12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCreşte numărul cazurilor de cancer vindecabile

Creşte numărul cazurilor de cancer vindecabile

Numărul persoanelor bolnave de cancer care îşi găsesc vindecarea datorită tratamente-lor medicale este în creştere, se arată într-un studiu european recent dat publicităţii.

Studiul EUROCARE, care a analizat mai mulţi indici privind evoluţia cazurilor de cancer în perioada 1995-2002, arată că numărul persoanelor vindecate de cancer pulmonar a crescut de la 6% la 8%, al celor vindecate de cancer de stomac, de la 15% la 18%, şi al celor de cancer colorectal, de la 42% la 49%.
Analizând tipurile de cancer în care au fost înregistrate creşteri ale ratelor de supravieţuire, se observă diferenţe semnificative între ţările Uniunii Europene. Astfel, cel mai mic număr de pacienţi vindecaţi de cancer pulmonar (sub 5%) se află în Danemarca, Polonia şi Cehia, în timp ce proporţia cea mai ridicată este în Franţa şi Spania (10%).
Un număr însemnat de pacienţi diagnosticaţi cu cancer de sân şi consideraţi vindecaţi (73%) locuiesc în Finlanda, Franţa, Spania şi Suedia, iar cele mai scăzute rate de vindecare au fost înregistrate în Cehia şi Polonia – mai puţin de 60%.
Indiferent de tipul de cancer cu care au fost diagnosticaţi pacienţii, cel mai mare număr de bărbaţi ce au supravieţuit bolii se găseşte în Islanda (47%), iar cel mai mare procent de femei vindecate de cancer este înregistrat în Franţa şi Finlanda (59% în ambele ţări). În Polonia se înregistrează cel mai scăzut procent de pacienţi vindecaţi: 21% în cazul bărbaţilor şi 38% în cel al femeilor.
Potrivit medicului Tudor Ciuleanu, de la Institutul Oncologic din Cluj, în România, morbiditatea şi mortalitatea prin cancer bronhopulmonar ocupă locul întâi la bărbaţi şi locul patru la femei, după cancerul de sân, gastric şi de col uterin.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), un milion de oameni mor anual din cauza cancerului pulmonar, 90 la sută din bolnavi având în jur de 40 de ani. În Europa, cea mai mare incidenţă a bolii se înregistrează în Ungaria.
Studiul analizează evoluţia mai multor indici şi conţine date comparative privind naţionalitatea, tipul de cancer şi sexul persoanelor considerate vindecate din 23 de ţări din Europa de Nord, de Vest şi de Est, precum şi Marea Britanie şi Irlanda de Nord.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII