16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia nu vrea cortină de fier pe Prut

România nu vrea cortină de fier pe Prut

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, în faţa parlamentului, că România nu va permite transformarea Prutului „într-o nouă cortină de fier“, graniţa cu Republica Moldova fiind doar o „linie de demarcaţie temporară“ a frontierei Uniunii Europene.
„România nu va permite transformarea Prutului într-o nouă cortină de fier. Prutul trebuie să fie doar o linie de demarcaţie temporară a frontierei Uniunii Europene, până la integrarea Republicii Moldova în UE, proces pe care ţara noastră îl va susţine necondiţionat“, a declarat preşedintele Traian Băsescu marţi, în faţa parlamentului.
Şeful statului a subliniat faptul că România va sprijini în continuare democratizarea şi europenizarea Republicii Moldova. „Vom accelera acordarea cetăţeniei române celor care au acest drept, vom folosi toate instrumentele politicii naţionale şi europene pentru a întări legăturile culturale şi relaţiile economice cu Republica Moldova, pentru a dezvolta asistenţa acordată administraţiei centrale şi locale, pentru a facilita accesul elevilor şi studenţilor la resursele educaţionale din România“, a susţinut şeful statului, în mesajul din faţa legislativului.

Datorie morală faţă de fraţii de peste Prut

Băsescu a subliniat, de asemenea, că România respectă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, dar că, în acelaşi timp, ţara noastră are o datorie „legală, morală şi de onoare faţă de românii de peste Prut“.
Băsescu a subliniat că, deşi sunt voci care spun că România ar trebui „să uite“ de Republica Moldova, românii nu-şi pot lăsa fraţii la greu. „Datoria noastră morală este să nu-i abandonăm pe cei care ne vorbesc limba, pe cei care se revendică de la aceeaşi istorie ca şi noi, pe cei care vor să aibă în Europa un viitor comun cu cel al României, indiferent dacă sunt români, ucraineni, ruşi sau de altă origine etnică. România nu vrea să revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute în trecut, nu vrea să pună în discuţie graniţele sau suveranitatea Republicii Moldova. Este în interesul direct al României să se învecineze cu o ţară stabilă şi prosperă“, a spus Băsescu.

Acuzaţii nefondate

Băsescu a arătat că, în pofida sincopelor, România s-a străduit să relanseze relaţiile bilaterale, chiar în condiţiile în care, la fiecare pas înainte, „liderii de la Chişinău au lansat, printr-o diplomaţie publică greşit înţeleasă, diverse acuzaţii, nefondate, la adresa părţii române, menite să blocheze aproape tot ce se realizase anterior“.
În cazul ultimelor acuzaţii aduse de Chişinău României, Băsescu a arătat că, de fapt, se încearcă punerea pe seama românilor şi a statului român a responsabilităţii pentru paşii înapoi făcuţi în procesul de democratizare, chiar pentru dificultăţile economice şi sociale prin care trece Republica Moldova. „Aceste acuzaţii mă obligă să afirm că nu România este responsabilă pentru eşecul democratizării Republicii Moldova, ci cei care o conduc în mod periculos înapoi spre trecutul comunist sovietic“, a spus Băsescu.
Şeful statului a denunţat, în faţa parlamentului, unele acuzaţii neadevărate aduse de autorităţile de la Chişinău, referindu-se la motivarea guvernului moldovean pentru introducerea vizelor pentru români: costul vizelor româneşti pentru moldoveni, în condiţiile în care, în realitate, acestea sunt gratuite.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS