Acasă Local Dolj Scurte ştiri

Scurte ştiri

Salariile doljenilor stagnează
Câştigul salarial mediu nominal net în Dolj a fost, în februarie 2009, de 1.358 de lei, în creştere infimă (0,2%) faţă de luna ianuarie. Situaţia este cauzată de faptul că în majoritatea activităţilor economice din Dolj nivelul câştigului salarial mediu net a fost în uşoară scădere faţă de prima lună a acestui an, când s-au acordat prime ocazionale (premii anuale, al 13-lea salariu) ori s-au realizat producţii mai mari. Potrivit informaţiilor statistice, scăderile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (peste 10%). „Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene (3.313 lei), iar cele mai mici, în hoteluri şi restaurante (728 lei)“, a declarat Mariana Tănase, directoarea Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. Potrivit acesteia, comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 19,8%.

Andreea HORCONE

Amenzi la pensiunile din Rânca
Unii proprietari de pensiuni din zona montană Rânca, judeţul Gorj, au fost amendaţi de inspectorii sanitar-veterinari, cât şi de cei de la Protecţia Consumatorului. Mihaela Răducan, inspector-şef adjunct al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Gorj, a precizat că doi operatori economici care ofereau servicii de cazare şi alimentaţie publică au fost amendaţi cu 7.000 de lei. „Au fost constatate deficienţe atât la serviciile de cazare, cât şi la cele de alimentaţie. Au fost aplicate sancţiuni şi s-au dispus anumite termene pentru remedierea deficienţelor“, a spus Mihaela Răducan.
Şi inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au aplicat patru amenzi administratorilor de pensiuni. Valoarea sancţiunilor a fost de 20.000 de lei. „Am găsit dezordine în blocurile alimentare şi unităţi care nu au autorizaţie sanitar-veterinară. S-au dat patru amenzi de câte 5.000 de lei. Este neplăcut pentru că se constată de fiecare dată aceleaşi deficienţe“, a precizat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj.

Alin ION

Colectarea deşeurilor menajere, sistată
Societatea privată de salubrizare Brathner a oraşului Severin a trecut la sancţiuni drastice, deşi firmele de furnizare a apei şi cei de la Termocentrala Halânga i-au păsuit pe locuitorii municipiului. 20.000 de severineni din 60 de asociaţii de proprietari riscă să trăiască la fel ca într-o groapă de gunoi. Firma de salubrizare a sistat de vineri colectarea deşeurilor menajere de la asociaţiile de locatari care nu şi-au plătit datoriile restante la gunoi.
Directorul societăţii, Mirel Damian, a declarat că s-a luat această măsură întrucât asociaţiile au acumulat, pe o perioadă de aproximativ şase luni, restanţe la plata facturilor de prestări servicii de salubrizare în valoare de 310.000 de lei. „Am somat de mai multe ori administratorii acestor asociaţii, dar ei tergiversează achitarea obligaţiilor contractuale“, a justificat Damian refuzul de a mai ridica gunoiul.

Alin GHICIULESCU

Pachete cu alimente pentru sărmani
Primăria Târgu Jiu va oferi, cu ocazia Sărbătorile de Paşte, 1.400 de pachete cu alimente persoanelor lipsite de posibilităţi materiale. Acestea vor fi distribuite începând de astăzi, prin Direcţia de Asistenţă Socială. Valoarea unui pachet este de 60 de lei. De acestea vor beneficia persoanele care primesc ajutor social şi iau masa la cantina săracilor, precum şi anumite categorii de cetăţeni defavorizaţi, cum sunt nevăzătorii, bătrânii şi familiile cu mulţi copii.

Alin ION
Exit mobile version