Voronin se duelează frăţeşte cu Băsescu

Autori


Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a dat o replică dură miercuri seară preşedintelui Traian Băsescu, acuzând „conducerea de vârf“ a României de „revanşism statal“, amestec în treburile interne, instigare la continuarea dezordinii stradale, aţâţare a urii interetnice şi destabilizare regională.

Într-un discurs rostit la televiziunea de stat Moldova 1, Voronin a calificat drept „extrem de tendenţioase şi inoportune toate acţiunile pe care le întreprinde faţă de Republica Moldova conducerea de vârf a României“. Invocând discursul rostit marţi în parlament de preşedintele României, precum şi presupusele „acţiuni conspirative“ desfăşurate de ambasadorul român la Chişinău, alături de „ostilitatea tuturor canalelor româneşti de televiziune“ în zilele protestelor, Voronin acuză România că alimentează separatismul transnistrean, aducând totodată prejudicii Ucrainei şi „împingând întreaga regiune spre pericolul unei balcanizări periculoase“. „Deosebit de dramatic este faptul că promovarea unui românism fundamentalist şi agresiv, ca şi acţiunile de destabilizare politică a Moldovei, doar alimentează separatismul transnistrean, justificându-i pretenţia unui pericol iminent care ar emana dinspre România. Anume de aceea, toţi cei care le inspiră făţiş cetăţenilor minori ai ţării mele scenarii fanteziste despre refacerea României Mari, în primul rând subminează stabilitatea regională. Nemaivorbind de faptul că acţiunile provocatoare sub acoperirea patriotismului aduc un prejudiciu indiscutabil şi intereselor naţionale ale Ucrainei, integrităţii ei teritoriale, împingând astfel întreaga regiune spre pericolul unei balcanizări periculoase. Trebuie să recunosc că, în această calitate a sa, România, din păcate, nu este un generator de stabilitate pentru Republica Moldova şi pentru regiunea din jur“, a spus Voronin, al cărui discurs integral este redat de agenţia Moldpres.

Băsescu, aţâţătorul prezindenţial

Voronin îl acuză pe şeful statului român că prin grija sa „obsedantă“ pentru românii din Basarabia contribuie la manifestarea „românismului agresiv“ şi la aţâţarea „vrajbei interetnice“. „Pretenţia domnului Băsescu de a se preocupa de «cele patru milioane de români» nu este decât o dovadă a neînţelegerii realităţilor de la noi. Asemenea atitudine, printre altele, nu ţine seama de faptul că în Republica Moldova trăiesc cetăţeni de diferite naţionalităţi, care au drepturi egale cu cele ale naţiunii titulare, grija obsedantă a domnului Băsescu pentru românii din Basarabia fiind nu doar o manifestare a românismului agresiv, ci şi un factor de aţâţare a vrajbei interetnice. Îmi pare rău că autorităţile de la Bucureşti confundă istoria şi cultura cu politica. Ar fi bine ca ele să înţeleagă un adevăr simplu: afinitatea lingvistică şi spirituală nu acordă nici unui om de stat de la Bucureşti dreptul să-şi extindă autoritatea politică asupra cetăţenilor Republicii Moldova“, a spus liderul de la Chişinău.


Parlamentul European, misionar în Moldova

Parlamentul European (PE) a decis ieri să trimită la Chişinău o misiune de evaluare formată din cel mult nouă deputaţi europeni, dar a amânat pentru luna mai adoptarea rezoluţiei prin care urma să îşi exprime îngrijorarea faţă de evoluţiile recente din Republica Moldova, au declarat surse din PE. Potrivit surselor de la Bruxelles, ieri, în cadrul unei reuniuni a grupurilor politice din Parlamentul European s-a decis ca misiunea de informare şi evaluare să fie trimisă la Chişinău imediat după sesiunea plenară de la Strasbourg, din 21-24 aprilie.

Nu este cunoscut, deocamdată, dacă din misiune vor face parte şi europarlamentari români. Pe de altă parte, voci de la Bruxelles au spus că ar fi mai „sigur“ ca în această misiune să nu fie implicaţi români. În plus, sursele şi-au exprimat scepticismul în legătură cu utilitatea acestei misiuni, având în vedere timpul limitat – mai puţin de o săptămână – de care vor dispune europarlamentarii. Şi ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat ieri, la Radio România Actualităţi, preluat de RADOR, că PE urmează să ia în cursul zilei „decizii extrem de importante în legătură cu implicarea în continuare în rezolvarea acestei situaţii dificile“. „Parlamentul European va trimite o misiune de informare şi evaluare în Republica Moldova, formată din parlamentari din toate grupurile politice“, a spus ministrul. Acesta s-a referit şi la rezoluţia care a  fost amânată pentru luna mai. „Totodată, se va pune în discuţie o rezoluţie prin care Parlamentul European, pe de o parte, îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu evoluţia din Republica Moldova, iar pe de altă parte solicită autorităţilor de la Chişinău să ia toate măsurile pentru a se reveni la o situaţie de funcţionare normală a statului de drept şi reluarea dialogului atât în plan intern, cât şi internaţional. Conţinutul rezoluţiei pe care o adoptă parlamentul precizează măsurile clare ce trebuie luate în perioada următoare în Republica Moldova, precum şi atitudinea parlamentului, în condiţiile în care aceste măsuri nu sunt adoptate“, a subliniat şeful diplomaţiei române. „Nu ne interesează sancţionarea unui stat sau a cetăţenilor acelui stat, ci regăsirea sensului democratic al acţiunii statale, revenirea la normalitate. În măsura în care acest mesaj va fi corect înţeles în acest moment la Chişinău, nici nu mai este nevoie a se lua alte categorii de măsuri“, a explicat Diaconescu.

NewsInComenteaza acum

11 Comentarii

 1. Radical said:

  Dragilor, problema asta trebuie rezolvata cu multa minte. Nu sunt eu in masura sa dau sfaturi in sensul asta. Chiar asa de priceput nu sunt. Ideea este ca primirea Moldovei in UE, ar face sa dispara granita dintre Romania (Dacia ) si Moldova (acea frantura de Dacie). Oferind tutror moldovenilor cetatenie romana (ca si ei sunt tot daci) , atunci toti moldovenii (si cei de dincolo si cei de dincoace de Prut) vor avea aceeasi cetatenie (pentru ce deja au aceeasi nationalitate – daci). Cu un alt presedinte care sa conduca Rep Moldova spre un referendum, unirea Daciei mari ar fi posibila. In rest, numai de bine !

 2. ioooo said:

  bine spus domnule radical ,de ce nu s-a facut un referendum in atatia ani? sa aflam si noi care e adevarul poate romanul de rand voteaza impotriva unirii sau poate din contra moldovenii voteaza impotriva ,e o miselie ceea ce se intampla ,oare am uitat cu totii lectiile de istorie ? eram 3 tarisoare pe care strainii le manipulau cum voiau ,un roman Mihai Viteazu acum peste 400 de ani s-a prins ca nu putem reusi decat impreuna ,mi-e greu sa cred ca suntem atat de inculti ,n-am evoluat deloc in 400 de ani? se pare ca nu si istoria se repeta doua tari romane se cearta intre ele pentru interesele straine ,suntem manipulati mai eficient chiar in epoca moderna decat acum sute de ani .

 3. Prea incult sa fie discursul lui said:

  Voronin -care ar fi in stare sa afirme ca austriecii vorbesc limba austriaca, precum a afirmat ca moldovenii nu vorbesc romana, ci limba moldoveneasca- este prea incult pentru a putea crede ca replicile date lui Basescu sunt ale lui. Aici se prea poate sa fie la mijloc rusi de la Kremlin, care i-au conceput discursul si care sufera de obsesia tendintelor expansioniste ale UE si ( sau) NATO. Oricum, i-a taiat-o frumos lui Basescu, lasand sa se inteleaga ca alipirea Moldovei la Romania nu e posibila fara un razboi in zona. Spre deosebire de Iliescu, care avea portitele lui secrete la Kremlin si se documenta bine inainte de a face declaratii oficiale, Basescu a cam luat-o pe cocoasa. Daca raspunde, face o greseala. Voronin acesta se va termina cu el altfel, nu diplomatic ori politic… Au mai fost si altii care se credeau greii greilor si s-au dus in doi timpi si trei miscari.

 4. RO ar pierde teritorii said:

  Exista multe voci ( analisti, profeti, diplomati etc.)care afirma ca, in timpul viitorului presedinte al tarii noastre dupa cel de-al doilea mandat Basescu, Romania va pierde din teritorii. Nu-si doreste nimeni asa ceva, dar observand cum evolueaza lucrurile, se poate ajunge la concluzia ca nu ar fi exclusa o asemenea varianta. In timp ce romanii se cearta daca e nevoie sau nu de autostrazi si pe unde sa le construiasca, occidentalii s-au saturat sa nu mai aiba o legatura terestra facila spre Grecia. Asa ca au inceput sa reconstruiasca rapid si urgent vechile drumuri prin fosta Iugoslavie, care este in plina dezvoltare. Autostrazi, zgarie nori, hoteluri din sticla cu lifturi exterioare, restaurante plutitoare, cladiri mobile etc., lucruri la care noi nici nu am spera. Nici nu am visa. Actualul presedinte al SUA va retrage trupele americane din zonele de razboi si va determina NATO sa bata in retragere, lasand iarasi RO prada estului si vechilor obiceiuri. De alta parte, Europa Occidentala s-a saturat de ifosele romanilor si de incapacitatea lor de a se acomoda cerintelor UE si ne va scoate pe usa din dos. Plecati din tara cat mai puteti! Ma refer la cei ce apreciaza valorile lumii libere. Cei care nu, treaba lor, vor fi condusi de unul ca Voronin. Alo, autoritatile, nu mai construiti, domn’e, autostrazi, ca e prea tarziu, va omorati degeaba. Ati dat-o-n bara, de-o sa fiti de pomina istoriei. Domnule Berceanu, nu mai prea are rost. Mai bine faceti ce stiti voi – puneti plombe !

 5. Vor, or' net? said:

  La chestia asta cu prezidentii, cel mai (ne)priceput este nimeni altul decat Ion Cristoiu. Pacat ca profetul este plecat la Gagesti sa ia un pui de Paste ca i-a fatat gaina. Altminteri i-ar fi facut KO pe amandoi si i-ar fi tras o chelfaneala si lui Obama, care nu ia masurile de rigoare. Dar il asteptam cu ouale rosii ale lui Nastase.

 6. Florica prostu' said:

  La mine prin Calopar tot umbla un martan jigarit, batran de aproape ca i-a albit blana. Mai e si agresiv pe deasupra cu jivinele de talia lui. Nu stiam cum sa-i pun nume. Voronin i se potriveste de minune. Martanul Voronin de la Calopar.

 7. ELONA said:

  FRATE – FRATE DAR IN ,92 BASARABENII ERAU RUGATI SA-SI FACA GRATIS CETATENIA ROMINA STATEA-U , ACUM CIND NOI SINTEM IN UE , VOR CU NOI , PAI ……………ZAIBI T NATASA .

 8. yoooooooo said:

  ce a patit germania….cu rdg-ul??????????????
  80 de miliarde…cheltuiti …..voi ce faceti cu moldovenii?????????? ?va ingropati??????oricu m suntem…..jos….nu mai putem..ajunge mai rau…….bafta….. …….nationalistil or………

 9. to`arashul Matrics said:

  ai uitat sa pui la socoteala retragerea sovieticilor pe linga care cele 80 mlrd. par banii de seminte! una din conditii era asigurarea veniturilor militarilor la destul de mult timp dupa retragerea din teritoriu!… heeheeee! poate asa incepem sa credem ca Germania este inca sub ocupatia Aliatilor WW II …. ca inca nu are un Tratat de Pace! astea-s (cu Moldova) sint jocuri mult mai sus de chelia lui Base sau (ce-o avea) Voronin! Pt. mine e cam acelasi scenariu din Osetia de Sud!…. bleah?

 10. yoooooooooo said:

  uniti-vaaaaaaaaaaaaa aaaaaaa
  sa vedeti cum ajunteti……ca sa va faceti o idee….vizitati..mo ldova……..sarbato ri fericite

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 17 aprilie 2009

Actualitate

» Centura de Sud, croită din bretele
» Scurte stiri
» Patroni săraci cu maşini de lux
» Boc desfiinţează birurile baronilor guvernamentali
» PASTORALĂ LA ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS

Local

» Banii de la FMI ar putea fi folosiţi pentru pensii şi salarii
» Boc vrea să taie din privilegiile parlamentarilor
» Scurte stiri
» Depăşire încheiată în pom
» Cadouri pentru nevoiaşi
» Maşina parlamentului, în gropile Craiovei
» Impact mortal
» Voronin se duelează frăţeşte cu Băsescu
» Penescu, arestat pentru că are relaţii
» Angajaţii DSP, lăsaţi fără sporuri
» Oul roşu şi împistriţat
» Carne confiscată de la comercianţi
» Tradiţii şi credinţe pascale

Dolj

» Numiri politice la deconcentrate
» Pensionari fără bani de Sărbători

Sport

» Platini inspectează Ucraina şi Polonia
» Laudrup, demis de la Spartak Moscova
» Kaka s-a săturat de veteranii milanezi
» Moratti îl eliberează pe Adriano
» Olăroiu a semnat cu Al-Sadd
» Arsenal s-a calificat
» Abramovici investeşte la Chelsea
» Delegările arbitrilor, prin tragere la sorţi
» Meci de şase puncte pentru Vâlcea
» Ronaldo a dus-o pe Manchester în semifinale
» Doar victoria contează
» Încep finalele
» Baldini, suspendat
» Cârstea, în semifinale la dublu
» Carte despre viaţa lui Nadal
» Şarapova ar putea participa la Roland Garros
» Alpinistul Horia Colibăşanu, premiat

Bani & Afaceri

» Mai puţine documente pentru proiectele de dezvoltare rurală
» Helmat – succesul vine dintr-o echipă puternică
» Microîntreprinderile vor scăpa de forfetar devenind PFA
» Firmele deduc TVA la contractele de leasing
» Repartitoarele scumpesc factura

Magazin

» Apariţii editoriale
» Agenda evenimentelor
» Întreruperi energie electrică
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top