16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalManagerii de spitale au picat la evaluare

Managerii de spitale au picat la evaluare

Managerii de spitale pot fi înlocuiţi acum, după ce aproape toţi au primit „nesatisfăcător“ la evaluarea anuală. În judeţul Dolj, un singur manager din nouă a obţinut calificativ de trecere.

Managerii spitalelor doljene care au obţinut aceste posturi sub guvernarea liberală au ajuns tocmai buni de schimbat din funcţii, după ce au primit calificativul «nesatisfăcător» la evaluarea anuală, desfăşurată în perioada 23 martie – 1 aprilie 2009. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, din cei nouă directori de spitale, aflate în subordinea DSP Dolj, doar cel de la Filiaşi, Ioana Dumitru, a primit calificativ de trecere. „Toţi managerii, cu excepţia celui de la Filiaşi, au obţinut calificativul «nesatisfăcător», ceea ce înseamnă că vor putea fi schimbaţi din funcţie“, a declarat dr. Ştefan Popescu, directorul adjunct medical al DSP Dolj.
Managerii „picaţi“ au depus în masă contestaţii săptămâna trecută, iar unii dintre ei au primit răspuns. Directoarea Spitalului Băileşti, Maria Boabă, şi managerul Spitalului Segarcea, Doru Gofiţă, au aflat ieri că le-au fost respinse contestaţiile, iar managerul Spitalului de Urgenţă Craiova, Cristina Calangiu, s-a îmbolnăvit subit după ce a aflat răspunsul ministerului.

Piatra de încercare – indicatorii economici

Evaluarea managerilor de spital se face anual, pe baza unor indicatori de performanţă. Procentul de medici sau de cadre medicale din totalul angajaţilor, durata medie de spitalizare, rata de utilizare a paturilor, indicele de complexitate a cazului, rata mortalităţii în secţie, infecţiile nozocomiale sunt o parte din aceşti indicatori. Cei mai importanţi sunt însă indicatorii economici: execuţia bugetară, venituri proprii, cheltuieli de personal, cheltuieli cu medicamentele, costul mediu pe zi de spitalizare, venituri proprii, cheltuieli de capital.
Practic, în fiecare an sunt comparaţi indicatorii realizaţi cu cei propuşi de fiecare manager şi care sunt parte componentă a contractului încheiat cu Ministerul Sănătăţii. Pentru a primi calificativ de trecere la evaluare, managerii ar fi trebuit să obţină indicatori de performanţă apropiaţi de cei pe care şi i-au propus. Cei mai importanţi sunt cei economici. Managerii care au primit mai puţin de trei puncte din cinci posibile la aceşti indicatori au obţinut calificativul «nesatisfăcător» per ansamblul evaluării.

Indicatorii nu au mai fost renegociaţi

Reprezentanţii DSP Dolj susţin că managerii doljeni au obţinut calificative slabe la indicatorii economici. „Majoritatea au depăşit costul mediu pe zi de spitalizare, iar unii dintre ei nu au realizat investiţiile propuse, neprimind de la consiliile locale banii necesari“, a precizat Ştefan Popescu.
Un astfel de exemplu este cel al managerului Spitalului de Urgenţă Craiova, Cristina Calangiu, care a obţinut per ansamblu calificativul „nesatisfăcător“, chiar dacă a primit „nesatisfăcător“ la un singur indicator, „bine“ la 14% dintre indicatori şi „foarte bine“ la 80% din ei.
Directorul adjunct al DSP Dolj mai spune că managerii ar fi putut să obţină calificative de trecere dacă ar fi renegociat din timp indicatorii de performanţă. „Potrivit Ordinului nr. 112/2007, managerii aveau posibilitatea să renegocieze până în cursul lunii decembrie 2008 indicatorii de performanţă. Ei şi-au exprimat abia în luna ianuarie 2009, peste termenul-limită, intenţia de a-i renegocia“, a declarat Popescu.

Au primit prea mulţi bani

Managerii spitalelor susţin însă că DSP Dolj interpretează Ordinul nr. 112/2007 şi că de fapt ei ar fi avut dreptul să renegocieze oricând indicatorii. Mihai Coman, managerul Spitalului „Filantropia“ din Craiova, a cerut renegocierea indicatorilor pe 10 martie 2009 şi consideră că Ministerul Sănătăţii a încălcat legea pentru că nu i-a acordat acest drept. „Pe 10 martie am cerut renegocierea indicatorilor, dar nu mi s-a aprobat. După aflarea rezultatelor evaluării, am contestat nerespectarea Ordinului nr. 112/2007, care la articolul 5 prevede că pe perioada de valabilitate a contractului de management am dreptul de a solicita renegocierea indicatorilor de performanţă pentru 2008, lucru care nu mi s-a acordat“, a declarat Mihai Coman.
Managerul Spitalului „Filantropia“ susţine că renegocierea indicatorilor era nu doar un drept, ci şi o necesitate, în condiţiile modificărilor bugetare de la sfârşitul anului trecut. „În trimestrul IV din 2008 au avut loc modificări imprevizibile ale bugetului de venituri şi cheltuieli al spitalului, ca urmare a rectificării bugetare, ceea ce mi-a dat peste cap toţi indicatorii asumaţi. Am primit atunci mulţi bani pentru Oncologie şi Hematologie, precum şi bani de la buget pentru plata unor cheltuieli judecătoreşti legate de litigiile pe care le-am avut în instanţă“, a explicat Coman.
Acesta a mai spus că va da în judecată Ministerul Sănătăţii dacă îi va respinge contestaţia.
Rezultatele finale ale evaluării managerilor de spitale urmează să fie făcute publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii, până pe 15 aprilie.

Premianţii

Calificative de trecere au primit managerul Spitalului Filiaşi, Ioana Dumitru, şi cei ai unităţilor spitaliceşti subordonate direct Ministerului Sănătăţii: Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare şi Centrul de Cardiologie Craiova. Aceştia vor rămâne manageri până pe 15 decembrie 2009, dată la care expiră contractul de management încheiat cu Ministerul Sănătăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII