5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAparatura veche, monedă de schimb pentru cea nouă

Aparatura veche, monedă de schimb pentru cea nouă

În Craiova, campaniile de colectare a electronicelor şi electrocasnicelor, lansate de unii producători, fac concurenţă „marii debarasări“. Decât să dea aparatele vechi gratis, craiovenii preferă să le ducă la magazin atunci când cumpără un produs similar, dar performant.

Prea puţini craioveni aruncă aparatura veche la centrele de reciclare sau o lasă în faţa blocului pentru a fi ridicată de cei de la Salubritate.
Cei mai mulţi preferă să o ducă la magazin, unde primesc un discount pentru achiziţionarea alteia noi. Campaniile lansate de unii dintre producătorii în domeniu şi centrele comerciale au devenit atractive pentru cumpărători, atâta timp cât aceştia primesc o reducere de 150 şi chiar 250 de lei pentru un produs nou. Al doilea motiv care îi atrage ar fi că, prin achiziţionarea unui nou aparat, oamenii pot reduce costul facturilor.
De exemplu, o maşină de spălat din ultima generaţie consumă cu 50% mai puţină energie electrică şi cu 60% mai puţină apă în comparaţie cu una veche. Tot ce trebuie să facă persoanele interesate să îşi schimbe aparatura veche cu una nouă şi să profite de aceste oferte este să predea electrocasnicele uzate la magazinele care au astfel de discounturi. „Am cumpărat o plasmă tv şi un LCD pentru calculatorul copilului. Ne-am hotărât să le schimbăm pe cele vechi. Pentru plasmă am avut un discound de 250 de lei fiindcă am dat un televizor uzat. Cred că aceste promoţii sunt binevenite în condiţiile actuale. Campaniile astea lansate de cei de la Salubritate nu m-au convins“, a spus craioveanca Lavinia Gheorghe. Aceasta şi-a achiziţionat cele două produse de la unul dintre magazinele implicate în campania promoţională lansată de Asociaţia România pentru reciclare – RoRec.

Program „rabla“ la electrocasnice

Sistemul buy-back pentru aparatele electrice şi electrocasnice este, de fapt, un fel de program „rabla“ iniţiat la achiziţionarea acestor produse. Acesta presupune acceptarea unui produs vechi, ca avans între 10-25% din preţ, pentru vânzarea unuia nou. Este şi o metodă la care recurg agenţii economici şi producătorii de electrocasnice şi electronice, forţaţi de scăderea dramatică a vânzărilor. Este însă şi o obligaţie impusă de Uniunea Europeană, conform căreia producătorii sunt obligaţi să colecteze anual o cantitate de deşeuri electronice stabilită în funcţie de volumul producţiei sau de cel comercializat. Norma de colectare impusă la nivel european este de 4 kg/cap de locuitor. Se pot cumpăra astfel televizoare, frigidere, aspiratoare şi alte aparate electronice dând drept avans aparatul înlocuit. Echipamentul schimbat în magazin poate fi în stare de funcţionare sau nu. Reprezentanţii agenţilor comerciali care au introdus acest sistem susţin că vânzările au crescut cu 50% mai mult decât în promoţiile obişnuite.

Decât gratis, mai bine le păstrează

La ultima campanie „Marea Debarasare“ care a avut loc în Craiova, cantitatea de echipamente electronice şi electrocasnice a fost mai mică faţă de ediţiile anterioare. S-au strâns numai 980 de kilograme de aparatură.
„Cantitatea colectată a fost sub medie. S-au strâns doar 980 de kilograme de deşeuri, faţă de 2.000 de kilograme, câte s-au adunat la ediţiile trecute. La dispeceratul nostru le-am pus la dispoziţie craiovenilor chiar şi un număr de telefon care să preia apelurile vârstnicilor şi ale persoanelor cu probleme de sănătate, care nu se pot deplasa, pentru a merge noi să ridicăm aceste deşeuri“, a declarat directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova, Sorin Ciobanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII