că podul va fi un bonus pentru potenţialii investitori. Deocamdată, singurul parc funcţional din Dolj rămâne cel de la Craiova, unde lucrează aproape 900 de salariaţi.

91 de parcuri operaţionale, alte 20 în proiect

Mai ales în condiţii de criză, tot mai multe companii se orientează spre parcurile industriale, în special pentru facilităţile fiscale oferite de acestea, cum ar fi scutirile de impozitele pe clădiri şi terenuri. Potrivit statisticilor, doar jumătate dintre zonele industriale operaţionale din România sunt recunoscute sub titulatura de parcuri industriale – 44 recunoscute din cele 91 operaţionale şi în curs de dezvoltare. Parcurile industriale din ţară se întind pe o suprafaţă de peste 1.600 de hectare. Peste 20 de parcuri industriale se află în prezent în stadiul de proiect. Specialiştii susţin că pentru realizarea unui parc industrial este nevoie de o investiţie iniţială cuprinsă între 10 şi 30 de milioane de euro, dar se pot atrage investiţii de până la 250 de milioane de euro.

Pentru înfiinţarea unui parc industrial trebuie îndeplinite cumulativ mai multe condiţii: solicitantul trebuie să deţină titlu de proprietate sau de folosinţă, pe o perioadă de cel puţin 30 de ani, asupra terenurilor aferente parcului industrial; să prezinte un studiu de fezabilitate şi un plan de afaceri pe cel puţin trei ani privind exploatarea parcului; numărul firmelor care îşi vor desfăşura activitatea în parc să fie de minimum cinci, iar în urma dezvoltării să se creeze într-o perioadă de cel mult trei ani minimum 300 de noi locuri de muncă. De asemenea, terenul trebuie să aibă acces la un drum naţional sau european şi să fie racordat la infrastructura utilităţilor publice. Terenul trebuie să aibă o suprafaţă de cel puţin zece hectare, să fie liber de sarcini şi să nu fie în litigiu.

Facilităţi pentru investitori

Firmele care îşi desfăşoară activitatea în parcul industrial beneficiază de mai multe facilităţi importante: scutire de la plata taxelor vamale şi a TVA la importul pentru maşini, utilaje, instalaţii şi echipamente sau alte bunuri amortizabile necesare efectuării şi derulării de investiţii; scutire de la plata taxelor vamale şi a TVA pentru importurile de materii prime şi materiale, piese de schimb şi componente pentru lucrări la obiective de pe teritoriul parcului; scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit în modernizarea tehnologiilor, dezvoltarea infrastructurii industriale, susţinerea obiectivelor de investiţii din cadrul parcului industrial, pe o perioadă de cinci ani de la înfiinţare; cofinanţarea (cu sau fără obligaţie de rambursare) din fondurile destinate dezvoltării parcurilor industriale, până la limita a 25% din valoarea continuării lucrărilor de infrastructură şi utilităţi din parc; înlesniri la plata taxelor şi impozitelor locale pentru o perioadă de cel mult cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU