8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVoronin se duelează frăţeşte cu Băsescu

Voronin se duelează frăţeşte cu Băsescu

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a dat o replică dură miercuri seară preşedintelui Traian Băsescu, acuzând „conducerea de vârf“ a României de „revanşism statal“, amestec în treburile interne, instigare la continuarea dezordinii stradale, aţâţare a urii interetnice şi destabilizare regională.

Într-un discurs rostit la televiziunea de stat Moldova 1, Voronin a calificat drept „extrem de tendenţioase şi inoportune toate acţiunile pe care le întreprinde faţă de Republica Moldova conducerea de vârf a României“. Invocând discursul rostit marţi în parlament de preşedintele României, precum şi presupusele „acţiuni conspirative“ desfăşurate de ambasadorul român la Chişinău, alături de „ostilitatea tuturor canalelor româneşti de televiziune“ în zilele protestelor, Voronin acuză România că alimentează separatismul transnistrean, aducând totodată prejudicii Ucrainei şi „împingând întreaga regiune spre pericolul unei balcanizări periculoase“. „Deosebit de dramatic este faptul că promovarea unui românism fundamentalist şi agresiv, ca şi acţiunile de destabilizare politică a Moldovei, doar alimentează separatismul transnistrean, justificându-i pretenţia unui pericol iminent care ar emana dinspre România. Anume de aceea, toţi cei care le inspiră făţiş cetăţenilor minori ai ţării mele scenarii fanteziste despre refacerea României Mari, în primul rând subminează stabilitatea regională. Nemaivorbind de faptul că acţiunile provocatoare sub acoperirea patriotismului aduc un prejudiciu indiscutabil şi intereselor naţionale ale Ucrainei, integrităţii ei teritoriale, împingând astfel întreaga regiune spre pericolul unei balcanizări periculoase. Trebuie să recunosc că, în această calitate a sa, România, din păcate, nu este un generator de stabilitate pentru Republica Moldova şi pentru regiunea din jur“, a spus Voronin, al cărui discurs integral este redat de agenţia Moldpres.

Băsescu, aţâţătorul prezindenţial

Voronin îl acuză pe şeful statului român că prin grija sa „obsedantă“ pentru românii din Basarabia contribuie la manifestarea „românismului agresiv“ şi la aţâţarea „vrajbei interetnice“. „Pretenţia domnului Băsescu de a se preocupa de «cele patru milioane de români» nu este decât o dovadă a neînţelegerii realităţilor de la noi. Asemenea atitudine, printre altele, nu ţine seama de faptul că în Republica Moldova trăiesc cetăţeni de diferite naţionalităţi, care au drepturi egale cu cele ale naţiunii titulare, grija obsedantă a domnului Băsescu pentru românii din Basarabia fiind nu doar o manifestare a românismului agresiv, ci şi un factor de aţâţare a vrajbei interetnice. Îmi pare rău că autorităţile de la Bucureşti confundă istoria şi cultura cu politica. Ar fi bine ca ele să înţeleagă un adevăr simplu: afinitatea lingvistică şi spirituală nu acordă nici unui om de stat de la Bucureşti dreptul să-şi extindă autoritatea politică asupra cetăţenilor Republicii Moldova“, a spus liderul de la Chişinău.

Parlamentul European, misionar în Moldova

Parlamentul European (PE) a decis ieri să trimită la Chişinău o misiune de evaluare formată din cel mult nouă deputaţi europeni, dar a amânat pentru luna mai adoptarea rezoluţiei prin care urma să îşi exprime îngrijorarea faţă de evoluţiile recente din Republica Moldova, au declarat surse din PE. Potrivit surselor de la Bruxelles, ieri, în cadrul unei reuniuni a grupurilor politice din Parlamentul European s-a decis ca misiunea de informare şi evaluare să fie trimisă la Chişinău imediat după sesiunea plenară de la Strasbourg, din 21-24 aprilie.
Nu este cunoscut, deocamdată, dacă din misiune vor face parte şi europarlamentari români. Pe de altă parte, voci de la Bruxelles au spus că ar fi mai „sigur“ ca în această misiune să nu fie implicaţi români. În plus, sursele şi-au exprimat scepticismul în legătură cu utilitatea acestei misiuni, având în vedere timpul limitat – mai puţin de o săptămână – de care vor dispune europarlamentarii. Şi ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat ieri, la Radio România Actualităţi, preluat de RADOR, că PE urmează să ia în cursul zilei „decizii extrem de importante în legătură cu implicarea în continuare în rezolvarea acestei situaţii dificile“. „Parlamentul European va trimite o misiune de informare şi evaluare în Republica Moldova, formată din parlamentari din toate grupurile politice“, a spus ministrul. Acesta s-a referit şi la rezoluţia care a  fost amânată pentru luna mai. „Totodată, se va pune în discuţie o rezoluţie prin care Parlamentul European, pe de o parte, îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu evoluţia din Republica Moldova, iar pe de altă parte solicită autorităţilor de la Chişinău să ia toate măsurile pentru a se reveni la o situaţie de funcţionare normală a statului de drept şi reluarea dialogului atât în plan intern, cât şi internaţional. Conţinutul rezoluţiei pe care o adoptă parlamentul precizează măsurile clare ce trebuie luate în perioada următoare în Republica Moldova, precum şi atitudinea parlamentului, în condiţiile în care aceste măsuri nu sunt adoptate“, a subliniat şeful diplomaţiei române. „Nu ne interesează sancţionarea unui stat sau a cetăţenilor acelui stat, ci regăsirea sensului democratic al acţiunii statale, revenirea la normalitate. În măsura în care acest mesaj va fi corect înţeles în acest moment la Chişinău, nici nu mai este nevoie a se lua alte categorii de măsuri“, a explicat Diaconescu.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII