Acasă Local Scurte ştiri

Scurte ştiri

Un politician britanic, împotriva acordării cetăţeniei române moldovenilor
Un deputat britanic s-a revoltat că preşedintele român Traian Băsescu poate decide că un milion de moldoveni pot călători liber în Marea Britanie, referindu-se la decizia de accelerare a acordării cetăţeniei române moldovenilor.
Criticând vineri seară decizia României, Nigel Farange, liderul Partidului pentru Independenţă din Marea Britanie (UKIP), a spus: „Eu nu pot să votez pentru preşedintele României şi nici dumneavoastră nu puteţi. În acest caz, cum este posibil ca el să decidă cine poate veni în ţara noastră?“. „UE ne privează de cele mai de bază prerogative, acelea ca noi, britanicii, să putem decide cine poate să trăiască printre noi“, a adăugat Farange, care este un eurosceptic convins, pentru tabloidul britanic Daily Star.
Marea Britanie va fi invadată de până la un milion de moldoveni, pentru că „legile europene nesăbuite“ le oferă o portiţă de intrare în spaţiul european, comentează publicaţia. România va acorda cetăţenie unui sfert din populaţia Republicii Moldova, făcând din aceşti oameni cetăţeni ai Uniunii Europene şi acordându-le dreptul „foştilor moldoveni“ de a locui oriunde în UE, inclusiv în Marea Britanie, scrie Daily Star.

NewsIn

Georgescu, şef la Anticorupţie
Comisarul-şef Ionel Georgescu, până în prezent director adjunct al Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost împuternicit la comanda DGA, după ce detaşarea lui Irinel Păun la această unitate a încetat, au declarat surse din MAI. Împuternicirea lui Georgescu va avea efecte începând de astăzi. Aceleaşi surse spun că în locul celorlalţi procurori care lucrau la DGA vor fi împuternicite în zilele următoare alte persoane. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în şedinţa din 2 aprilie, încetarea detaşării pentru cei cinci procurori care lucrau la Direcţia Generală Anticorupţie. Irinel Păun, Lucian Doxan, Mircea Petrescu, Ionel Corbu şi Ionel Marian Gherman nu mai lucrează pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor începând de ieri. Imediat după scandalul reţinerilor de la vârful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, Ministerul de Interne a cerut încetarea detaşării celor cinci procurori din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

NewsIn

Câştigătorii la Olimpiada Naţională de Ştiinţe Socio-Umane
Olimpiada Naţională de Ştiinţe Socio-Umane, care s-a desfăşurat în perioada 12-16 aprilie, la Craiova, şi-a desemnat joi câştigătorii. Din cei aproximativ 300 de elevi veniţi din toate colţurile ţării, au fost desemnaţi 80 de câştigători. La filosofie, în topul fruntaşilor se situează Liceul „Gheorghe Şincai“ din Cluj-Napoca, CN „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa şi CN „Mihail Kogălniceanu“ din Galaţi. Elevii doljeni, ca şi în anii anteriori, s-au clasat pe posturi fruntaşe, la disciplina economie situându-se pe primele două locuri Theodor Lucian Vlădăşel, de la CN „Carol I“, şi Valentina Corina, de la CN „Fraţii Buzeşti“ din Craiova. Locul III a fost obţinut de Cristian Moise, de la CN „Vasile Alecsandri“ din Galaţi. La disciplina sociologie, elevii doljeni de la Grupul Şcolar „D. Filişanu“ şi CN „Fraţii Buzeşti“ au obţinut menţiuni, pe primele locuri situându-se elevii din Hunedoara, Piatra Neamţ şi Bacău. La psihologie, Doljul se poate lăuda cu menţiunea obţinută de Elena Cristina Dobrescu, de la CN „Carol I“, primele trei locuri fiind ocupate de elevii din Bacău, Bucureşti şi Sălaj. Şi la cultură civică, la olimpiada naţională, elevii doljeni au obţinut premiul II, câştigat de echipajul format din Andreea Monica Boboc şi Denisa Ţiţirigă, de la Şcoala „Th. Aman“, premiul I fiind obţinut de o elevă din Dâmboviţa.

Ana DĂNESCU
Exit mobile version