8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPenescu, după gratii

Penescu, după gratii

Odată cu patronul de la FC Argeş au primit mandate de arestare încă trei persoane, printre care şi preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF.

Cornel Gheorghe Penescu, acţionarul majoritar al clubului de fotbal FC Argeş şi asociat la SC PIC SA Piteşti şi la alte societăţi comerciale, a fost arestat preventiv ieri de judecătorii piteşteni, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). În acelaşi dosar au mai primit mandate de arestare Liviu Ilie Făcăleaţă, omul de încredere al lui Penescu, Gheorghe Constantin, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal (FRF), şi Dan Cristian Libertatu, fostul director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Argeş.
Cei patru sunt cercetaţi de DNA Piteşti într-un dosar de corupţie. Penescu şi Făcăleaţă sunt acuzaţi de dare de mită, iar Constantin şi Libertatu, de luare de mită, după cum se menţionează într-un comunicat de presă al DNA.

Şpagă pentru arbitri şi inspectori

Potrivit anchetatorilor, Gheorghe Cornel Penescu a remis direct, în două tranşe, suma de 290.000 de lei preşedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF, Gheorghe Constantin, pentru ca acesta să delege arbitri agreaţi de patronul clubului piteştean la meciurile disputate de FC Argeş în sezonul 2008 – 2009 şi pentru a promova în Lotul A un arbitru protejat de Penescu.
Din cercetări ar fi rezultat că Gheorghe Cornel Penescu a remis, prin intermediul omului său de încredere Liviu Ilie Făcăleaţă, suma de 4.000 de euro lui Dan Cristian Libertatu, directorul OJPC Argeş, pentru ca acesta să „închidă ochii“ la activitatea derulată de SC PIC SA şi pentru ca societatea să nu fie sancţionată contravenţional, iar reprezentanţii acesteia să obţină informaţii nepublice privind eventualele controale efectuate de reprezentanţi ai Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Argeş.
Procurorii au mai reţinut şi faptul că, în perioada octombrie – decembrie 2008, Penescu a remis suma totală de 54.000 de dolari mai multor arbitri din Liga I de fotbal pentru a beneficia de arbitraje favorabile în meciurile pe care le disputa FC Argeş Piteşti şi, de asemenea, suma de 3.000 de euro unui observator federal delegat la unul dintre meciurile disputate de FC Argeş. Sumele de bani menţionate au fost remise arbitrilor tot prin intermediul lui Făcăleaţă.
Pe 13 aprilie, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor patru pe o perioadă de 24 de ore, iar ieri Tribunalul Piteşti a dispus măsura arestării preventive pe 29 de zile a celor patru inculpaţi.
Cercetările în acest dosar continuă. „În aceeaşi cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane“, se arată în comunicatul DNA. La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII