12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDescoperire importantă pentru ortodoxie la Mănăstirea Lainici

Descoperire importantă pentru ortodoxie la Mănăstirea Lainici

Biserica Ortodoxă Română a reuşit recuperarea unei dovezi de importanţă majoră referitoare la istoria sa, după ce la Mănăstirea Lainici au fost descoperite moaştele Cuviosului Irodion Ionescu.

Mănăstirea Lainici, situată pe Defileul Jiului, la 32 de kilometri de Târgu Jiu, a devenit de câteva zile un punct de referinţă pe harta ortodoxiei româneşti, după descoperirea moaştelor Cuviosului Irodion Ionescu, stareţ în perioada 1852-1900, supranumit „Luceafărul Lainiciului“ de către Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Cuviosul Irodion Ionescu a fost stareţul celei mai mari mănăstiri din Oltenia. Moaştele acestuia au fost găsite de o echipă de muncitori, la o adâncime de 2,2 metri, sub alt mormânt, situat lângă biserica veche din incinta aşezământului monahal. „Este cel mai important stareţ pe care l-a avut Mănăstirea Lainici. Moaştele sale au fost descoperite de o echipă de muncitori, lângă biserica veche, unde se efectuează lucrări. După 102 ani, moaştele au fost scoase la lumină. Acestea au fost căutate de mai multe ori, dar nu s-a reuşit depistarea lor. Aveam documente din care rezulta că moaştele au fost depuse într-un sicriu mai mic şi reîngropate, dar în perioada primului război mondial mănăstirea a fost aproape complet distrusă şi vandalizată, după care reconstruită şi nu se mai ştia exact amplasamentul vechilor construcţii. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, pe vremea când era episcop de Râmnicu Vâlcea, l-a avut duhovnic pe Cuviosul Irodion pe care l-a numit «Luceafărul Lainiciului». Era văzător cu duhul şi făcător de minuni. Face parte din neoisihasmul românesc în secolul al XIX-lea şi încheie practic acest curent isihast, fiind considerat unul dintre cei mai de seamă de către Biserica Ortodoxă“, a declarat stareţul Mănăstirii Lainici, părintele Ioachim Pârvulescu.

Mitropolitul Olteniei, prezent la Lainici

Descoperirea moaştelor Cuviosului Irodion s-a produs la sfârşitul săptămânii trecute, pe 10 aprilie. În momentul scoaterii osemintelor, la Lainici a fost prezent şi Mitropolitul Olteniei, Înalt Prea Sfinţia Sa Irineu Slătineanul. Acesta a informat patriarhia  despre descoperirea făcută şi i-a cerut stareţului Ioachim Pârvulescu să expună moaştele într-un spaţiu corespunzător pentru ca toţi credincioşii să poată fi martori ai nesperatei regăsiri a osemintelor Cuviosului Irodion. „Pentru noi este o sărbătoare nesperată şi o lumină regăsită înaintea Sărbătorilor Pascale. Mormântul era situat lângă biserică, în dreptul altarului, şi am găsit mai multe oase necunoscute, dar muncitorii au avut inspiraţia să sape şi mai jos şi acolo au dat peste alt mormânt. Aici se aflau moaştele. Fuseseră aşezate într-o casetă şi le-am remarcat culoarea cafenie, deosebită de cea a oaselor obişnuite. Din locul unde a fost găsită caseta cu moaştele a răzbătut o mireasmă deosebită. Este dezlegarea tainei «Luceafărului de la Lainici» şi am trăit un moment unic pentru că s-a elucidat această taină prin descoperirea făcută. Nimeni nu credea că îl vom mai afla vreodată. Mitropolitul Irineu a fost de faţă şi a recomandat expunerea moaştelor pentru ca toţi credincioşii să se poată închina la ele. Noi lucrăm acum împreună cu mitropolia la dosarul de canonizare a Sfântului Irodion. Canonizarea se va produce în această toamnă, iar Sfântul Irodion va fi prăznuit în calendarul ortodox pe 3 mai, ziua în care a trecut în lumea celor veşnice. A fost dezgropat după şapte ani, conform canoanelor, şi reîngropat şi a stat 102 ani ca să îl găsim“, a spus stareţul Mănăstirii Lainici, Ioachim Pârvulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII